Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: «Παγώνουν» οι παραγωγές του Χόλιγουντ από την απεργία ηθοποιών και σεναριογράφων

«Παγώ­νει» από σήμε­ρα η παρα­γω­γή κινη­μα­το­γρα­φι­κών ται­νιών, τηλε­ο­πτι­κών σει­ρών και προ­γραμ­μά­των, καθώς περί­που 160.000 ηθο­ποιοί του Χόλι­γουντ προ­χώ­ρη­σαν σε επ’ αόρι­στον απερ­γία, στην μεγα­λύ­τε­ρη κινη­το­ποί­η­ση του κινη­μα­το­γρα­φι­κού κλά­δου εδώ και πάνω από 60 χρόνια.

Το συν­δι­κά­το των ηθο­ποιών (Screen Actors Guild ‑SAG) απαι­τεί από τους κολοσ­σούς του χώρου να συμ­φω­νή­σουν σε μια δικαιό­τε­ρη κατα­νο­μή των κερ­δών και καλύ­τε­ρες συν­θή­κες εργα­σί­ας. Ζητά ακό­μη να λαμ­βά­νουν μεγα­λύ­τε­ρη βασι­κή αμοι­βή και δικαιώ­μα­τα από επα­να­λή­ψεις ται­νιών και προ­γραμ­μά­των στα οποία έχουν πρω­τα­γω­νι­στή­σει και θέλει επί­σης εγγυ­ή­σεις ότι η τεχνη­τή νοη­μο­σύ­νη και τα πρό­σω­πα και οι φωνές που δημιουρ­γού­νται από υπο­λο­γι­στή δεν θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για να αντι­κα­τα­στή­σουν τους ηθοποιούς.

Η πρό­ε­δρος του SAG, Φραν Ντρέ­σερ είπε ότι η απερ­γία έρχε­ται σε μια «πολύ σημα­ντι­κή στιγ­μή» καθώς «αυτό που μας συμ­βαί­νει, συμ­βαί­νει σε όλους τους τομείς της εργα­σί­ας». «Οι εργο­δό­τες κάνουν τη Wall Street και την απλη­στία προ­τε­ραιό­τη­τά τους και ξεχνούν τους βασι­κούς συντε­λε­στές που κάνουν τη μηχα­νή να λει­τουρ­γεί», είπε.

Την ώρα που ξεκί­νη­σε η απερ­γία, οι ηθο­ποιοί Σίλιαν Μέρ­φι, Ματ Ντέι­μον και Έμι­λι Μπλάντ απο­χώ­ρη­σαν από την πρε­μιέ­ρα της ται­νί­ας «Oppenheimer» του Κρί­στο­φερ Νόλαν στην οποία πρω­τα­γω­νι­στούν, ενώ ο σκη­νο­θέ­της της ται­νί­ας δήλω­σε ότι υπο­στη­ρί­ζει τον αγώ­να τους.

Σε δηλώ­σεις του, ο Ματ Ντέι­μον σημεί­ω­σε ότι η απερ­γία αφο­ρά χιλιά­δες ηθο­ποιούς που εργά­ζο­νται σκλη­ρά, λέγο­ντας ότι «χρειά­ζε­σαι 26.000 δολά­ρια, μόνο για να την υγειο­νο­μι­κή σου ασφάλιση».

Το συν­δι­κά­το προ­χω­ρά από την Παρα­σκευή το πρωί σε κινη­το­ποι­ή­σεις έξω από τα κεντρι­κά γρα­φεία του Netflix στην Καλι­φόρ­νια, αλλά και σε άλλα στού­ντιο, όπως της Paramount, της Warner Bros και της Disney.

Αρκε­τοί ηθο­ποιοί εξέ­φρα­σαν μέσα από κοι­νω­νι­κά δίκτυα την υπο­στή­ρι­ξή τους για την απερ­γία, όπως ο πρω­τα­γω­νι­στής του «Better Call Saul» Μπομπ Όντεν­ρικ, η Σίν­θια Νίξον του «Sex and the City» και η κινη­μα­το­γρα­φι­κή σταρ Τζέι­μι Λι Κέρ­τις.

Ξεχω­ρι­στή απερ­γία πραγ­μα­το­ποιούν 11.500 μέλη του συν­δι­κά­του των σενα­ριο­γρά­φων (Writers Guild of America) που απαι­τούν καλύ­τε­ρες συν­θή­κες αμοι­βής και εργα­σί­ας έχει ξεκι­νή­σει από τις 2 Μαΐου.

(Πηγή: CNN)

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο