Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ν. Ζαχαριάδης απευθύνει από τα κρατητήρια της Ασφάλειας Ανοιχτό Γράμμα καλώντας το λαό σε αντίσταση κατά του φασίστα εισβολέα

Σαν σήμε­ρα 31 Οκτω­βρί­ου 1940 ο φυλα­κι­σμέ­νος ηγέ­της του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχα­ριά­δης, με επι­στο­λή του που δημο­σιεύ­ε­ται στον παρά­νο­μο «Ριζο­σπά­στη», καλεί τον ελλη­νι­κό λαό να δώσει όλες του τις δυνά­μεις στον πόλε­μο κατά των Ιτα­λών φασιστών.

«Προς το λαό της Ελλάδας.

Ο φασι­σμός του Μου­σο­λί­νι χτύ­πη­σε την Ελλά­δα πισώ­πλα­τα, δολο­φο­νι­κά και ξετσί­πω­τα, με σκο­πό να την υπο­δου­λώ­σει και να την εξαν­δρα­πο­δί­σει. Σήμε­ρα, όλοι οι Ελλη­νες παλεύ­ου­με για τη λευ­τε­ριά, την τιμή, την εθνι­κή μας ανε­ξαρ­τη­σία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκο­λη και πολύ σκλη­ρή. Μα, ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέ­πει να παλεύ­ει, αψη­φώ­ντας τους κιν­δύ­νους και τις θυσί­ες. Ο λαός της Ελλά­δας διε­ξά­γει σήμε­ρα έναν πόλε­μο εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κό, ενά­ντια στο φασι­σμό του Μου­σο­λί­νι. Δίπλα στο κύριο μέτω­πο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.

Κάθε πρά­κτο­ρας του φασι­σμού πρέ­πει να εξο­ντω­θεί αλύ­πη­τα. Στον πόλε­μο αυτό που τον διευ­θύ­νει η κυβέρ­νη­ση Μετα­ξά, όλοι μας πρέ­πει να δώσου­με όλες μας τις δυνά­μεις, δίχως επι­φύ­λα­ξη. Επα­θλο για τον εργα­ζό­με­νο λαό και επι­στέ­γα­σμα για το σημε­ρι­νό του αγώ­να πρέ­πει να είναι και θα είναι, μια και­νού­ρια Ελλά­δα της δου­λιάς, της λευ­τε­ριάς, λυτρω­μέ­νη από κάθε ξενι­κή ιμπε­ρια­λι­στι­κή εξάρ­τη­ση, μ’ έναν πραγ­μα­τι­κά παλ­λαϊ­κό πολιτισμό.

Ολοι στον αγώ­να, ο καθέ­νας στη θέση του και η νίκη θα ‘ναι νίκη της Ελλά­δας και του λαού της. Οι εργα­ζό­με­νοι όλου του κόσμου στέ­κουν στο πλευ­ρό μας.

Αθή­να, 31 του Οχτώ­βρη 1940,

Νίκος Ζαχα­ριά­δης

Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ».

 

Στους πολ­λούς είναι γνω­στό το ένα (το πρώ­το) από τα τρία συνο­λι­κά γράμ­μα­τα που έγρα­ψε ο Νίκος Ζαχα­ριά­δης για τη στά­ση του ΚΚΕ απέ­να­ντι στον ελλη­νοϊ­τα­λι­κό πόλε­μο του 1940.

Το γεγο­νός ότι ο Ν. Ζαχα­ριά­δης έγρα­ψε τρία γράμ­μα­τα για τον ελλη­νοϊ­τα­λι­κό πόλε­μο, δεν είναι ασφα­λώς τυχαίο.

Περισ­σό­τε­ρα στο σχε­τι­κό κείμενο:

Το ΚΚΕ στον ιτα­λο­ελ­λη­νι­κό πόλε­μο 1940–41

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο