Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Πούτιν, αφού επανεξελέγη πρόεδρος, υπόσχεται μια Ρωσία που δεν θα αφεθεί να «εκφοβιστεί»

Ο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, ο οποί­ος επα­νε­ξε­λέ­γη και θα βρί­σκε­ται για άλλα έξι χρό­νια στο Κρεμ­λί­νο, κατά τα ως τώρα απο­τε­λέ­σμα­τα των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών, σκια­γρά­φη­σε το πορ­τρέ­το μιας Ρωσί­ας που «δυνα­μώ­νει» η νίκη του και δεν θα αφε­θεί να «εκφο­βι­στεί» από τους αντι­πά­λους της.

Ο ισχυ­ρός άνδρας του Κρεμ­λί­νου, στην εξου­σία για σχε­δόν ένα τέταρ­το του αιώ­να, έλα­βε πάνω από το 87% των ψήφων με το 98% των εκλο­γι­κών τμη­μά­των να έχει ενσω­μα­τω­θεί, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων RIA, επι­κα­λού­με­νο την εκλο­γι­κή επι­τρο­πή. Πρό­κει­ται για το υψη­λό­τε­ρο ποσο­στό που έχει λάβει ποτέ.

Απευ­θυ­νό­με­νος στους Ρώσους χθες βρά­δυ ο κ. Πού­τιν ευχα­ρί­στη­σε όσους πήγαν να ψηφί­σουν και δημιούρ­γη­σαν τις συν­θή­κες ώστε να υπάρ­ξει «εσω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή στα­θε­ρο­ποί­η­ση και ενί­σχυ­ση», δυο χρό­νια μετά τη ρωσι­κή στρα­τιω­τι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία και τις άνευ προη­γου­μέ­νου κυρώ­σεις της Δύσης που ακολούθησαν.

«Θέλω να σας ευχα­ρι­στή­σω όλους, όπως και όλους τους πολί­τες της χώρας, για την υπο­στή­ρι­ξή σας και την εμπι­στο­σύ­νη σας», δήλω­σε μπρο­στά στην ομά­δα που διε­ξή­γα­γε την εκστρα­τεία του, προ­τού υπο­σχε­θεί πως η Ρωσία θα αντι­με­τω­πί­σει όλους τους αντι­πά­λους της.

«Δεν έχει σημα­σία ποιος θέλει να μας εκφο­βί­σει ή σε ποιο σημείο, ποιος θέλει να μας συντρί­ψει ή σε ποιο σημείο, την θέλη­ση και την συνεί­δη­σή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυ­χε να κάνει κάτι τέτοιο στην ιστο­ρία. Αυτό δεν έχει απο­τέ­λε­σμα σήμε­ρα ούτε θα έχει στο μέλ­λον», είπε ο ρώσος πρό­ε­δρος, 71 ετών.

Η τρι­ή­με­ρη ψηφο­φο­ρία, από την Παρα­σκευή ως χθες Κυρια­κή, σημα­δεύ­τη­κε από ουκρα­νι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς και εισβο­λές μαχη­τών που λένε ότι είναι Ρώσοι που πολε­μούν στο πλευ­ρό της Ουκρα­νί­ας σε περιο­χές των συνό­ρων, καθώς από δια­μαρ­τυ­ρί­ες σε εκλο­γι­κά τμήματα.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε στο ποσοστό ρεκόρ του 77,44%

Ο επι­κε­φα­λής της εκλο­γι­κής επι­τρο­πής της Ρωσί­ας δήλω­σε σήμε­ρα ότι συμ­με­το­χή των πολι­τών στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της χώρας που ολο­κλη­ρώ­θη­καν χθες έφθα­σε το 77,44%, ποσο­στό-ρεκόρ για τη μετα­σο­βιε­τι­κή εποχή.

Το Πεκίνο συγχαίρει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές

Η Κίνα συνε­χά­ρη σήμε­ρα τον Βλα­ντί­μιρ Πούτιν μετά τη χθε­σι­νή νίκη του στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές στη Ρωσία, εκφρά­ζο­ντας την πεποί­θη­ση ότι οι σχέ­σεις μετα­ξύ των δύο χωρών «θα συνε­χί­σουν να προ­ο­δεύ­ουν» τα επό­με­να χρόνια.

«Η Κίνα εκφρά­ζει τα συγ­χα­ρη­τή­ριά της», δήλω­σε στον Τύπο ο Λιν Τζιάν, εκπρό­σω­πος Τύπου του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, προ­σθέ­το­ντας: «Είμα­στε πεπει­σμέ­νοι ότι, υπό τη στρα­τη­γι­κή ηγε­σία του προ­έ­δρου Σι Τζιν­πίνγκ και του προ­έ­δρου Πού­τιν, οι σχέ­σεις μετα­ξύ της Κίνας και της Ρωσί­ας θα συνε­χί­σουν να προοδεύουν».

Ο ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι είπε πως ο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν είναι «μεθυ­σμέ­νος από την εξου­σία» και θέλει να «βασι­λεύ­σει αιώ­νια», ο επι­κε­φα­λής της βρε­τα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας Ντέι­βιντ Κάμε­ρον μίλη­σε για εκλο­γές που δεν ήταν ούτε «ελεύ­θε­ρες» ούτε «δίκαιες», η διπλω­μα­τία των ΗΠΑ κατα­δί­κα­σε το ότι διε­ξή­χθη ψηφο­φο­ρία σε ουκρα­νι­κές περιο­χές υπό κατο­χή της Μόσχας, ενώ ο πρό­ε­δρος της Γερ­μα­νί­ας Φρανκ-Βάλ­τερ Σταϊν­μάιερ έκα­νε γνω­στό πως δεν υπάρ­χει καμιά περί­πτω­ση να «συγ­χα­ρεί» τον ένοι­κο του Κρεμλίνου.

Ο δαί­μων του τυπο­γρα­φεί­ου, του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο