Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο μητρικός θηλασμός & η βιομηχανία βρεφικού γάλακτος 700+ δις $

Την ώρα που οι ωμοί εκβια­σμοί από τις ΗΠΑ προς κάθε κατεύ­θυν­ση για να μην περά­σει ψήφι­σμα του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας υπέρ του θηλα­σμού (και εμμέ­σως κατά της χρυ­σο­φό­ρας βιο­μη­χα­νί­ας βρε­φι­κού γάλα­κτος και συνα­φών), επι­στη­μο­νι­κές μελέ­τες φέρ­νουν στο φως τα υγειο­νο­λο­γι­κά, κοι­νω­νι­κά και οικο­νο­μι­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα του μητρι­κού θηλα­σμού ‑μετα­ξύ αυτών ότι το μητρι­κό γάλα μπο­ρεί να σώσει τη ζωή 595.000 παι­διών το χρό­νο.

Λυσσαλέα μάχη Τραμπ κατά του θηλασμού

Η δρα­στη­ριό­τη­τα μερί­δας αμε­ρι­κα­νών διπλω­μα­τών σε διε­θνείς οργα­νι­σμούς απο­δει­κνύ­ε­ται- κατα­γε­γραμ­μέ­να πλέ­ον- όλο και πιο επι­θε­τι­κή. Ωμοί εκβια­σμοί και απει­λές εκτο­ξεύ­ο­νται από τα πιο επί­ση­μα χεί­λη ακό­μη και δημό­σια, προς άλλες χώρες προ­κει­μέ­νου να ανα­γκα­στούν να στη­ρί­ξουν τις θέσεις των ΗΠΑ, με τον Ντό­ναλντ Τραμπ αιχ­μή του δόρα­τος. Αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση και διπλω­μά­τες της όχι μόνο άσκη­σαν σοβα­ρές πιέ­σεις προς κρά­τη-μέλη του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, αλλά δια­τύ­πω­σαν ακό­μη και να ευθεί­ες απει­λές για εμπο­ρι­κά αντί­ποι­να κατά του­λά­χι­στον μιας χώρας, προ­κει­μέ­νου να τις «πεί­σουν» να μην στη­ρί­ξουν σχε­τι­κό ψήφι­σμα του Π.Ο.Υ.

ΣΣ ||>Αξί­ζει να σημειώ­σου­με ότι στις ΗΠΑ δεν υφί­στα­ται η άδεια μητρό­τη­τας στις εργα­ζό­με­νες μητέ­ρες, ενώ πχ. στη «φτω­χή» αλλά σοσια­λι­στι­κή  Κού­βα έχουν του­λά­χι­στον έξι μήνες αμει­βό­με­νη άδεια μητρό­τη­τας για την υπο­στή­ρι­ξη του θηλα­σμού + 12 μήνες πλη­ρω­μέ­νη γονι­κή άδεια για τον γονιό που θα μεί­νει στο σπί­τι με τα παι­διά, μετά τη γέν­νη­ση ενός μωρού (που μπο­ρεί να είναι και ο πατέ­ρας) — πέρα από τη δωρε­άν δημό­σια προ­σχο­λι­κή εκπαίδευση.

Οι απο­κα­λύ­ψεις ήρθαν από τους New York Times και έχουν προ­κα­λέ­σει σοβα­ρές αντι­δρά­σεις σε Ευρώ­πη και ΗΠΑ.

Λυσσαλέα αντίδραση 

Σύμ­φω­να με προ­σχέ­διο ψηφί­σμα­τος τα κρά­τη-μέλη του Π.Ο.Υ καλού­νταν με την ψήφο τους να ενθαρ­ρύ­νουν τις γυναί­κες να θηλά­ζουν καθώς βάσει των ευρη­μά­των και των συμπε­ρα­σμά­των σχε­τι­κών επι­στη­μο­νι­κών ερευ­νών, τα οφέ­λη του θηλα­σμού είναι πολ­λα­πλά και θωρα­κί­ζουν την υγεία τόσο της μητέ­ρας όσο και του βρέ­φους. Και το πιο σημα­ντι­κό: στο κεί­με­νο του ψηφί­σμα­τος εφι­στά­ται η προ­σο­χής στους πολί­τες για τις ανα­κρι­βείς εμπο­ρι­κές προ­ω­θη­τι­κές-δια­φη­μι­στι­κές τακτι­κές που χρη­σι­μο­ποιού­νται από τις εται­ρεί­ες που παρα­σκευά­ζουν τις γνω­στές φόρ­μου­λες (γάλα σε σκό­νη για βρέ­φη).

Όπως γρά­φουν οι New York Times, η αντί­δρα­ση της διοί­κη­σης Τραμπ και της αμε­ρι­κα­νι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας ήταν λυσ­σα­λέα, τη στιγ­μή μάλι­στα που όλα τα άλλα κρά­τη-μέλη είχαν εκφρα­στεί θετι­κά. Έτσι, ασκή­θη­καν αφό­ρη­τες πιέ­σεις προ­κει­μέ­νου να αφαι­ρε­θεί η φρά­ση «προ­στα­τέψ­τε, προ­ω­θή­στε και στη­ρί­ξε­τε τον θηλα­σμό» που υπήρ­χε στο προ­σχέ­διο και παράλ­λη­λα η Ουά­σινγ­κτον αξιο­ποί­η­σε πλή­ρως το δίκτυο των διπλω­μα­τών της για να «πεί­σει» τα κρά­τη-μέλη. Σε κάποιες δε περι­πτώ­σεις οι πιέ­σεις έλα­βαν την μορ­φή του στυ­γνού εκβια­σμού, με χαρα­κτη­ρι­στι­κό­τε­ρη την περί­πτω­ση του Εκουα­δόρ. Συγκε­κρι­μέ­να οι ΗΠΑ φαί­νε­ται πως απεί­λη­σαν την κυβέρ­νη­ση της χώρας πως εάν δεν απο­σύ­ρουν την στή­ρι­ξή του από το προς έγκρι­ση ψήφι­σμα, η χώρα θα υπο­στεί εμπο­ρι­κά αντί­ποι­να ενώ μπο­ρεί ακό­μη και να απο­συ­ρό­ταν η στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια που παρέ­χε­ται στη χώρα, στη μάχη της κατά του οργα­νω­μέ­νου εγκλή­μα­τος. Τελι­κά, το ψήφι­σμα πέρα­σε αλλά μόνο αφού άλλα­ξε το αρχι­κό κεί­με­νο με τη Ρωσία να φέρ­νει ένα νέο προ­σχέ­διο προ­κει­μέ­νου να αρθεί το αδιέξοδο.

«Δημό­σια υγεία ένα­ντι ιδιω­τι­κού κέρ­δους. Ποιο είναι το δια­κύ­βευ­μα; Ο θηλα­σμός σώζει τις ζωές των γυναι­κών και των παι­διών. Είναι όμως κακός για την παγκό­σμια βιο­μη­χα­νία παρα­γω­γής παι­δι­κών τρο­φών η οποία κερ­δί­ζει δισε­κα­τομ­μύ­ρια», σχο­λί­α­σε η Lucy Sullivan της οργά­νω­σης 1.000 Days που προ­ω­θεί τον θηλασμό.

Βιομηχανία 700 δισ $ κατά θηλασμού

Σημειώ­νε­ται πως η βιο­μη­χα­νία παι­δι­κού γάλα­κτος- με έδρα κυρί­ως τις ΗΠΑ και την Ευρώ­πη- τα τελευ­ταία χρό­νια μάχε­ται για την δια­τή­ρη­ση των κερ­δών της. Ακό­μη και στις μέρες μας όμως η συγκε­κρι­μέ­νη βιο­μη­χα­νία αξί­ζει, ετη­σί­ως, 700δισεκ δολάρια.

Σημειώ­νε­ται πως σε έρευ­να του Guardian σε συνερ­γα­σία με την οργά­νω­ση Save the Children- η οποία δημο­σιεύ­τη­κε τον περα­σμέ­νο Φεβρουά­ριο- καταγ­γέλ­λο­νται η επι­θε­τι­κές πρα­κτι­κές προ­ώ­θη­σης των εται­ρειών που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην αγο­ρά βρε­φι­κού γάλα­κτος (φόρ­μου­λα). Τονί­ζε­ται πως προ­σπα­θούν να παρα­κάμ­ψουν τους κανο­νι­σμούς και ασκούν πιέ­σεις σε μητέ­ρες και σε επαγ­γελ­μα­τί­ες στον χώρο της υγεί­ας να επι­λέ­ξουν το γάλα σκό­νης αντί του θηλα­σμού. Σύμ­φω­να με τους διε­θνείς κανο­νι­σμούς που έχει εισά­γει ο Π.Ο.Υ, απα­γο­ρεύ­ε­ται στις εται­ρεί­ες να κατευ­θύ­νουν τις προ­ω­θη­τι­κές τους ενέρ­γειες απευ­θεί­ας προς τις μητέ­ρες και τους παρό­χους υγεί­ας ενώ υπάρ­χει κανο­νι­σμός και για την δια­φή­μι­ση των προ­ϊ­ό­ντων. Γι αυτό και πολ­λές εται­ρεί­ες φαί­νε­ται πως τώρα έχουν βάλει στο ραντάρ τους τις πιο φτω­χές χώρες του κόσμου όπου οι κανο­νι­σμοί δεν τηρού­νται τόσο αυστη­ρά και η ενη­μέ­ρω­ση για τα οφέ­λη του θηλα­σμού είναι περιορισμένη.

Βάσει μελέ­της του πανε­πι­στη­μί­ου του Harvard 3.340 πρό­ω­ροι θάνα­τοι μητέ­ρων και παι­διών, στις ΗΠΑ θα είχαν απο­τρα­πεί εάν υπήρ­χε στή­ρι­ξη του θηλα­σμού ενώ φυσι­κά υπάρ­χει μια πλη­θώ­ρα επι­στη­μο­νι­κών ερευ­νών που παρου­σιά­ζει τα αδιαμ­φι­σβή­τη­τα οφέ­λη του θηλα­σμού για την υγεία.

Πηγές: The New York Times, Τhe GuardianΠΟΥ

ΘηλασμόςΕξοικονομώντας ένα δις δολάρια την ημέρα

Μία μελέ­τη που διε­ξή­χθη σε περισ­σό­τε­ρες από 130 χώρες, φέρ­νει στο φως τα υγειο­νο­λο­γι­κά και τα οικο­νο­μι­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα του μητρι­κού θηλασμού.

Εάν όλα τα νεο­γέν­νη­τα μωρά στον κόσμο θήλα­ζαν πριν την ηλι­κία των έξι μηνών απο­κλει­στι­κά από το μαστό, χωρίς τεχνη­τό γάλα, η ανθρω­πό­τη­τα θα εξοι­κο­νο­μού­σε πάνω από ένα δις δολά­ρια την ημέ­ρα (τόσα θα έχα­ναν οι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι που λυμαί­νο­νται το αντι­κεί­με­νο). Στο συμπέ­ρα­σμα αυτό κατα­λή­γουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα μίας μελέ­της που έγι­νε σε περισ­σό­τε­ρες από 130 χώρες, με τίτλο «Το κόστος του μη θηλα­σμού», που δημο­σιεύ­τη­κε τον Ιού­νιο 2019, στο περιο­δι­κό Health Policy and Planning d’Oxford.

Πλή­θος μελε­τών έδει­ξαν ότι ο μητρι­κός θηλα­σμός μειώ­νει τον κίν­δυ­νο των παι­δι­κών λοι­μώ­ξε­ων, όπως η διάρ­ροια ή η πνευ­μο­νία και ελα­χι­στο­ποιεί τις βλά­βες που σχε­τί­ζο­νται με τη δια­τρο­φή και τη νοη­τι­κή ανά­πτυ­ξη κατά την παι­δι­κή ηλι­κία. Επι­πλέ­ον, η μελέ­τη δεί­χνει ότι η απου­σία του μητρι­κού θηλα­σμού προ­κά­λε­σε 166 περί­που εκα­τομ­μύ­ρια περι­πτώ­σεις ανα­πό­φευ­κτης διάρ­ροιας και 9 εκα­τομ­μύ­ρια περι­πτώ­σεις ανα­πό­φευ­κτης πνευ­μο­νί­ας σε παι­διά, ηλι­κί­ας μικρό­τε­ρης των δύο ετών. Σε αυτόν τον αριθ­μό, έχου­με 595.379 περι­πτώ­σεις παι­διών που πέθα­ναν από διάρ­ροια σε ένα ποσο­στό 38% και 62% από πνευ­μο­νία.

Πάνω από το 56% της παι­δι­κής θνη­σι­μό­τη­τας παγκο­σμί­ως συμ­βαί­νει στην υπο­σα­χά­ρια Αφρι­κή ενώ το 64% σε υπο­α­νά­πτυ­κτες χώρες.

Τα δημο­σιευ­μέ­να κεί­με­να, ενδυ­να­μώ­νουν τις έρευ­νες που υπο­γραμ­μί­ζουν τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα του μητρι­κού θηλα­σμού στη μεί­ω­ση του αιμορ­ρα­γι­κού κιν­δύ­νου και της επι­λό­χειας κατά­θλι­ψης στις γυναί­κες, καθώς και στη μεί­ω­ση του ρίσκου για τον καρ­κί­νο του μαστού, τον καρ­κί­νο στις ωοθή­κες και το δια­βή­τη τύπου 2. Η μελέ­τη εκτι­μά επί­σης ότι 98.243 γυναί­κες θα σωθούν χάρη στο μητρι­κό θηλα­σμό.

Για τους παρα­πά­νω λόγους, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας και η UNICEF, συνι­στούν απο­κλει­στι­κά το μητρι­κό θηλα­σμό από την πρώ­τη κιό­λας ώρα που ακο­λου­θεί από τη γέν­νη­ση και μέχρι τους έξι πρώ­τους μήνες ζωής του μωρού, όπως και την παρά­τα­σή του καθώς και την στα­δια­κή εισα­γω­γή τρο­φών έως τα δύο ή και περισ­σό­τε­ρα χρό­νια.

Είναι σημα­ντι­κό το σύνο­λο της κοι­νω­νί­ας να σκε­φτεί γύρω από αυτά τα δεδο­μέ­να, καθώς η επι­τυ­χία του μητρι­κού θηλα­σμού είναι ευθύ­νη όλων μας. Δεν μπο­ρού­με να κατη­γο­ρού­με ή ακό­μα και να ρίχνου­με την απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη στις γυναί­κες. Πρό­κει­ται για μια εξα­ντλη­τι­κή δια­δι­κα­σία, ειδι­κά όταν γίνε­ται μονα­χι­κά. Είναι σημα­ντι­κό επι­προ­σθέ­τως να σκε­φτού­με την αυτο­νο­μία του μητρι­κού σώμα­τος: ορι­σμέ­νες γυναί­κες, αρκε­τά ενή­με­ρες για τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα που έχει ο θηλα­σμός για εκεί­νες και τα μωρά τους, μπο­ρεί να μην θέλουν να προ­χω­ρή­σουν σε αυτόν διό­τι είναι δικαί­ω­μά τους.

Σε γενι­κό­τε­ρο πλαί­σιο, η πλειο­νό­τη­τα των γυναι­κών θέλει να θηλά­ζει αλλά δεν βρί­σκει κοι­νω­νι­κή και συναι­σθη­μα­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη στο θηλα­σμό.

Η μελέ­τη της Παγκό­σμιας Τρά­πε­ζας για την επέν­δυ­ση στη δια­τρο­φή εκτι­μά ότι, μία συμπλη­ρω­μα­τι­κή επέν­δυ­ση ύψους 5,7 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων είναι απα­ραί­τη­τη μετα­ξύ 2016 και 2025 για να φθά­σου­με το στό­χο του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας για το 2025, γνω­ρί­ζο­ντας ότι το 50% των μωρών στον κόσμο θα τρέ­φο­νται απο­κλει­στι­κά από το μαστό μέχρι την ηλι­κία των 6 μηνών. Η επέν­δυ­ση αυτή θα περιο­ρί­σει την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των τεχνη­τών παρα­σκευα­σμά­των, θα υπο­στη­ρί­ξει τις άδειες μητρό­τη­τας, θα ενδυ­να­μώ­σει τα συστή­μα­τα υγεί­ας και, κυρί­ως, θα υπο­στη­ρί­ξει τις μητέ­ρες εκεί­νες που ολο­κλη­ρώ­νουν αυτή τη σημα­ντι­κή εργασία/καθήκον για τη κοι­νω­νία στο σύνο­λό της.

ReHuno

[12.08.2019 — REHUNO — Red Humanista de Noticias en Salud]

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο