Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδία: Σκέψεις για απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού – Πώς θα επηρεαστούν οι παγκόσμιες τιμές

Ο μεγα­λύ­τε­ρος εξα­γω­γέ­ας ρυζιού, η Ινδία εξε­τά­ζει το ενδε­χό­με­νο απα­γό­ρευ­σης της εξα­γω­γής πολ­λών ποι­κι­λιών του δημη­τρια­κού εκτός από το Μπα­σμά­τι, προ­κα­λώ­ντας φόβους για περαι­τέ­ρω αύξη­ση των τιμών στα είδη βασι­κής δια­τρο­φής παγκοσμίως.

Η κίνη­ση απο­σκο­πεί στη συγκρά­τη­ση του αυξα­νό­με­νου πλη­θω­ρι­σμού στη χώρα ‑ειδι­κά εν όψει των επερ­χό­με­νων εκλο­γών–  κυρί­ως λόγω των υψη­λό­τε­ρων τιμών των τρο­φί­μων, με χαρα­κτη­ρι­στι­κό­τε­ρο παρά­δειγ­μα εκεί­νο της τομά­τας, η οποία απο­τε­λεί ανα­πό­σπα­στο συστα­τι­κό της ινδι­κής κου­ζί­νας και το κόστος της εκτο­ξεύ­θη­κε κατά 445%, κοστί­ζο­ντας πλέ­ον κοστί­ζει και από τη βενζίνη.

Η κίνη­ση αυτή παρό­λο που μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε μεί­ω­ση των εγχώ­ριων τιμών, αν εφαρ­μο­στεί, θα έχει ως απο­τέ­λε­σμα να απα­γο­ρευ­τεί η εξα­γω­γή του 80% όλων των εξα­γω­γών ρυζιού της χώρας, εκτο­ξεύ­ο­ντας τις παγκό­σμιες τιμές σε νέα επί­πε­δα-ρεκόρ, καθώς ο κόσμος ήδη μαστί­ζε­ται από την αύξη­ση του πλη­θω­ρι­σμού λόγω της εισβο­λής της Ρωσί­ας στην Ουκρανία.

Η Ινδία που κρα­τά στα χέρια της περί­που το 40% του παγκό­σμιου εμπο­ρί­ου ρυζιού ενώ έχει επί­σης περιο­ρί­σει τις εξα­γω­γές σιτα­ριού και ζάχα­ρης, μαστί­ζε­ται από παρα­τε­τα­μέ­νους καύ­σω­νες και αλλο­πρό­σαλ­λους μου­σώ­νες, που επη­ρε­ά­ζουν την αγρο­τι­κή παραγωγή.

Εάν εφαρ­μο­στεί, η απα­γό­ρευ­ση θα επη­ρε­ά­σει περί­που το 80% των εξα­γω­γών ρυζιού της Ινδί­ας, ενώ αν και θα ρίξει τις τιμές στα εδά­φη της, το παγκό­σμιο κόστος θα σκαρ­φα­λώ­σει ακό­μη υψη­λό­τε­ρα. Το ρύζι απο­τε­λεί βασι­κό προ­ϊ­όν για περί­που το ήμι­συ του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού, με την Ασία να κατα­να­λώ­νει περί­που το 90% της διε­θνούς προ­σφο­ράς. Οι τιμές έχουν ήδη αγγί­ξει υψη­λό δύο ετών λόγω των φόβων ότι η επι­στρο­φή του El Niño θα βλά­ψει τις καλλιέργειες.

Ο φόβος ελλεί­ψε­ων έχει ήδη οδη­γή­σει την Ινδο­νη­σία, την Κίνα και τις Φιλιπ­πί­νες να κρα­τή­σουν από­θε­μα εφέτος.

 

 

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο