Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Μοράλες στο Μεξικό — Ο στρατός στους δρόμους και προσπάθεια νομιμοποίησης του πραξικοπήματος στο κοινοβούλιο

Πρα­ξι­κό­πη­μα στη Βολι­βία: Ενώ πλη­θαί­νουν οι δηλώ­σεις καταγ­γε­λί­ας του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος και στή­ρι­ξης του νόμι­μα εκλεγ­μέ­νου προ­έ­δρου, η Βολι­βία εξα­κο­λου­θεί να βυθί­ζε­ται στη βία και στις συγκρού­σεις μετα­ξύ των δυνά­με­ων που καταγ­γέλ­λουν το πρα­ξι­κό­πη­μα και στις δυνά­μεις που τo εκτέ­λε­σαν, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Στρα­τού και της Αστυ­νο­μί­ας. Σήμε­ρα έγι­νε προ­σπά­θεια συνε­δρί­α­ση της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής συνέ­λευ­σης για απο­δο­χή της εξα­να­γκα­σμέ­νης παραί­τη­σης του Evo Morales και της εκλο­γής προ­σω­ρι­νής κυβέρ­νη­σης. Όμως η προ­σπά­θεια απέ­τυ­χε. Οι  βου­λευ­τές του σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος MAS του Έβο Μορά­λες απεί­χαν από την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή συνε­δρί­α­ση στην οποία θα εκλε­γό­ταν νέος, υπη­ρε­σια­κός πρό­ε­δρος της χώρας.

«Χωρίς εμάς δεν θα υπάρ­ξει απαρ­τία και αυτή είναι η θέση όλου του κόμ­μα­τος», δήλω­σε νωρί­τε­ρα ο επι­κε­φα­λής του κόμ­μα­τος στο Κογκρέ­σο, Σέρ­χιο Τσό­κε μιλώ­ντας στο πρα­κτο­ρείο «Reuters». Το κόμ­μα του Μορά­λες «Κίνη­μα για το Σοσια­λι­σμό», έχει τα 2/3 των εδρών της Βουλής.

Την ίδια ώρα, το αερο­πλά­νο που μετέ­φε­ρε τον Μορά­λες στο Μεξι­κό, τη χώρα όπου ζήτη­σε και έλα­βε πολι­τι­κό άσυ­λο, προ­σγειώ­θη­κε γύρω στις 7 το από­γευ­μα σήμε­ρα στην Πόλη του Μεξι­κού. «Η μάχη συνε­χί­ζε­ται», ήταν η πρώ­τη δήλω­σή του από το Μεξι­κό που ανάρ­τη­σε στο Twitter. Στις πρώ­τες του δηλώ­σεις, ο Μορά­λες είπε ότι υπο­χρε­ώ­θη­κε να απο­χω­ρή­σει από την προ­ε­δρία με δική του θέλη­ση «ώστε να μην υπάρ­ξει αιματοχυσία».Λίγο νωρί­τε­ρα, ο Μεξι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μαρ­σέ­λο Εμπράρδ δήλω­σε ότι η κυβέρ­νη­σή του δεν θα απο­κα­λύ­ψει το πού θα εγκα­τα­στα­θεί ο Μορά­λες για λόγους ασφαλείας.

Ο στρατός στους δρόμους

Ο επι­τε­λάρ­χης του στρα­τού της Βολι­βί­ας, Ουί­λιαμ Καλι­μάν, μετά από έκκλη­ση του αρχη­γού της αστυ­νο­μί­ας στη Λα Πας, Χοσέ Μπα­ρε­νε­τσέα, να επέμ­βει ο στρα­τός για­τί «οι δυνα­τό­τη­τες της αστυ­νο­μί­ας να αντι­με­τω­πί­σει τα βίαια επει­σό­δια υπερ­κε­ρά­στη­καν», ανα­κοί­νω­σε ότι ξεκι­νά­νε κοι­νές επι­χει­ρή­σεις στρα­τού και αστυ­νο­μί­ας «ενά­ντια στους βάν­δα­λους και ωσό­του απο­κα­τα­στα­θεί η τάξη και η ασφά­λεια στην χώρα». Δήλω­σε ότι οι «Ένο­πλες Δυνά­μεις δεν θα ανοί­ξουν πυρ στον πλη­θυ­σμό», αλλά έσπευ­σε να διευ­κρι­νί­σει ότι «θα κάνουν ανα­λο­γι­κή χρή­ση βίας ανά­λο­γα με τη βία που θα δεχτούν». Επί­σης σήμε­ρα παραι­τή­θη­κε και ο υπουρ­γός Άμυ­νας της κυβέρ­νη­σης Μορά­λες Χαβιέρ Σαβαλέτα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο