Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ποδηλάτης πρέσβης και οι Νενέκοι των Πατρών

Σχο­λιά­ζει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

Τρί­ζουν τα κόκ­κα­λα του Θεό­δω­ρου Κολο­τρώ­νη απ’ τη δήλω­ση του Γιώρ­γου Ρώρου επι­κε­φα­λής της δημο­τι­κής παρά­τα­ξης «ΩΡΑ Πατρών», που έχει τη στή­ρι­ξη του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συμ­με­το­χή του Αμε­ρι­κα­νού πρέ­σβη Τζέ­φρι Πάιατ στον 42 Ποδη­λα­τι­κό Γύρο Θυσίας

presvis8

Η δημο­τι­κή αρχή της Πάτρας ζήτη­σε απ’ τον Ποδη­λα­τι­κό Όμι­λο Πατρών, που οργα­νώ­νει και επο­πτεύ­ει το Γύρο, να μην λάβει μέρος στον αγώ­να –που γίνε­ται ανή­με­ρα της 25ης Μαρ­τί­ου- ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης. Επί­σης ο υπο­ψή­φιος περι­φε­ρειάρ­χης Δυτι­κής Ελλά­δας με τη Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος δήλω­σε ότι αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης είναι ανε­πι­θύ­μη­το πρό­σω­πο για την περιο­χή τονί­ζο­ντας: «Σε τού­τα δώ τα χώμα­τα, που είναι ποτι­σμέ­να με το αίμα του λαού μας, δεν έχουν καμία θέση οι φονιά­δες των λαών».

patra 1

Η  Επι­τρο­πή Ειρή­νης Πάτρας & Δυτι­κής Αχα­ΐ­ας κατάγ­γει­λε με ανα­κοί­νω­σή της τη συμ­με­το­χή του πρέ­σβη θυμί­ζο­ντας ότι στις 24 Μάρ­τη 1999 ξεκί­νη­σε η «ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη γει­το­νι­κή Γιου­γκο­σλα­βία, με δεκά­δες χιλιά­δες θύμα­τα και τον δια­με­λι­σμό της χώρας» και οτι «οι βόμ­βες  του εμπλου­τι­σμέ­νου ουρα­νί­ου μετέ­τρε­ψαν τη Γιου­γκο­σλα­βία & ολό­κλη­ρα τα Βαλ­κά­νια σε ραδιε­νερ­γό πεδίο βολής με ανυ­πο­λό­γι­στες συνέ­πειες για την υγεία των λαών της περιοχής».

Με επι­στο­λή του στο Ποδη­λα­τι­κό Όμι­λο Πατρών, ο αλυ­τάρ­χης του Γύρου Θυσί­ας Κων­στα­ντί­νος Λάπ­πας, υπέ­βαλ­λε την παραί­τη­σή του ανα­φέ­ρο­ντας: «Ο αθλη­τι­σμός, ενώ­νει τους λαούς, προ­ά­γει την Ειρή­νη, δεν προ­τρέ­πει σε αλλη­λο­σκο­τω­μούς και σφα­για­σμούς λαών για τα μεγά­λα οικο­νο­μι­κά συμφέροντα».

gefura

Η γέφυ­ρα-σύμ­βο­λο του Βελι­γρα­δί­ου κομ­μέ­νη στα δύο από ΝΑΤΟϊ­κή βόμβα

Κι όμως η « ΩΡΑ Πατρών και ο υπο­ψή­φιος Δήμαρ­χος Πατρέ­ων, Γιώρ­γος Ρώρος, σχο­λί­α­σαν σχε­τι­κά: «Για ακό­μη μία φορά η δημο­τι­κή Αρχή περι­χα­ρα­κώ­νε­ται στις κομ­μα­τι­κές επι­τα­γές του ΚΚΕ. Με τη στά­ση της απο­δει­κνύ­ει πως επι­λέ­γει τον μονα­χι­κό δρό­μο και κατα­δι­κά­ζει την Πάτρα σε διε­θνή απο­μό­νω­ση. Η συμ­με­το­χή του Αμε­ρι­κα­νού Πρέ­σβη για δεύ­τε­ρη συνε­χή χρο­νιά στον ποδη­λα­τι­κό γύρο “θυσί­ας” και η επι­λο­γή του να βρε­θεί και πάλι στην Πάτρα προσ­δί­δει χαρα­κτη­ρι­στι­κά που θα μπο­ρού­σαν να αξιο­ποι­η­θούν του­ρι­στι­κά καθώς η προ­βο­λή και μόνο της επί­σκε­ψής του θα βρε­θεί στο επί­κε­ντρο των ελλη­νι­κών και ξένων μέσων ενη­μέ­ρω­σης. Φθά­σα­με στο σημείο να φοβό­μα­στε κι έναν ποδη­λά­τη! Άρα­γε την ίδια αντι­με­τώ­πι­ση επι­φυ­λάσ­σει η δημο­τι­κή Αρχή και για τους Αμε­ρι­κα­νούς του­ρί­στες; Ανέ­ξο­δες κομ­μα­τι­κές φαν­φά­ρες που όμως στοι­χί­ζουν στην πόλη, καθώς τη βυθί­ζουν περισ­σό­τε­ρο στην εσω­στρέ­φεια. Ας εκδώ­σει, λοι­πόν, η δημο­τι­κή αρχή ταξι­διω­τι­κή οδη­γία για το ποιους πρέ­σβεις θα δεχό­μα­στε και ποιας προ­έ­λευ­σης του­ρί­στες. Ας ανα­λο­γι­στεί όμως τις συνέ­πειες των έργων της στο του­ρι­στι­κό «προ­ϊ­όν» της Πάτρας και στις θέσεις εργα­σί­ας που θυσιά­ζο­νται στον βωμό της καθα­ρό­τη­τας. Άρα­γε και στους Μεσο­γεια­κούς θα απα­γο­ρέ­ψει την προ­σέ­λευ­ση στους μη επι­θυ­μη­τούς πρέσβεις;».

epistoli kolokotroni

Η δια­τα­γή του Κολοκοτρώνη

Τους προ­σκυ­νη­μέ­νους η Πελο­πόν­νη­σος τους γνω­ρί­ζει απ’ το 1825, όταν, σε μια απ’ τις κρί­σι­μες στιγ­μές της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης, έφτα­σαν στην περιο­χή τ’ ασκέ­ρια του Ιμπραϊμ σκορ­πί­ζο­ντας το φόβο και τον τρό­μο. Τότε πολ­λοί υπέ­κυ­ψαν στις απει­λές κι άφη­σαν τα όπλα, δηλώ­νο­ντας υπο­τα­γή. Επι­κε­φα­λής όσων συνερ­γά­στη­καν με τον Αιγύ­πτιο, ήταν ο καπε­τά­νιος Δημή­τρης Νενέ­κος, που έγι­νε και Μπέης.

Ο Γέρος του Μωριά υπο­χρε­ώ­θη­κε να δια­τά­ξει «φωτιά και τζε­κού­ρι» για όσους «όπου δεν θελή­σουν» να «ελθή­τε το ογλη­γο­ρώ­τε­ρον κατά το χρέ­ος σας». Ο Σαγιάς, το πρω­το­πα­λί­κα­ρο του Νενέ­κου, με εντο­λή του Κολο­κο­τρώ­νη, τον σκό­τω­σε και το μαζι­κό προ­σκύ­νη­μα στον Ιμπραϊμ, τελεί­ε­ω­σε σε λίγες μέρες…

Σήμε­ρα για το χρέ­ος δεν χρειά­ζε­ται «φωτιά και τζε­κού­ρι». Οι Πατρι­νοί με την ψήφο τους μπο­ρούν να στεί­λουν μήνυ­μα αντί­στα­σης και ανυ­πα­κο­ής «ακυ­ρώ­νο­ντας από τον πρώ­το γύρο τα σενά­ρια των μεγά­λων συμ­φε­ρό­ντων και των πολι­τι­κών εκπρο­σώ­πων τους», όπως τόνι­σε ο δήμαρ­χος Πατρέ­ων, και ξανά υπο­ψή­φιος με τη Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση, Κώστας Πελε­τί­δης σε συγκέ­ντρω­ση στις 23.3.2019.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο