Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε περισσότερα από 230.000 νέα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως σε ένα 24ωρο

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ) ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα αύξη­ση ρεκόρ των νέων κρου­σμά­των Covid-19 παγκο­σμί­ως, με 230.370 νέες μολύν­σεις σε ένα 24ωρο.

Τη μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση κατα­γρά­φουν οι ΗΠΑ, η Βρα­ζι­λία, η Ινδία και η Νότια Αφρι­κή. Το προη­γού­με­νο ρεκόρ του ΠΟΥ για νέα κρού­σμα­τα ήταν 228.102 στις 10 Ιού­λη. Οι θάνα­τοι παρα­μέ­νουν στα­θε­ροί, σε περί­που 5.000 ημερησίως.

Τα κρού­σμα­τα του νέου κορο­νοϊ­ού πλη­σιά­ζουν τα 13 εκα­τομ­μύ­ρια σήμε­ρα, σύμ­φω­να με κατα­μέ­τρη­ση του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων «Ρόι­τερς».

Άνοδος των κρουσμάτων στην Ιταλία

Τοπι­κά ξεσπά­σμα­τα της νόσου Covid-19 μετα­ξύ εργα­ζο­μέ­νων σε εται­ρεία courier στη βόρεια Ιτα­λία και μετα­ξύ δια­σω­θέ­ντων μετα­να­στών και προ­σφύ­γων στη Μσό­γειο συνέ­βα­λαν στην αύξη­ση των νέων κρου­σμά­των στην Ιταλία.

Στην Καλα­βία, όπου τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, ο ημε­ρή­σιος απο­λο­γι­σμός κατέ­γρα­φε κανά δυο ή καθό­λου νέα κρού­σμα­τα, ανα­κοι­νώ­θη­καν σήμε­ρα 28 νέα κρού­σμα­τα. Όπως έγι­νε γνω­στό, προ­έρ­χο­νται μετα­ξύ περί­που 800 μετα­να­στών και προ­σφύ­γων που δια­σώ­θη­καν και μετα­φέρ­θη­καν στην περιοχή.

Στην περι­φέ­ρεια της Εμί­λια ‑Ρομά­νια ανα­κοι­νώ­θη­καν επί­σης 71 νέα κρού­σμα­τα, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας. Πρό­κει­ται για υπο­λο­γί­σι­μη άνο­δο σε σχέ­ση με τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες, κάτι απο­δί­δε­ται σε μια νέα εστία μολύν­σε­ων σε μεγά­λη εται­ρεία ταχυ­με­τα­φο­ρών στη Μπολόνια.

Αντι­θέ­τως, στη Λομ­βαρ­δία, που κατά την κορύ­φω­ση της παν­δη­μί­ας έβλε­πε πάνω από 1.000 νέα κρού­σμα­τα την ημέ­ρα, ανα­κοι­νώ­θη­καν 77 νέα κρού­σμα­τα σήμε­ρα, Κυριακή.

Συνο­λι­κά, σήμε­ρα, ανα­κοι­νώ­θη­καν 234 νέα κρού­σμα­τα στην Ιτα­λία, όπου το σύνο­λο ανέρ­χε­ται σε 243.061.

Επί­σης, σήμε­ρα, ανα­κοι­νώ­θη­καν άλλοι εννέα θάνα­τοι ασθε­νών με Covid-19, με το σύνο­λο των θυμά­των στη χώρα να ανέρ­χε­ται σε 34.954.

Την προ­σε­χή Τρί­τη, 14 Ιου­λί­ου θα απο­φα­σι­στεί με ψηφο­φο­ρία στο Κοι­νο­βού­λιο το αν θα παρα­τα­θεί ή όχι η κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης που έχει επι­βλη­θεί στη χώρα, όπως ανα­κοί­νω­σε η πρό­ε­δρος της Γερου­σί­ας, Ελι­ζα­μπέ­τα Καζελάτι.

«Ελπί­ζω ότι θα είναι η αρχή μιας πλή­ρους δημο­κρα­τί­ας, επει­δή στη Βου­λή και στη Γερου­σία είμα­στε τώρα οι αόρα­τοι του συντάγ­μα­τος», δήλωσε.

Ισπανία: Σε καραντίνα η Καταλονία μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Οι αρχές της περι­φέ­ρειας της Κατα­λο­νί­ας, στη βορειο­α­να­το­λι­κή Ισπα­νία, διέ­τα­ξαν σήμε­ρα τους κατοί­κους μιας περιο­χής που βρί­σκε­ται περι­με­τρι­κά της πόλης Λέρι­δα να μπουν εκ νέου σε καρα­ντί­να στα σπί­τια τους, λόγω της μεγά­λης αύξη­σης του αριθ­μού νέων κρου­σμά­των της νόσου Covid-19.

«Ο πλη­θυ­σμός θα πρέ­πει να παρα­μεί­νει στα σπί­τια του», ανα­κοί­νω­σε η περι­φε­ρεια­κή αξιω­μα­τού­χος Υγεί­ας Άλβα Βέρ­χες, σε συνέ­ντευ­ξη τύπου που παρα­χώ­ρη­σε. Στην περιο­χή, που αφο­ρά η από­φα­ση, δια­μέ­νουν περισ­σό­τε­ροι από 200.000 άνθρω­ποι και είχε ήδη απο­μο­νω­θεί από την υπό­λοι­πη Κατα­λο­νία το περα­σμέ­νο Σάββατο.

Είναι η πρώ­τη φορά από την άρση των μέτρων καρα­ντί­νας, την 21η Ιου­νί­ου, που λαμ­βά­νε­ται μια τέτοια από­φα­ση στην Ισπανία.

Όπως και στο παρελ­θόν, την περί­ο­δο του lockdown, οι κάτοι­κοι της περιο­χής θα έχουν δικαί­ω­μα να βγουν από τα σπί­τια τους για να πάνε στη δου­λειά τους, σε για­τρό ή για να αγο­ρά­σουν τρό­φι­μα. Επι­πλέ­ον, απα­γο­ρεύ­ο­νται οι συνα­θροί­σεις άνω των 10 ατόμων.

Έπει­τα από τη δρα­στι­κή μεί­ω­ση του αριθ­μού κρου­σμά­των και θανά­των σε μία από τις πλέ­ον πλη­γεί­σες από την παν­δη­μία χώρες της Ευρώ­πης, περισ­σό­τε­ρες από 70 νέες εστί­ες είναι ενερ­γές στην Ισπα­νία. Η ζώνη της Λέρι­δα είναι μία από τις περιο­χές για την οποία ανη­συ­χούν περισ­σό­τε­ρο τις αρχές, ανα­φέ­ρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμ­φω­να με τους υπεύ­θυ­νους, η συγκε­κρι­μέ­νη εστία μολύν­σε­ων συν­δέ­ε­ται με τις μετα­κι­νή­σεις των επο­χι­κών εργα­ζο­μέ­νων στη γεωρ­γία, που απα­σχο­λού­νται στη συγκο­μι­δή φρού­των στη βόρεια Ισπανία.

Στα περί­χω­ρα της Βαρ­κε­λώ­νης, στον δήμο Οσπι­τα­λέτ ντε Λιο­βρε­γάτ ο αριθ­μός των κρου­σμά­των αυξή­θη­κε από 31 σε 107 σε μία εβδο­μά­δα, σύμ­φω­να με τη δημο­τι­κή αρχή.

Κορωνοϊός: Πάνω από 70 εργάτες θετικοί σε αγρόκτημα στην Αγγλία

Περί­που 200 άνθρω­ποι που είχαν προ­σλη­φθεί για να μαζέ­ψουν τη σοδειά σε αγρό­κτη­μα κοντά στο Μάλ­βερν, στα Δυτι­κά Μίντλαντς της Αγγλί­ας, τέθη­καν σε καρα­ντί­να, αφό­του 73 εξ αυτών δια­γνώ­στη­καν με τη νόσο COVID-19, έγι­νε σήμε­ρα γνω­στό από την Αρχή Δημό­σιας Υγεί­ας της Αγγλίας.

Ο αριθ­μός των νέων επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των COVID-19 στη Βρε­τα­νία μειώ­νε­ται καθη­με­ρι­νά μετά την κορύ­φω­ση των περισ­σό­τε­ρων από 6000 τον Απρί­λιο σε 650, βάσει των πιο πρό­σφα­των στοι­χεί­ων σήμερα.

Εντού­τοις, κατα­γρά­φο­νται εξάρ­σεις σε τοπι­κό επί­πε­δο. Οι εγκα­τα­στά­σεις του AS Green and Co τέθη­καν σε lockdown, σε μια προ­σπά­θεια να περιο­ρι­στεί η δια­σπο­ρά του ιού, εξή­γη­σαν οι βρε­τα­νι­κές αρχές.

Κατά τη διάρ­κεια της περιό­δου συγκο­μι­δής, οι εργά­τες ζουν σε τρο­χό­σπι­τα μέσα στο αγρό­κτη­μα. Η Κέι­τι Σπενς, η διευ­θύ­ντρια Υγειο­νο­μι­κής Προ­στα­σί­ας των Μίντλαντς, δια­βε­βαί­ω­σε πως η εται­ρεία εφάρ­μο­σε μέτρα ελέγ­χου προ­κει­μέ­νου να μειώ­σει τον κίν­δυ­νο το προ­σω­πι­κό της να εκτε­θεί στην COVID-19.

«Παρά τα μέτρα, ένας μικρός αριθ­μός εργα­τών εκδή­λω­σε συμ­πτώ­μα­τα νωρί­τε­ρα αυτήν την εβδο­μά­δα και αυτοί οι εργά­τες, όπως και κάποιες στε­νές επα­φές τους, μετα­ξύ των εργα­ζο­μέ­νων, υπο­βλή­θη­καν σε εξε­τά­σεις και βγή­καν θετι­κοί», εξήγησε.

«Καθώς παρα­τη­ρή­σα­με μια παγκό­σμια τάση μεγά­λοι παρα­γω­γοί τρο­φί­μων να βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με ξεσπά­σμα­τα της νόσου, ως προ­λη­πτι­κό μέτρο, απο­φα­σί­σα­με να υπο­βάλ­λου­με σε εξε­τά­σεις όλο το εργα­τι­κό δυναμικό».

Η ίδια είπε ότι τα αρχι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα έδει­ξαν ένα σημα­ντι­κό ποσο­στό θετι­κών κρου­σμά­των, παρά το γεγο­νός ότι οι ασθε­νείς αυτοί ήταν ασυμ­πτω­μα­τι­κοί, ανα­φέ­ρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών από τον νέο κορω­νο­ϊό στη Βρε­τα­νία αυξή­θη­κε σήμε­ρα κατά 21 και ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 44.819 θανά­τους, όπως έγι­νε γνω­στό από την κυβέρνηση.

Λίβανος: Πάνω από 100 κρούσματα Covid-19 σε ένα 24ωρο

Ο Λίβα­νος ανέ­φε­ρε περισ­σό­τε­ρα από 100 νέα περι­στα­τι­κά μόλυν­σης από την Covid-19 κατά το τελευ­ταίο 24ωρο.

Πρό­κει­ται για τη μεγα­λύ­τε­ρη ημε­ρή­σια αύξη­ση των περι­στα­τι­κών μόλυν­σης που κατα­γρά­φε­ται μέχρι σήμερα.

Τα περισ­σό­τε­ρα περι­στα­τι­κά κατα­γρά­φη­καν μετα­ξύ των εργα­ζό­με­νων σε μία εται­ρία καθα­ρι­σμού, όπως ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο υπουρ­γός Υγείας.

«Να δια­βε­βαιώ­σω τους ανθρώ­πους ότι η εστία είναι γνω­στή,» δήλω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Χαμάντ Χασάν στην τηλε­ό­ρα­ση LBC. Ο ίδιος πρό­σθε­σε ότι ποσο­στό μεγα­λύ­τε­ρο του 75% των περι­στα­τι­κών μόλυν­σης συν­δέ­ο­νται με αυτό που ο ίδιος περιέ­γρα­ψε ως μία μεγά­λη εται­ρία καθα­ρι­σμού, όπου δεν υπήρ­χαν συμ­πτώ­μα­τα και δεν εργά­ζο­νται Λιβανέζοι.

Ο Χασάν δήλω­σε ότι οι 800 εργα­ζό­με­νοι της εται­ρί­ας χρειά­ζε­ται να κάνουν δια­γνω­στι­κά τεστ, μαζί με άλλους 1.000 εργα­ζό­με­νους από δύο άλλες εται­ρί­ες, με τους οποί­ους και συν­δέ­ο­νταν οι εργα­ζό­με­νοι της πρώ­της εται­ρί­ας, σύμ­φω­να με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο αριθ­μός [των κρου­σμά­των] θα παρα­μεί­νει υψη­λός αυτή την εβδο­μά­δα», είπε ο υπουργός.

Ο Λίβα­νος έχει ανα­φέ­ρει περισ­σό­τε­ρα από 2.000 περι­στα­τι­κά μόλυν­σης και 36 θανά­τους από το νέο κορω­νο­ϊό, από τον περα­σμέ­νο Φεβρουάριο.

Η Ρωσία κατέγραψε 6.615 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Οι αρχές της Ρωσί­ας κατέ­γρα­ψαν συνο­λι­κά 6.615 νέα κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού το τελευ­ταίο 24ωρο, με τα οποία αυξά­νε­ται σε 727.162 ο συνο­λι­κός αριθ­μός τους.

Το κέντρο αντι­με­τώ­πι­σης της κρί­σης με τον Covid-19, τη νόσο που προ­κα­λεί ο νέος κορω­νο­ϊ­ός, προ­σθέ­τει σε ανα­κοί­νω­σή του ότι 130 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους από τη νόσο αυτή το τελευ­ταίο 24ωρο.

Με αυτούς ο συνο­λι­κός αριθ­μός των νεκρών από τον Covid-19 στη χώρα ανέρ­χε­ται σε 11.335, σύμ­φω­να με την ίδια αρχή.

Μέχρι σήμε­ρα 501.061 άνθρω­ποι έχουν αναρ­ρώ­σει από τη νόσο, κατα­λή­γει στην ανα­κοί­νω­σή της η αρχή αυτή.

Το Ισραήλ σημείωσε 1.197 νέα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Ισρα­ήλ ανα­κοί­νω­σε το βρά­δυ του Σαβ­βά­του ότι το προη­γού­με­νο 24ωρο κατέ­γρα­ψε τρεις νέους θανά­τους εξαι­τί­ας του COVID-19 και 1.197 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον κορωνοϊό.

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη χώρα έφτα­σε έτσι τους 354 νεκρούς επί συνό­λου 37.463 ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί, σύμ­φω­να με το υπουργείο.

Ο αριθ­μός των ασθε­νών που νοση­λεύ­ο­νται σε σοβα­ρή κατά­στα­ση αυξή­θη­κε από 130 σε 134, από το σύνο­λο των 471. Από την άλλη, 201 ασθε­νείς ανάρ­ρω­σαν, με το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν απο­θε­ρα­πευ­θεί να φτά­νουν τους 18.814.

Χιλιά­δες πολί­τες συγκε­ντρώ­θη­καν το Σάβ­βα­το το βρά­δυ στην πλα­τεία Ραμπίν, στο Τελ Αβίβ, για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για τη δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης της παν­δη­μί­ας και των συνε­πειών της από την κυβέρ­νη­ση του Μπε­νια­μίν Νετανιάχου.

Η ισραη­λι­νή αστυ­νο­μία δεν ανα­κοί­νω­σε κάποια εκτί­μη­ση για τον αριθ­μό των δια­δη­λω­τών, πάντως σύμ­φω­να με τη δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση ήταν αρκε­τές χιλιά­δες. Περί­που 300 στε­λέ­χη των δυνά­με­ων επι­βο­λής της τάξης ανα­πτύ­χθη­καν στην πλα­τεία για την προ­στα­σία των δια­δη­λω­τών, τη δια­τή­ρη­ση της δημό­σιας τάξης και την επί­βλε­ψη των μέτρων κοι­νω­νι­κής από­στα­σης, σύμ­φω­να με την αστυνομία.

Οι περισ­σό­τε­ροι από τους συμ­με­τέ­χο­ντες στην κινη­το­ποί­η­ση φόρα­γαν μάσκες, αλλά δεν τηρού­σαν την προ­βλε­πό­με­νη από­στα­ση των δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο, δια­πί­στω­σε δημο­σιο­γρά­φος του Γαλ­λι­κού Πρακτορείου.

Ορι­σμέ­νοι κρά­τα­γαν πλα­κάτ στα οποία ανα­γρα­φό­ταν το σύν­θη­μα «Αφή­στε μας να ανα­πνεύ­σου­με» στα εβραϊ­κά. Ηχώ του «δεν μπο­ρώ να ανα­πνεύ­σω», που επα­να­λαμ­βά­νε­ται στις δια­δη­λώ­σεις ενα­ντί­ον της αστυ­νο­μι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας σε όλο τον κόσμο μετά τον θάνα­το του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφρο­α­με­ρι­κα­νού που πέθα­νε την 25η Μαΐ­ου κατά τη διάρ­κεια της βίαι­ης προ­σα­γω­γής του από λευ­κούς αστυ­νο­μι­κούς στη Μινε­ά­πο­λη των ΗΠΑ.

Η δια­δή­λω­ση οργα­νώ­θη­κε από οργα­νώ­σεις ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών, συλ­λο­γι­κούς φορείς εκπρο­σώ­πη­σης μικρών εται­ρειών αλλά και καλ­λι­τε­χνών και κοι­νω­νι­κών τομέ­ων οι οποί­οι αισθά­νο­νται πως η κυβέρ­νη­ση τους εγκα­τέ­λει­ψε στην τύχη τους μετά την επι­βο­λή των περιο­ρι­στι­κών μέτρων για την απο­τρο­πή της εξά­πλω­σης του κορωνοϊού.

Φοι­τη­τι­κές οργα­νώ­σεις συμ­με­τεί­χαν επί­σης στη συγκέ­ντρω­ση για να εκφρά­σουν τις ανη­συ­χί­ες τους, με φόντο το ότι πάρα πολ­λοί νέοι έχουν μεί­νει άνεργοι.

Το ποσο­στό της ανερ­γί­ας στο Ισρα­ήλ κατέ­γρα­ψε αλμα­τώ­δη αύξη­ση τους τελευ­ταί­ους μήνες, από το 3,4% που κατα­γρα­φό­ταν τον Φεβρουά­ριο στο 27% τον Απρί­λιο, προ­τού υπο­χω­ρή­σει στο 23,5% τον Μάιο. Τα δεδο­μέ­να του Ιου­νί­ου δεν έχουν δημο­σιο­ποι­η­θεί ακόμα.

Αίγυπτος: 67 θάνατοι — 923 κρούσματα σε 24 ώρες

Το αιγυ­πτια­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε το βρά­δυ του Σαβ­βά­του ότι κατα­γρά­φη­καν 67 θάνα­τοι ασθε­νών εξαι­τί­ας της COVID-19 και 923 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 το προη­γού­με­νο 24ωρο, με τον απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στην πολυ­πλη­θέ­στε­ρη αρα­βι­κή χώρα να φθά­νει τους 3.769 νεκρούς επί συνό­λου 81.158 ανθρώ­πων που έχουν προσβληθεί.

Το υπουρ­γείο πρό­σθε­σε ότι 602 άνθρω­ποι κρί­θη­κε πως απο­θε­ρα­πεύ­τη­καν και έλα­βαν εξι­τή­ρια από νοσο­κο­μεία, με το σύνο­λό τους να φθά­νει τους 23.876.

Το πρώ­το κρού­σμα μόλυν­σης από τον κορω­νο­ϊό επι­βε­βαιώ­θη­κε στην Αίγυ­πτο τη 14η Φεβρουα­ρί­ου. Ο πρώ­τος θάνα­τος ανα­κοι­νώ­θη­κε την 8η Μαρτίου.

Οι διε­θνείς πτή­σεις ξανάρ­χι­σαν στη χώρα την 1η Ιου­λί­ου, μετά την ανα­στο­λή τους για πάνω από τρεις μήνες. Η νυχτε­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας ήρθη, ενώ επε­τρά­πη σε εστια­τό­ρια, καφέ, θέα­τρα, ξενο­δο­χεία, μου­σεία και αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους να επα­να­λει­τουρ­γή­σουν, αν και με μειω­μέ­νη προ­σέ­λευ­ση σε όλες τις περι­πτώ­σεις, στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειας του Καΐ­ρου να τονώ­σει την οικο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, που είχε πρα­κτι­κά παραλύσει.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο