Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ισραηλινός στρατός πυροβολεί άμαχους στον «ανθρωπιστικό διάδρομο» εκκένωσης της βόρειας Γάζας

Ο Ισραη­λι­νός στρα­τός άνοι­ξε πυρ κατά των αμά­χων που εγκα­τα­λεί­πουν την βόρεια Γάζα.

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, ισραη­λι­νά άρμα­τα μάχης πυρο­βό­λη­σαν κατά του πλή­θους αμά­χων που κινού­νται κατά μήκος της λεω­φό­ρου Salah al-Din, χωρίς να υπάρ­χει κανέ­νας απο­λύ­τως λόγος.

Οι πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες από το νοσο­κο­μείο Al-Αqsa, στο οποίο μετα­φέ­ρο­νται τα θύμα­τα, κάνουν λόγο για πολ­λούς νεκρούς και τραυματίες.

Ξερι­ζω­μέ­νοι από τους σφο­δρούς βομ­βαρ­δι­σμούς και τις μάχες, χιλιά­δες άνθρω­ποι κινού­νται κατά μήκος της Λεω­φό­ρου Salah al-Din, σε αυτό που ο ισραη­λι­νός στρα­τός χθες χαρα­κτή­ρι­σε ως «ανθρω­πι­στι­κό διάδρομο».Οι πυρο­βο­λι­σμοί κατά αμά­χων, κου­ρε­λιά­ζουν και το αφή­γη­μα των ΗΠΑ, περί «ανθρω­πι­στι­κών παύ­σε­ων πυρός», που υπο­τί­θε­ται ότι πέτυχαν.

Σκηνές πανικού και χάους στα νοσοκομεία Αλ Κοντς και Αλ Σίφα της Γάζας

Του­λά­χι­στον ένας άνθρω­πος σκο­τώ­θη­κε και άλλοι 28 τραυ­μα­τί­στη­καν από πυρά των ισραη­λι­νών δυνά­με­ων στο νοσο­κο­μείο Αλ Κοντς, στην Πόλη της Γάζας, ενώ σφο­δρές μάχες είναι σε εξέ­λι­ξη στην περιο­χή αυτήν μετα­ξύ του ισραη­λι­νού στρα­τού και μαχη­τών της Χαμάς, ανα­κοί­νω­σε η παλαι­στι­νια­κή Ερυ­θρά Ημισέληνος.

Οι περισ­σό­τε­ροι από τους τραυ­μα­τί­ες είναι παι­διά και δύο από αυτά βρί­σκο­νται σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση, αφού δέχτη­καν πυρά ελεύ­θε­ρων σκο­πευ­τών, σύμ­φω­να με τη μη κερ­δο­σκο­πι­κή οργάνωση.

«Διε­ξά­γο­νται σφο­δρές μάχες και οι ελεύ­θε­ροι σκο­πευ­τές των ειδι­κών δυνά­με­ων (ισραη­λι­νής) κατο­χής πυρο­βο­λούν στο νοσο­κο­μείο Αλ Κοντς, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χουν θύμα­τα μετα­ξύ των εκτο­πι­σμέ­νων» ανα­φέ­ρε­ται στην ανακοίνωση.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός, με τον οποίο επι­κοι­νώ­νη­σε το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, είπε ότι «δεν μπο­ρεί να συζη­τή­σει τις πιθα­νές τοπο­θε­σί­ες των επι­χει­ρή­σε­ών του» για να μην θέσει σε κίν­δυ­νο τους στρα­τιώ­τες του.

«Πολ­λά άρμα­τα (…) περι­κυ­λώ­νουν τέσ­σε­ρα νοσο­κο­μεία του τομέα» υπο­στή­ρι­ξε από την πλευ­ρά του το γρα­φείο Τύπου της κυβέρ­νη­σης της Χαμάς, ανα­φέ­ρο­ντας το παι­δια­τρι­κό-ογκο­λο­γι­κό νοσο­κο­μείο Αλ Ραντί­σι, μια ψυχια­τρι­κή κλι­νι­κή, το παι­δια­τρι­κό Νασρ και την οφθαλ­μο­λο­γι­κή κλινική.

Σε πλά­να που μετα­δό­θη­καν από το εσω­τε­ρι­κό του νοσο­κο­μεί­ου Αλ Ραντί­σι φαί­νο­νται τα ισραη­λι­νά άρματα.

Το Αλ Ραντί­σι, το Αλ Σίφα και το Ινδο­νη­σια­κό Νοσο­κο­μείο έγι­ναν στό­χος πυρών κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, σύμ­φω­να πάντα με τη Χαμάς.

Πλά­να που μετέ­δω­σε η τηλε­ό­ρα­ση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου δεί­χνουν πτώ­μα­τα τυλιγ­μέ­να σε κου­βέρ­τες έξω από το Αλ Σίφα, το μεγα­λύ­τε­ρο νοσο­κο­μείο της Γάζας, έπει­τα από ένα πλήγ­μα στις εγκα­τα­στά­σεις τους, όπου έχουν κατα­φύ­γει δεκά­δες χιλιά­δες εκτο­πι­σμέ­νοι. Του­λά­χι­στον 13 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν. Ο διευ­θυ­ντής του Αλ Σίφα, ο Μοχά­μεντ Άμπου Σαλ­μί­για, επέρ­ρι­ψε την ευθύ­νη στον ισραη­λι­νό στρα­τό ο οποί­ος αρνή­θη­κε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο Σαλ­μί­για είπε εξάλ­λου ότι στο νοσο­κο­μείο του μετα­φέ­θη­καν περί­που 50 πτώ­μα­τα μετά τον βομ­βαρ­δι­σμό, σήμε­ρα το πρωί, ενός σχο­λεί­ου όπου ζού­σαν εκτο­πι­σμέ­νοι Παλαιστίνιοι.

Οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις ισχυ­ρί­ζο­νταιό­τι στο στό­χα­στρό τους είναι ένα «αρχη­γείο» της Χαμάς που γει­το­νεύ­ει με το Αλ Σίφα, το οποίο χαρα­κτη­ρί­ζουν ως «καρ­διά» της επι­χει­ρη­σια­κής δρά­σης της οργάνωσης.

Οι εκτοπισμένοι δεν έχουν πού να πάνε

Ο Αϊμάν Αλ Μάσ­ρι, ένας από τους χιλιά­δες εκτο­πι­σμέ­νους, απο­φά­σι­σε να φύγει και αυτός προς τα νότια αφού προη­γου­μέ­νως ανα­ζή­τη­σε κατα­φύ­γιο στο νοσο­κο­μείο Αλ Σίφα μαζί με τη μητέ­ρα του και την αδελ­φή του πριν από 10 ημέ­ρες. Ελπί­ζει, όπως είπε, να βρει αλλού ασφά­λεια, μετά τη σημε­ρι­νή επί­θε­ση στο νοσοκομείο.

«Σήμε­ρα έπλη­ξαν το Αλ Σίφα… Όλοι άρχι­σαν να τρέ­χουν στους δρό­μους και φτά­σα­με εδώ με τα πόδια», είπε ο Μάσ­ρι στο πρα­κτο­ρείο Reuters, ενώ κατευ­θυ­νό­ταν προς τα νότια μαζί με πολ­λούς άλλους ανθρώ­πους. Κάποιοι κρα­τού­σαν λευ­κές σημαί­ες, άλλοι είχαν μαζί τους τα λιγο­στά υπάρ­χο­ντά τους, στρώ­μα­τα και βαλίτσες.

Ο ίδιος και η οικο­γέ­νειά του περ­πά­τη­σαν για τρία χιλιό­με­τρα, πέρα­σαν ανά­με­σα στα ισραη­λι­νά άρμα­τα που προ­χω­ρούν προς την πόλη και συνέ­χι­σαν την πορεία τους για μερι­κά χιλιό­με­τρα ακό­μη, μέχρι που κάποιος τους βοή­θη­σε παίρ­νο­ντάς τους στο αυτο­κί­νη­τό του.

«Με πονούν τα πόδια μου», είπε ο Μάσ­ρι που πρό­σφα­τα είχε νοση­λευ­τεί σε άλλο νοσο­κο­μείο με τραύ­μα στο πόδι. «Σήμε­ρα κατευ­θυ­νό­μα­στε νότια, αύριο μπο­ρεί να μας στεί­λουν στον βορ­ρά. Δεν είναι λύση αυτή. Θέλου­με εκε­χει­ρία», πρόσθεσε.

Σκηνές χάους

Μια γυναί­κα που έφυ­γε και αυτή σήμε­ρα από το Αλ Σίφα είπε πως είχε τραυ­μα­τι­στεί και νοση­λευό­ταν στη μαιευ­τι­κή κλι­νι­κή. «Ήμα­σταν στον πέμ­πτο όρο­φο (…) και οι βόμ­βες έπε­φταν πάνω μας», είπε. «Ανα­γκα­στή­κα­με να τρέ­ξου­με στους δρόμους».

Βίντεο που αναρ­τή­θη­καν σε ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και επα­λη­θεύ­τη­καν από το Reuters δεί­χνουν χαο­τι­κές σκη­νές σε έναν σκε­πα­στό, εξω­τε­ρι­κό χώρο κοντά στα εξω­τε­ρι­κά ιατρεία του Αλ Σίφα, όπου κοι­μού­νταν πολ­λοί εκτο­πι­σμέ­νοι. Ένα κορί­τσι με μοβ μπλου­ζά­κι και αίμα­τα στο πρό­σω­πο, στο λαι­μό και τα χέρια, ούρ­λια­ζε και χτυ­πού­σε με μανία τα χέρια του. Ένα αγό­ρι κει­τό­ταν άψυ­χο σε ένα στρώ­μα στο έδα­φος, με μια λίμνη αίμα­τος στο κεφά­λι του. Ρού­χα, διά­φο­ρα αντι­κεί­με­να, στρώ­μα­τα, ήταν διά­σπαρ­τα παντού στο ματω­μέ­νο πάτω­μα. Οι άνθρω­ποι ούρ­λια­ζαν, έκλαι­γαν, θρηνούσαν.

Ένας άνδρας απο­μά­κρυ­νε μια ηλι­κιω­μέ­νη που έκλαι­γε. Δύο άλλοι μετέ­φε­ραν έναν νεα­ρό, ο ένας τον κρα­τού­σε από τα πόδια, ο άλλος από τα χέρια.

Στην τελευ­ταία του ενη­μέ­ρω­ση, το υπουρ­γείο Υγεί­ας στη Γάζα ανα­φέ­ρει ότι ο αριθ­μός των Παλαι­στι­νί­ων που σκο­τώ­θη­καν στην επί­θε­ση του Ισρα­ήλ από τις 7 Οκτω­βρί­ου έχει αυξη­θεί σε του­λά­χι­στον 11.078. Ο αριθ­μός των νεκρών περι­λαμ­βά­νει του­λά­χι­στον 4.506 παι­διά, σύμ­φω­να με το υπουργείο.

Ο αριθ­μός των νοσο­κο­μεί­ων που έχουν τεθεί εκτός λει­τουρ­γί­ας από την έναρ­ξη της ισραη­λι­νής επί­θε­σης στη Γάζα έχει φτά­σει τα 21.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο