Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Ανε­ξέ­λεγ­κτα βρί­σκο­νται δεκά­δες πύρι­να μέτω­πα σε όλη τη χώρα, που έχουν προ­κα­λέ­σει μεγά­λες κατα­στρο­φές στον φυσι­κό πλού­το της χώρας αλλά, σε περιου­σί­ες λαϊ­κών οικο­γε­νειών αλλά και το θάνα­το 20 ανθρώ­πων τουλάχιστον.

Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή, στο μέτω­πο που ξεκί­νη­σε από τη Φυλή και που καί­ει και μέσα στον Εθνι­κό Δρυ­μό της Πάρ­νη­θας, επι­χει­ρούν επί­γειες και ενα­έ­ριες δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής, μαζί με δυνά­μεις του Στρα­τού και εθε­λο­ντών. Σημειώ­νε­ται πάντως, πως σύμ­φω­να με καταγ­γε­λί­ες κατοί­κων των δια­φό­ρων περιο­χών που επλή­γη­σαν, τα ενα­έ­ρια μέσα ήταν ελά­χι­στα μπρο­στά σε αυτά που ανα­κοι­νώ­θη­καν πως επιχειρούν.

Οι κάτοι­κοι με ό,τι μέσο μπο­ρούν προ­σπα­θούν να σώσουν τα σπί­τια τους. Περισ­σό­τε­ρα από 10 σπί­τια παρα­δό­θη­καν στις φλό­γες σε Αγία Παρα­σκευή, Άγιο Ιωάν­νη Ρώσο, Ντάρ­δι­ζα και Καπο­τά στους πρό­πο­δες της Πάρ­νη­θας. Στο Μενί­δι οι φλό­γες έφτα­σαν στις αυλές των σπι­τιών, εκκε­νώ­θη­καν οικισμοί.

Αντί­στοι­χη είναι η εικό­να στις πυρ­κα­γιές σε Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, Δάσος της Δαδιάς και Ροδό­πη. Στην τελευ­ταία, λόγω των ανα­ζω­πυ­ρώ­σε­ων, μηνύ­μα­τα του «112» καλού­σαν τους κατοί­κους των οικι­σμών Μελία, Κοί­λα, Γρα­τι­νή, Χαμη­λό, Βέλ­κιο και Μεστή να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους.

Πυρ­κα­γιές επί­σης είναι σε εξέ­λι­ξη σε Δίστο­μο (όπου έφτα­σε και προ­κά­λε­σε ζημιές στη Ιερά Μονή Οσί­ου Λου­κά), στον Ταρ­σό και τον Πρό­δρο­μο Βοιω­τί­ας καθώς και αυτή στο Βελ­βί­τσι Αχα­ΐ­ας που εκδη­λώ­θη­κε αργά το απόγευμα.

Σημα­ντι­κή είναι για την Πυρο­σβε­στι­κή και η πυρ­κα­γιά, με δύο δια­φο­ρε­τι­κές εστί­ες, στην περιο­χή Δοκός, βορειο­α­να­το­λι­κά της πόλης της Χαλκίδας.

Τέλος, όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε σε ύφε­ση είναι η φωτιά στην Υλί­κη Βοιω­τί­ας και οριο­θε­τη­μέ­νη στο Μοσχο­πό­δι Θήβας. Υπό μερι­κό έλεγ­χο έχουν τεθεί τα μέτω­πα σε Μακρα­κώ­μη Φθιώ­τι­δας, Αγία Σοφία Αρκα­δί­ας, Κρυο­νέ­ρι Ναυ­πα­κτί­ας και Γαλα­τά Αιτωλοακαρνανίας.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο