Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μετά τον Κέρβερο ο «Χάρος» απειλεί την Ιταλία

Στην Ελλά­δα, η Ακρό­πο­λη έκλει­σε στη διάρ­κεια των πιο θερ­μών ωρών της ημέ­ρας, ενώ στην Κρο­α­τία κάτοι­κοι χωριών καθά­ρι­ζαν τα απο­κα­ΐ­δια την ώρα που ένα κύμα καύ­σω­να σαρώ­νει τη νότια Ευρώπη.

Στην Ιτα­λία, δια­τυ­πώ­νο­νται φόβοι για τις επό­με­νες ημέ­ρες, με τη ζέστη να ανα­μέ­νε­ται να εντα­θεί και τις θερ­μο­κρα­σί­ες να προ­βλέ­πε­ται να ξεπε­ρά­σουν τους 45 βαθ­μούς Κελ­σί­ου την ερχό­με­νη εβδο­μά­δα στο κεντρι­κό και το νότιο τμή­μα της χώρας.

Οι Ιτα­λοί μετε­ω­ρο­λό­γοι απο­κα­λούν την επό­με­νη φάση του καύ­σω­να “Χάρων” — μια παρα­πο­μπή στον πορ­θμέα του Άδη σύμ­φω­να με την ελλη­νι­κή μυθο­λο­γία. Θα δια­δε­χθεί τον “Κέρ­βε­ρο” αυτής της εβδο­μά­δας, που ονο­μά­στη­κε έτσι από τον σκύ­λο με τα τρία κεφά­λια, φύλα­κα του Κάτω Κόσμου. Η Ευρω­παϊ­κή Δια­στη­μι­κή Υπη­ρε­σία (ESA), οι δορυ­φό­ροι της οποί­ας παρα­κο­λου­θούν τις θερ­μο­κρα­σί­ες στο έδα­φος και στη θάλασ­σα, έχει προει­δο­ποι­ή­σει πως η Ιτα­λία, η Ισπα­νία, η Γαλ­λία, η Γερ­μα­νία και η Πολω­νία βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­πες με ακραί­ες συνθήκες.

Η θερ­μο­κρα­σία μπο­ρεί να καταρ­ρί­ψει το τωρι­νό ρεκόρ στην Ευρώ­πη — τους 48,8 βαθ­μούς Κελ­σί­ου που κατα­γρά­φη­καν στη Σικε­λία τον Αύγου­στο του 2021. Ο αντί­κτυ­πος της ακραί­ας καλο­και­ρι­νής ζέστης έφε­ρε στο επί­κε­ντρο έκθε­ση που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε αυτή την εβδο­μά­δα σύμ­φω­να με την οποία έως 61.000 άνθρω­ποι μπο­ρεί να έχα­σαν τη ζωή τους από τους καύ­σω­νες σε όλη την Ευρώ­πη το περα­σμέ­νο καλοκαίρι.

Ο Χοάν Μπα­λέ­στερ, καθη­γη­τής του Ινστι­τού­του της Βαρ­κε­λώ­νης για την Παγκό­σμια Υγεία, ανέ­φε­ρε πως η Γαλ­λία έμα­θε το μάθη­μά της από τον καύ­σω­να του 2003 το οποίο χώρες όπως η Ιτα­λία, η Ελλά­δα, η Ισπα­νία και η Πορ­το­γα­λία θα μπο­ρού­σαν να ακολουθήσουν.

«Υπάρ­χουν μέτρα που είναι σχε­τι­κά φθη­νά, όπως, για παρά­δειγ­μα, ο συντο­νι­σμός κυβερ­νη­τι­κών οντο­τή­των και επί­σης μια απο­γρα­φή των ευά­λω­των πλη­θυ­σμών», ανέ­φε­ρε ο Μπα­λέ­στερ, ένας από τους συγ­γρα­φείς της μελέ­της αυτής.

«Αλλά υπάρ­χουν [και] πολύ πιο ακρι­βά μέτρα, όπως για παρά­δειγ­μα ο επα­να­σχε­δια­σμός των πόλε­ων ώστε να βελ­τιω­θούν οι συν­θή­κες στέ­γα­σης», δήλω­σε στο πρα­κτο­ρείο Reuters.

Στην Αθή­να, ο αρχαι­λο­γι­κός χώρος της Ακρό­πο­λης ανέ­στει­λε τη λει­τουρ­γία του από τις 12 το μεση­μέ­ρι έως τις 5 το απόγευμα.

Στην Κρο­α­τία, 56 πυρο­σβέ­στες με 20 οχή­μα­τα και τρία αερο­σκά­φη προ­σπά­θη­σαν να θέσουν υπό έλεγ­χο δασι­κή πυρ­κα­γιά που επε­κτά­θη­κε γρή­γο­ρα χθες Πέμ­πτη λόγω των ισχυ­ρών νοτιά­δων κοντά στην πόλη Σιμπε­νίκ στην Αδρια­τι­κή θάλασ­σα. Η φωτιά κατέ­κα­ψε το χωριό Γκρε­μπα­στί­τσα, αυτο­κί­νη­τα και σπί­τια έχουν καταστραφεί.

Οι για­τροί προει­δο­ποί­η­σαν πως οι φτω­χό­τε­ροι ηλι­κιω­μέ­νοι με προ­βλή­μα­τα υγεί­ας κιν­δυ­νεύ­ουν περισσότερο.

«Υπο­φέ­ρουν από καρ­διο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα, χρό­νια βρογ­χί­τι­δα, εγκε­φα­λι­κά, νεφρι­κή ανε­πάρ­κεια», δήλω­σε ο Άνχελ Άμπαντ από το γρα­φείο βιώ­σι­μης ανά­πτυ­ξης του νοσο­κο­μεί­ου Λα Παθ της Μαδρίτης.

«Οι περισ­σό­τε­ροι έχουν χαμη­λό κοι­νω­νι­κο-οικο­νο­μι­κό υπό­βα­θρο και ξέρου­με πως σε αυτές τις περι­πτώ­σεις οι άνθρω­ποι που δεν έχουν κλι­μα­τι­σμό είναι πιο ευά­λω­τοι. Αντι­με­τω­πί­ζουν μεγα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο και μεγα­λύ­τε­ρη θνη­σι­μό­τη­τα φθά­νο­ντας στα τμή­μα­τα επει­γό­ντων περι­στα­τι­κών των νοσο­κο­μεί­ων», πρό­σθε­σε ο Αμπάντ, ειδι­κός στην προ­λη­πτι­κή ιατρι­κή και τη δημό­σια υγεία.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο