Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ζορμπάς, η Έφη (Αχτσιόγλου), ο Στέφανος (Κασσελάκης) και το αύριο…

Σχο­λιά­ζει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Είτε οι Έλλη­νες πάρουν την Πόλη είτε οι Τούρ­κοι την Αθή­να εμέ­να το ίδιο μου κάνει, λέει ο Ζορ­μπάς του Καζαν­τζά­κη και στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση είτε η Αχτσιό­γλου εκλε­γεί πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ είτε ο Κασ­σε­λά­κης καθί­σει στον προ­ε­δρι­κό θώκο του δήθεν αρι­στε­ρού κόμ­μα­τος, δε βλέ­πω διαφορά.

Αμφό­τε­ροι πρε­σβεύ­ουν μια πολι­τι­κή πιστή στο πλαί­σιο του ευρω­α­τλα­ντι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού του ΣΥΡΙΖΑ, και της απρό­σκο­πτης λει­τουρ­γί­ας του καπι­τα­λι­σμού (στα αμε­ρι­κά­νι­κα πρό­τυ­πα ο δεύ­τε­ρος, πιο ευρω­παϊ­κά η πρώ­τη), με αρκε­τές δόσεις… επί­κλη­σης της Αριστεράς.

Η μόνη δια­φο­ρά, ότι ο made in usa υπο­ψή­φιος –με τη βοή­θεια εξαι­ρε­τι­κής ομά­δας επι­κοι­νω­νιο­λό­γων, και ποιων άλλων…- μεταμ­φιέ­ζει ό,τι συντη­ρη­τι­κό­τε­ρο και αντι­δρα­στι­κό σε προ­ο­δευ­τι­κή, φρέ­σκια ιδέα, μετα­φέ­ρει ό,τι σάπιο και σαθρό της αμε­ρι­κα­νι­κής πολι­τι­κής σκη­νής ως ρήξη με το (δήθεν) ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό πολι­τι­κό κατε­στη­μέ­νο στην Ελλάδα.

Στην περί­πτω­σή του ται­ριά­ζουν γάντι οι στί­χοι του Μπρεχτ (Η παρέ­λα­ση του παλιού και­νού­ριου):

Στε­κό­μουν πάνω σ’ ένα λόφο κι είδα το Παλιό να πλη­σιά­ζει, μα ερχό­ταν σα Νέο.
Σέρ­νο­νταν πάνω σε και­νούρ­για δεκα­νί­κια που κανέ­νας δεν είχε ξανα­δεί και βρω­μού­σε νέες μυρου­διές σαπί­λας που κανείς δεν είχε ξαναμυρίσει.

Σε ό,τι αφο­ρά τις διερ­γα­σί­ες στον ΣΥΡΙΖΑ και ευρύ­τε­ρα στον χώρο της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, δεν απο­τε­λεί και κανέ­να μεγά­λο μυστι­κό ότι κινού­νται λογής λογής «γρα­νά­ζια», επι­χει­ρη­μα­τι­κά και «γεω­πο­λι­τι­κά», από την από δω και την από κει μεριά του Ατλαντικού.

Τέλος, δεν κομί­ζου­με γλαύ­κας αν επι­ση­μά­νου­με ότι το ίδιο το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα είναι σε μετα­βα­τι­κή περί­ο­δο (κυο­φο­ρού­νται εξε­λί­ξεις) ανα­ζη­τώ­ντας λύσεις για «αύριο», δοκι­μά­ζει πρό­σω­πα και χαρα­κτη­ρι­στι­κά, όπως επί­σης δια­μορ­φώ­νει ένα πλαί­σιο λει­τουρ­γί­ας του αστι­κού συστή­μα­τος στο­ο­ποίο οι φωνές που το αμφι­σβη­τούν δύσκο­λα θα αντι­προ­σω­πεύ­ο­νται (δες συζη­τή­σεις για το πλα­φόν στην εκλο­γή ευρω­βου­λευ­τών και το πλα­φόν στην κοι­νο­βου­λευ­τι­κή εκπρο­σώ­πη­ση και νύξεις για αύξη­ση του 3%)

Και σε αυτές τις διερ­γα­σί­ες, τόσο η Έφη Αχτσιό­γλου, όσο και ο Στέ­φα­νος Κασ­σε­λά­κης, είναι οι κατάλ­λη­λοι άνθρω­ποι. Επεν­δύ­ει σε αυτούς το σύστη­μα και για σήμε­ρα και για αύριο. Δικά του παι­διά είναι. «Παι­διά» που δεν έχουν καμία σχέ­ση με το λαό και τις ανά­γκες του. Η μεν Αχτσιό­γλου το απέ­δει­ξε λόγω και έργω, ο δε Κασ­σε­λά­κης το περι­γρά­φει –με κάθε τρό­πο- από την πρώ­τη δημό­σια εμφά­νι­σή του.

(Από τον τάφο του απη­νή διώ­κτη των κομ­μου­νι­στών Ελ. Βενι­ζέ­λου ξεκί­νη­σε την προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία του ο Στ. Κασ­σε­λά­κης. Στον κόσμο τους, στο πολι­τι­κό σκη­νι­κό που προ­ε­τοι­μά­ζουν οι κομ­μου­νι­στές είναι ανε­πι­θύ­μη­τοι, μα εδώ δεν είναι …παί­ξε γέλα­σε, θα βρουν το μάστο­ρά τους από τους κομμουνιστές)

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο