Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο κ. Amazon Τζεφ Μπέζος, που παραδίδει μαθήματα εκμετάλλευσης των εργατών, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο ιδρυ­τής της Amazon Τζεφ Μπέ­ζος και στυ­γνός καπι­τα­λι­στής ξανα­νέ­βη­κε στην πρώ­τη θέση του παγκό­σμιου δεί­κτη δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χων του Bloomberg, ξεπερ­νώ­ντας τον, άλλο μεγα­λο­κα­πι­τα­λι­στή, επι­κε­φα­λής των Tesla, SpaceX και X Ίλον Μασκ, που του είχε αφαι­ρέ­σει τον τίτλο το 2021.

Σύμ­φω­να με την κατά­τα­ξη που δόθη­κε χθες, Δευ­τέ­ρα, στη δημο­σιό­τη­τα, η περιου­σία του Μπέ­ζος ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 200 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, ξεπερ­νώ­ντας αυτήν του Μασκ, που απο­τι­μά­ται στα 198 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολάρια.

Ο Μπέ­ζος, ο οποί­ος δεν διευ­θύ­νει πλέ­ον από τον Ιού­λιο του 2021 την Amazon, την οποία ίδρυ­σε το 1994, επω­φε­λή­θη­κε κυρί­ως από την καλή από­δο­ση των μετο­χών του γίγα­ντα των δια­δι­κτυα­κών πωλή­σε­ων, του οποί­ου συνε­χί­ζει να είναι ο βασι­κός μέτο­χος, και της πώλη­σης μετο­χών του ομί­λου τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες συνο­λι­κού ύψους 8,5 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολαρίων.

Η «Amazon » είναι διε­θνι­κό μονο­πώ­λιο στον τομέα του λια­νι­κού εμπο­ρί­ου μέσω δια­δι­κτύ­ου με δια­νο­μή κατ’ οίκον παραγ­γε­λιών. Η «Amazon », ως επι­χει­ρη­μα­τι­κός όμι­λος, επι­βάλ­λει εργα­σια­κές σχέ­σεις τέτοιες που εντα­τι­κο­ποιούν τη δου­λειά στη διάρ­κεια της μέρας μέχρι εξά­ντλη­σης, με παρα­κο­λού­θη­ση των εργα­ζο­μέ­νων μέσω ηλε­κτρο­νι­κού κυκλώ­μα­τος και χρο­νο­μέ­τρη­ση μην τυχόν και καθυ­στε­ρούν κατά τη διάρ­κεια της εργα­σί­ας, με μισθούς πεί­νας. Όπως λένε χαρα­κτη­ρι­στι­κά οι εργα­ζό­με­νοί της: «Δημιουρ­γού­με μεγά­λο πλού­το για την “Amazon “, όμως δεν μας συμπε­ρι­φέ­ρο­νται με τον σεβα­σμό και την αξιο­πρέ­πεια που αξίζουμε».

Οσον αφο­ρά τον άλλο μεγα­λο­κα­πι­τά­λα, τον γύρο του κόσμου έκα­ναν φωτο­γρα­φί­ες που δεί­χνουν τη μετα­τρο­πή μέρους των γρα­φεί­ων του «Twitter» στο Σαν Φραν­σί­σκο σε… υπνο­δω­μά­τια για χιλιά­δες υπαλ­λή­λους, στο πλαί­σιο της εντα­τι­κο­ποί­η­σης της εργα­σί­ας που επέ­βα­λε ο Ιλον Μασκ όταν εξα­γό­ρα­σε το μέσο κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο