Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο καύσωνας “Κέρβερος” στην Ευρώπη ίσως αγγίξει τους 48,8 °C- Πριν έρθει ο “Χάροντας”

Κύμα καύ­σω­να σαρώ­νει τμή­μα­τα της νότιας Ευρώ­πης και της βορειο­δυ­τι­κής Αφρι­κής, ενώ πολύ πιθα­νό ο υδράρ­γυ­ρος να σπά­σει κάθε ρεκόρ σε πολ­λές περιο­χές τις επό­με­νες ημέ­ρες καθώς προ­ε­λαύ­νει ο καύ­σω­νας Κέρβερος.

Οι θερ­μο­κρα­σί­ες από τον καύ­σω­να ανα­μέ­νε­ται να ξεπε­ρά­σουν τους 40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου σε τμή­μα­τα της Ισπα­νί­ας, της Γαλ­λί­ας, της Ελλά­δας, της Κρο­α­τί­ας και της Τουρκίας.

Στην Ιτα­λία, οι θερ­μο­κρα­σί­ες θα μπο­ρού­σαν να φτά­σουν έως και τους 48,8 βαθ­μούς Κελ­σί­ου ενώ έχει εκδο­θεί προει­δο­ποί­η­ση κόκ­κι­νου συνα­γερ­μού για 10 πόλεις, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Ρώμης, της Μπο­λό­νια και της Φλω­ρε­ντί­ας. Την Τρί­τη, ένας 40χρονος πέθα­νε μετά από κατάρ­ρευ­ση στη βόρεια Ιταλία.

Ο καύσωνας Κέρβερος φέρνει ακραίες συνθήκες

Αρκε­τοί επι­σκέ­πτες στη χώρα έχουν ήδη καταρ­ρεύ­σει λόγω θερ­μο­πλη­ξί­ας, ανά­με­σά τους και ένας Βρε­τα­νός έξω από το Κολοσ­σαίο στη Ρώμη.

Ο καύ­σω­νας «Κέρ­βε­ρος» — που ονο­μά­στη­κε από την Ιτα­λι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Εται­ρεία από το τέρας με τα τρία κεφά­λια που εμφα­νί­ζε­ται στην κόλα­ση του Δάντη — ανα­μέ­νε­ται να φέρει ακραί­ες συν­θή­κες τις επό­με­νες ημέρες.

Η Ισπα­νία πλήτ­τε­ται εδώ και μέρες σε θερ­μο­κρα­σί­ες έως και 45ο και οι θερ­μο­κρα­σί­ες κατά τη διάρ­κεια της νύχτας σε μεγά­λο μέρος της χώρας δεν έπε­σαν κάτω από τους 25οC.

Μια δορυ­φο­ρι­κή εικό­να που κατα­γρά­φη­κε από την απο­στο­λή Copernicus Sentinel απο­κά­λυ­ψε ότι η θερ­μο­κρα­σία της ξηράς στην περιο­χή της Εξτρε­μα­δού­ρα είχε φτά­σει τους 60 βαθ­μούς την Τρίτη.

Η ζέστη είναι πιθα­νό να συνε­χι­στεί το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο και στην Πρά­γα, την πρω­τεύ­ου­σα της Τσε­χί­ας, όπου οι θερ­μο­κρα­σί­ες θα μπο­ρού­σαν να φτά­σουν τους 36 βαθ­μούς Κελ­σί­ου το Σάβ­βα­το, σύμ­φω­να με το BBC Weather, πολύ υψη­λό­τε­ρες από τον μέσο όρο 24 Κελ­σί­ου τον Ιούλιο.

H επέλαση του καύσωνα «Χάροντα»

Οι Ιτα­λοί μετε­ω­ρο­λό­γοι προει­δο­ποιούν ότι ο επό­με­νος καύ­σω­νας, που ονο­μά­στη­κε Χάρο­ντας - από τον βαρ­κά­ρη που παρέ­δι­δε ψυχές στον κάτω κόσμο —  θα ανε­βά­σει τις θερ­μο­κρα­σί­ες στους 43 βαθ­μούς στη Ρώμη και στους 47 βαθ­μούς στο νησί της Σαρδηνίας.

Η πιο θερ­μή από ποτέ θερ­μο­κρα­σία στην Ευρώ­πη των 48,8 °C κατα­γρά­φη­κε κοντά στις Συρα­κού­σες στο ιτα­λι­κό νησί της Σικε­λί­ας τον Αύγου­στο του 2021. Το Ευρω­παϊ­κό Κέντρο Προ­γνώ­σε­ων Και­ρού Μεσαί­ου Εύρους ανέ­φε­ρε ότι σε παγκό­σμιο επί­πε­δο, ο φετι­νός Ιού­νιος ήταν ο θερ­μό­τε­ρος που έχει καταγραφεί.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες του BBC

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο