Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ο Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία» — Σενάρια κατάρριψης

«Ο επι­κε­φα­λής της Ομά­δας Βάγκνερ, ήρω­ας της Ρωσί­ας, ένας αλη­θι­νός πατριώ­της, ο Γεβγκέ­νι Βικτό­ρο­βιτς Πρι­γκό­ζιν, σκο­τώ­θη­κε ως απο­τέ­λε­σμα ενερ­γειών προ­δο­τών στη Ρωσία», ανα­φέ­ρει ανάρ­τη­ση του «Grey Zone», λογα­ρια­σμού στην πλατ­φόρ­μα Telegram ο οποί­ος πρό­σκει­ται στη Wagner και δημο­σί­ευε κατά και­ρούς βιντε­ο­σκο­πη­μέ­να μηνύ­μα­τα του αρχη­γού της εται­ρί­ας μισθοφόρων.

«Ακό­μη και στην κόλα­ση θα είναι ο καλύ­τε­ρος! Ζήτω η Ρωσία!», κατα­λή­γει η σχε­τι­κή ανάρ­τη­ση που συνο­δεύ­ε­ται από φωτο­γρα­φία του Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν, ο οποί­ος φέρε­ται να ήταν μετα­ξύ των 10 επι­βαι­νό­ντων σε αερο­σκά­φος που συνε­τρί­βη νωρί­τε­ρα σήμε­ρα στην περι­φέ­ρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Πηγές σε ρωσι­κά ΜΜΕ ανέ­φε­ραν ότι στο αερο­σκά­φος επέ­βαι­νε και ο διοι­κη­τής της Wagner, Dmitry Utkin, ενώ ένα δεύ­τε­ρο ιδιω­τι­κό αερο­σκά­φος που φέρε­ται να συν­δέ­ε­ται με τον Πρι­γκό­ζιν και επί­σης κατευ­θυ­νό­ταν στην Αγ. Πετρού­πο­λη, μετά τη συντρι­βή του πρώ­του επέ­στρε­ψε στη Μόσχα.

Στις 23–24 Ιού­νη, ο Πρι­γκό­ζιν είχε ηγη­θεί ανταρ­σί­ας κατά του Κρεμ­λί­νου, με δυνά­μεις της Wagner να κινού­νται προς την Μόσχα. Μετά από δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τον τερ­μα­τι­σμό της ανταρ­σί­ας με μεσο­λά­βη­ση του Μινσκ, συμ­φω­νή­θη­κε η άρση των κατη­γο­ριών κατά του Πρι­γκό­ζιν και η παρα­μο­νή του στη Λευ­κο­ρω­σία. Το επό­με­νο διά­στη­μα ωστό­σο ο Πρι­γκό­ζιν επέ­στρε­ψε στη Ρωσία και φέρε­ται να συμ­με­τεί­χε ακό­μα και σε σύσκε­ψη με τον Ρώσο πρόεδρο.

Να σημειω­θεί ότι σήμε­ρα επί­σης, ο πτέ­ραρ­χος Σερ­γκέι Σου­ρο­βί­κιν, ο οποί­ος έχει εξα­φα­νι­σθεί μετά την ανταρ­σία της Wagner, απο­μα­κρύν­θη­κε από την ηγε­σία των αερο­δια­στη­μι­κών δυνά­με­ων της Ρωσί­ας. Ο Σου­ρο­βί­κιν για ένα διά­στη­μα είχε ανα­λά­βει επι­κε­φα­λής όλων των ρωσι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων στην Ουκρανία.

Σενάρια κατάρριψης

Σύμ­φω­να με κανά­λια στο Telegram που συν­δέ­ο­νται με την Wagner το ιδιω­τι­κό τζετ του Πρι­γκό­ζιν κατερ­ρί­φθη από την ρωσι­κή αεράμυνα.

Πλά­να από την περιο­χή Τβερ, κατέ­γρα­ψαν ίχνη που θα μπο­ρού­σαν να απο­δο­θούν σε τρο­χιά αντια­ε­ρο­πο­ρι­κού πυραύ­λου. Το αερο­σκά­φος, ένα Embraer Legacy 600, φαί­νε­ται στη συνέ­χεια να πέφτει με το ένα του φτε­ρό να λεί­πει. Το αερο­πλά­νο τελεί υπό αμε­ρι­κα­νι­κές κυρώ­σεις από το 2019 λόγω της σύν­δε­σής του με τον Πρι­γκό­ζιν. Ο επι­κε­φα­λής της Wagner φέρε­ται να έχει χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το αερο­πλά­νο, μετα­ξύ άλλων και λίγο μετά την απο­τυ­χη­μέ­νη ανταρ­σία του, όταν το αερο­πλά­νο ανα­χώ­ρη­σε από την Αγία Πετρού­πο­λη για τη Λευ­κο­ρω­σία το πρωί της 27ης Ιουνίου.

«Διαρ­ρο­ές» του προη­γού­με­νου δια­στή­μα­τος έκα­ναν λόγο για διε­ξα­γω­γή ερευ­νών για ενδε­χό­με­νη συνέρ­γεια του Σου­ρο­βί­κιν στην ανταρ­σία της Wagner, καθώς και για κρά­τη­σή του κατ’οίκον.

Στην λίστα επιβατών του αεροσκάφους ο Πριγκόζιν

Οκτώ πτώ­μα­τα έχουν περι­συλ­λε­γεί στο σημείο όπου συνε­τρί­βη σήμε­ρα ιδιω­τι­κό αερο­σκά­φος με 10 επι­βαί­νο­ντες, στα ονό­μα­τα των οποί­ων περι­λαμ­βά­νε­ται αυτό του αρχη­γού της ρωσι­κής παρα­στρα­τιω­τι­κής οργά­νω­σης Βάγκνερ, Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν, μετέ­δω­σε το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων RIA, επι­κα­λού­με­νο τις υπη­ρε­σί­ες εκτά­κτων καταστάσεων.

Σύμ­φω­να με το RIA, οι επι­χει­ρή­σεις έρευ­νας και διά­σω­σης στο σημείο της συντρι­βής συνεχίζονται.

Δεν υπάρ­χει επι­βε­βαί­ω­ση ότι ο Πρι­γκό­ζιν επέ­βαι­νε στο αερο­πλά­νο που συνε­τρί­βη στο χωριό Κου­ζέν­κι­νο, στην περι­φέ­ρεια Τβερ, βορεί­ως της Μόσχας, παρό­τι η ρωσι­κή Ομο­σπον­δια­κή Υπη­ρε­σία Αερο­με­τα­φο­ρών Rosaviatsia ανα­κοί­νω­σε ότι ο Πρι­γκό­ζιν ήταν στην λίστα επιβατών.

“Άρχι­σε η διε­νέρ­γεια έρευ­νας για τη συντρι­βή του αερο­πλά­νου τύπου Embraer που σημειώ­θη­κε από­ψε στην περι­φέ­ρεια Τβερ. Σύμ­φω­να με τη λίστα των επι­βα­τών, το όνο­μα και το επί­θε­το του Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν περι­λαμ­βά­νε­ται σε αυτήν”, ανα­κοί­νω­σε η Rosaviatsia, την οποία επι­κα­λεί­ται το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS.

Νωρί­τε­ρα, το ρωσι­κό υπουρ­γείο Εκτά­κτων Κατα­στά­σε­ων σε ανα­κοί­νω­σή του ανέ­φε­ρε ότι 10 άνθρω­ποι επέ­βαι­ναν στο ιδιω­τι­κό αερο­πλά­νο Embraer Legacy, — επτά επι­βά­τες και τρι­με­λές πλή­ρω­μα — που ταξί­δευε από τη Μόσχα με προ­ο­ρι­σμό την Αγία Πετρούπολη.

Τα συνερ­γεία διά­σω­σης ανα­κοί­νω­σαν νωρί­τε­ρα ότι όλοι οι επι­βαί­νο­ντες στο αερο­σκά­φος είναι νεκροί.

Βίντεο, των οποί­ων η γνη­σιό­τη­τα δεν μπο­ρεί να επι­βε­βαιω­θεί επί του παρό­ντος, μετα­δό­θη­καν σε αρκε­τά κανά­λια στο Telegram που ισχυ­ρί­ζο­νται ότι συν­δέ­ο­νται με τη Βάγκνερ, και δεί­χνουν συντρίμ­μια να φλέ­γο­νται σε ένα χωρά­φι ή στιγ­μιό­τυ­πο πτώ­σης αεροσκάφους.

Το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας, ο Πρι­γκό­ζιν εμφα­νί­στη­κε σε βίντεο που έδω­σαν στη δημο­σιό­τη­τα στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, ομά­δες προ­σκεί­με­νες στη Βάγκνερ, στο οποίο δήλω­νε ότι βρι­σκό­ταν στην Αφρι­κή. Σε ένα ερη­μι­κό τοπίο, ο 62χρονος Πρι­γκό­ζιν έλε­γε ότι εργά­ζε­ται για να “κάνει τη Ρωσία ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη σε όλες τις ηπεί­ρους και την Αφρι­κή ακό­μα πιο ελεύθερη”.

Λευκός Οίκος: Ο θάνατος του Πριγκόζιν «δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν»

Ο θάνα­τος του επι­κε­φα­λής της εται­ρί­ας μισθο­φό­ρων Wagner Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν σε αερο­πο­ρι­κό δυστύ­χη­μα που σημειώ­θη­κε σήμε­ρα στη Ρωσία «δεν θα προ­κα­λού­σε έκπλη­ξη σε κανέ­ναν» εάν επι­βε­βαιω­θεί, δήλω­σε εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου.

«Έχου­με δει τις σχε­τι­κές ανα­φο­ρές. Εάν επι­βε­βαιω­θεί (ο θάνα­τος του Πρι­γκό­ζιν), δεν θα προ­κα­λού­σε έκπλη­ξη σε κανέ­ναν», δήλω­σε η Έντριεν Γουά­τσον, εκπρό­σω­πος του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας του Λευ­κού Οίκου, επι­ση­μαί­νο­ντας πως ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν έχει ενημερωθεί.

Αξί­ζει να σημειω­θεί πάντως ότι στε­λέ­χη της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, από τον πρό­ε­δρο Τζο Μπάι­ντεν μέχρι τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Αντ. Μπλίν­κεν και τον επι­κε­φα­λής της CIA, σε δημό­σιες δηλώ­σεις τους καλού­σαν τον Πρι­γκό­ζιν να είναι «προ­σε­κτι­κός», υπο­νο­ώ­ντας ότι θα μπο­ρού­σε να δολο­φο­νη­θεί από ρωσι­κές υπηρεσίες.

 

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο