Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο πληθυσμός της Γης είναι 8 δισεκατομμύρια — Πόσο θα είναι το 2050

Ο παγκό­σμιος πλη­θυ­σμός, που θα αριθ­μεί 8 δισεκ. ανθρώ­πους στα μέσα Νοεμ­βρί­ου, θα συνε­χί­σει να αυξά­νε­ται αν και με πιο βρα­δείς ρυθ­μούς, σύμ­φω­να με τον Οργα­νι­σμό Ηνω­μέ­νων Εθνών, που υπο­γραμ­μί­ζει τη σημα­ντι­κή δημο­γρα­φι­κή ποι­κι­λο­μορ­φία μετα­ξύ ορι­σμέ­νων περιο­χών του πλανήτη.

- Επι­βρά­δυν­ση -

Το τμή­μα του ΟΗΕ που ασχο­λεί­ται με το δημο­γρα­φι­κό και τον παγκό­σμιο πλη­θυ­σμό εκτι­μά ότι η ανθρω­πό­τη­τα θα φθά­σει τα 8 δισεκ. ανθρώ­πους στις 15 Νοεμ­βρί­ου, υπερ­τρι­πλά­σιος αριθ­μός από τα 2,5 δισεκ. του 1950.

Αλλά «μήνυ­μα-κλει­δί», «ο ρυθ­μός της αύξη­σης του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού έχει μειω­θεί δρα­στι­κά από την κορύ­φω­ση της δεκα­ε­τί­ας του 1960», δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η Ρέι­τσελ Σνό­ου, από το Ταμείο των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τον πληθυσμό.

Η αύξη­ση αυτή μειώ­θη­κε έτσι από το 2,1% μετα­ξύ του 1962 και του 1965 κάτω από το 1% το 2020 και μπο­ρεί να υπο­χω­ρή­σει περαι­τέ­ρω γύρω στο 0,5% το 2050.

- Περί­που 9 δισεκ., μετά 10;-

Δεδο­μέ­νου του αριθ­μού των ανθρώ­πων που βρί­σκο­νται σε ανα­πα­ρα­γω­γι­κή ηλι­κία και της αύξη­σης του προσ­δό­κι­μου ζωής, ο πλη­θυ­σμός θα συνε­χί­ζει παρό­λα αυτά να αυξά­νε­ται, με περί­που 8,5 δισεκ. το 2030, 9,7 δισεκ. το 2050, πριν από την «κορύ­φω­ση» στα 10,4 δισεκ. τη δεκα­ε­τία του 2080 και μια στα­σι­μό­τη­τα έως τα τέλη του αιώ­να, σύμ­φω­να με τις προ­βλέ­ψεις του ΟΗΕ.

Δεν εμφα­νί­ζουν την ίδια εικό­να όλα τα στοι­χεία. Έρευ­να του αμε­ρι­κα­νι­κού ινστι­τού­του IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) που δημο­σιεύ­θη­κε το 2020 προ­βλέ­πει κορύ­φω­ση πολύ νωρί­τε­ρα, το 2064, χωρίς να φθά­νει ο αριθ­μός τα 10 δισεκ. (9,7 δισεκ.), και στη συνέ­χεια μια μεί­ω­ση έως τα 8,8 δισεκ. το 2100.

«Είμα­στε χαμη­λό­τε­ρα (από τον ΟΗΕ) διό­τι έχου­με ένα πολύ δια­φο­ρε­τι­κό μοντέ­λο γονι­μό­τη­τας», που προ­βλέ­πει συγκε­κρι­μέ­να 1,66 παι­διά ανά γυναί­κα το 2100, εξή­γη­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Στάιν Εμίλ Βόλ­σετ, εκ των βασι­κών συντα­κτών της έρευ­νας, που εκτι­μά ότι η αύξη­ση θα στα­μα­τή­σει «μετα­ξύ 9 και 10 δισεκ.».

- Μειω­μέ­νη γονιμότητα -

Το 2021, το μέσο ποσο­στό της γονι­μό­τη­τας ήταν 2,3 παι­διά ανά γυναί­κα, ένα­ντι περί­που 5 το 1950, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ, που προ­βλέ­πει 2,1 το 2050.

«Έκτο­τε, η πλειο­νό­τη­τα των κατοί­κων του κόσμου ζουν σε μία χώρα όπου η γεν­νη­τι­κό­τη­τα είναι κάτω από το ποσο­στό της ανα­πλή­ρω­σης του πλη­θυ­σμού», σχο­λί­α­σε η Ρέι­τσελ Σνόου.

- Ολο­έ­να και πιο ηλικιωμένοι -

Ένας σημα­ντι­κός παρά­γο­ντας στην αύξη­ση του πλη­θυ­σμού είναι το μέσο προσ­δό­κι­μο ζωής αυξά­νε­ται: 72,8 έτη το 2019, δηλα­δή εννέα χρό­νια περισ­σό­τε­ρα απ’ ό,τι το 1990. Και ο ΟΗΕ προ­βλέ­πει να φτά­σει τα 77,2 έτη το 2050.

Το απο­τέ­λε­σμα, σε συν­δυα­σμό με τη μεί­ω­ση της γεν­νη­τι­κό­τη­τας: το ποσο­στό των άνω των 65 ετών ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θεί από το 10% το 2022 στο 16% το 2050.

Μια γήραν­ση που έχει επι­πτώ­σεις στην αγο­ρά εργα­σί­ας, στα συντα­ξιο­δο­τι­κά συστή­μα­τα, την πρό­νοια για τους ηλικιωμένους…

Έτσι «ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρες χώρες μάς ζητούν να τις βοη­θή­σου­με να κατα­λά­βουν πώς θα μπο­ρού­σαν να αυξή­σουν τον πλη­θυ­σμό τους», δήλω­σε η Ρέι­τσελ Σνόου.

- Πρω­τό­γνω­ρη ποικιλομορφία -

Οι παγκό­σμιοι αριθ­μοί συγκα­λύ­πτουν μια τερά­στια δημο­γρα­φι­κή ποικιλομορφία.

Έτσι, πάνω από το ήμι­συ της αύξη­σης του πλη­θυ­σμού έως το 2050 θα προ­έλ­θει από μόλις 8 χώρες, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ: τη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία του Κον­γκό, την Αίγυ­πτο, την Αιθιο­πία, την Ινδία, τη Νιγη­ρία, το Πακι­στάν, τις Φιλιπ­πί­νες και την Τανζανία.

Η μέση ηλι­κία επί­σης εμφα­νί­ζει τέτοια ποι­κι­λο­μορ­φία, με 41,7 έτη στην Ευρώ­πη συγκρι­τι­κά με 17,6 έτη στην υπο­σα­χά­ρια Αφρι­κή. «Στο παρελ­θόν, οι χώρες ήταν κοντά στην ηλι­κία, κυρί­ως νεα­ροί: στο μέλ­λον, οι χώρες θα είναι κοντά στην ηλι­κία, κυρί­ως ηλι­κιω­μέ­νοι», αλλά σε αυτή ακρι­βώς τη στιγ­μή της Ιστο­ρί­ας «ο κόσμος είναι πολύ μοι­ρα­σμέ­νος», τονί­ζει η Ρέι­τσελ Σνόου.

Δια­φο­ρές που μπο­ρούν να δια­δρα­μα­τί­σουν ρόλο στις γεω­πο­λι­τι­κές σχέ­σεις, σημειώ­νουν ορι­σμέ­νοι ειδικοί.

- Η Ινδία θα ξεπε­ρά­σει την Κίνα -

Κάτι άλλο που απο­τυ­πώ­νει την αλλα­γή της τάσης είναι ότί οι δύο πολυ­πλη­θέ­στε­ρες χώρες, η Κίνα και η Ινδία, θα ανταλ­λά­ξουν θέσεις στο βάθρο από το 2023, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ.

Ο πλη­θυ­σμός της Κίνας και οι 1,42 δισεκ. κάτοι­κοί της το 2022 θα αρχί­σουν να μειώ­νο­νται για να φθά­σουν το 1,3 δισεκ. το 2050. Και μόνο 800 εκατ. έως το τέλος του αιώνα.

Ο ινδι­κός πλη­θυ­σμός του 1,41 δισεκ. το 2022, παρά το γεγο­νός ότι υπο­χω­ρεί κάτω από το ποσο­στό ανα­πλή­ρω­σης, θα συνε­χί­σει να αυξά­νε­ται, και ανα­μέ­νε­ται να φθά­σει στο 1,66 δισεκ. το 2050.

Το 2050, η Ινδία ανα­μέ­νε­ται να είναι η πολυ­πλη­θέ­στε­ρη χώρα, μπρο­στά από την Κίνα. Στην τρί­τη θέση, όπως πάντα οι ΗΠΑ αλλά μαζί με τη Νιγη­ρία, με 375 εκατ. κατοίκους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο