Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γάζα: Σφοδρός βομβαρδισμός του νοσοκομείου Σίφα από το Ισραήλ

Μάχες και βομ­βαρ­δι­σμοί άρχι­σαν να εκτυ­λίσ­σο­νται πριν από τα ξημε­ρώ­μα­τα στο εσω­τε­ρι­κό και στον περι­βάλ­λο­ντα χώρο του νοσο­κο­μεί­ου Ας Σίφα, στην πόλη της Γάζας.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε πως διε­ξά­γει «στο­χευ­μέ­νη» επι­χεί­ρη­ση στο Σίφα, με ανα­κοί­νω­ση που δημο­σιο­ποί­η­σε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες. Αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες επι­βε­βαί­ω­σαν πως ακού­γο­νταν βομ­βαρ­δι­σμοί και πυρά κι ότι βρί­σκο­νταν σε εξέ­λι­ξη μάχες.

Μονά­δες «διε­ξά­γουν (…) στο­χευ­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση στη ζώνη του νοσο­κο­μεί­ου Ας Σίφα», η οποία εξα­πο­λύ­θη­κε λόγω «πλη­ρο­φο­ριών που υπο­δει­κνύ­ουν τη χρή­ση του νοσο­κο­μεί­ου από υψη­λό­βαθ­μους τρο­μο­κρά­τες της Χαμάς», ανέ­φε­ρε προ­κλη­τι­κά ο στρα­τός του Ισραήλ.

Στις φλόγες

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς ανέ­φε­ρε πως «δεκά­δες χιλιά­δες» βίαια εκτο­πι­σμέ­νοι έχουν βρει κατα­φύ­γιο στο συγκρό­τη­μα του νοσοκομείου.

Ένα από τα κτί­ρια της δομής υγεί­ας έχει πάρει φωτιά, «έπει­τα από αερο­πο­ρι­κό πλήγ­μα», πρό­σθε­σε, κάνο­ντας λόγο για «δεκά­δες μάρ­τυ­ρες», πτώ­μα­τα που ανα­σύρ­θη­καν γύρω από το νοσο­κο­μείο και άλλα που κεί­το­νται στο οδό­στρω­μα, καθώς «κανέ­νας δεν μπο­ρεί να τα μετα­φέ­ρει» στο Σίφα εξαι­τί­ας «της σφο­δρό­τη­τας των πυρών».

Γυναί­κες και παι­διά υφί­στα­νται ασφυ­ξία εξαι­τί­ας του καπνού, κατά την ίδια πηγή. Οι επι­κοι­νω­νί­ες έχουν κοπεί, άνθρω­ποι παγι­δεύ­τη­καν σε χει­ρουρ­γεία και σε τμή­μα επει­γό­ντων περι­στα­τι­κών, συμπλή­ρω­σε, καταγ­γέλ­λο­ντας το «νέο έγκλη­μα» του Ισρα­ήλ, την επί­θε­ση σε νοσο­κο­μείο χωρίς το παρα­μι­κρό ενδια­φέ­ρον για την τύχη των ασθε­νών, του ιατρι­κού προ­σω­πι­κού και των εκτο­πι­σμέ­νων σε αυτό.

Αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες επι­βε­βαί­ω­σαν στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο πως διε­ξή­χθη­σαν «αερο­πο­ρι­κοί βομ­βαρ­δι­σμοί» στη συνοι­κία αρ Ρίμαλ, όπου βρί­σκε­ται το νοσο­κο­μείο, το μεγα­λύ­τε­ρο της Λωρί­δας της Γάζας, το οποίο επλή­γη επί­σης από «οβί­δες».

Κάτοι­κοι της συνοι­κί­ας του κέντρου της πόλης της Γάζας μίλη­σαν για πάνω από «45 άρμα­τα μάχης και τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα μετα­φο­ράς προ­σω­πι­κού» στη Ρίμαλ. Άλλοι ανα­φέρ­θη­καν σε «μάχες» γύρω από το νοσοκομείο.

Αρα­βό­φω­να μέλη του ισραη­λι­νού στρα­τού διέ­τα­ξαν με μεγά­φω­να κατοί­κους να μεί­νουν στα σπί­τια τους, καθώς «drones άνοι­ξαν πυρ ενα­ντί­ον ανθρώ­πων στους δρό­μους γύρω από το νοσο­κο­μείο», αφη­γή­θη­καν αυτό­πτες μάρτυρες.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός είχε ήδη εισβά­λει στο Σίφα τη 15η Νοεμ­βρί­ου, παρά τις έντο­νες διε­θνείς αντι­δρά­σεις. Έκτο­τε το νοσο­κο­μείο αυτό δεν λει­τουρ­γεί πλέ­ον παρά a minima και με μειω­μέ­νο προσωπικό.

Από το ξέσπα­σμα του πολέ­μου την 7η Οκτω­βρί­ου, ο ισραη­λι­νός έχει διε­ξα­γά­γει επα­νει­λημ­μέ­να επι­χει­ρή­σεις σε νοσο­κο­μεία στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κο. Πλέ­ον δεν απο­μέ­νει επι­χει­ρη­σια­κό παρά το ένα τρί­το των νοσο­κο­μεί­ων της Λωρί­δας της Γάζας κι αυτό μόνο εν μέρει, τονί­ζει ο ΟΗΕ.

Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των του πολέ­μου του Ισρα­ήλ ενα­ντί­ον της Χαμάς στη Λωρί­δα της Γάζας δεν στα­μα­τά να γίνε­ται βαρύ­τε­ρος, έφθα­σε χθες, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας του θυλά­κου, τους 31.645 νεκρούς από την 7η Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα η μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση Oxfam κατη­γο­ρεί το Ισρα­ήλ πως εμπο­δί­ζει «εσκεμ­μέ­να» την είσο­δο ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στη Λωρί­δα της Γάζας, είτε πρό­κει­ται για τρό­φι­μα, ή για ιατρι­κό και φαρ­μα­κευ­τι­κό υλι­κό, κάτι που θυμί­ζει ότι απο­τε­λεί παρα­βί­α­ση του διε­θνούς ανθρω­πι­στι­κού δικαίου.

«Παρά τις ευθύ­νες του ως δύνα­μης κατο­χής, οι πολι­τι­κές και οι πρα­κτι­κές του Ισρα­ήλ συνε­χί­ζουν να εμπο­δί­ζουν και να υπο­νο­μεύ­ουν, συστη­μα­τι­κά και εσκεμ­μέ­να, οποια­δή­πο­τε μεγά­λη διε­θνή ανθρω­πι­στι­κή αντί­δρα­ση στη Λωρί­δα της Γάζας», τονί­ζε­ται σε έκθε­ση της ΜΚΟ.

«Οι συν­θή­κες που είδα­με στη Γάζα είναι χει­ρό­τε­ρες κι από κατα­στρο­φι­κές», υπο­γράμ­μι­σε η Όξφαμ, την ώρα που ο παλαι­στι­νια­κός θύλα­κος βρί­σκε­ται στα πρό­θυ­ρα γενι­κευ­μέ­νου λιμού.

 

Ο δαί­μων του τυπο­γρα­φεί­ου, του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο