Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ ακυρώνει ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου;

Ματαιώ­θη­κε με μονο­με­ρή από­φα­ση του κ. Πρύ­τα­νη του ΑΠΘ η προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη απο­νο­μή του «Χρυ­σού Αρι­στο­τέ­λη»* στον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, που επρό­κει­το να γίνει χθες, 11/10/21.

Την από­φα­ση για την απο­νο­μή είχε λάβει ομό­φω­να η Σύγκλη­τος του Πανε­πι­στη­μί­ου στις 18 Φεβρουα­ρί­ου 2020. Λόγω της παν­δη­μί­ας η απο­νο­μή καθυ­στέ­ρη­σε ανα­γκα­στι­κά. Τελι­κά ορί­στη­κε για την 11/10/2021.

Η τελε­τή θα ολο­κλη­ρω­νό­ταν με αφιέ­ρω­μα στη μελο­ποι­η­μέ­νη ποί­η­ση του Μανό­λη Ανα­γνω­στά­κη. Τα τρα­γού­δια θα ερμή­νευε η Λαϊ­κή Ορχή­στρα «Μίκης Θεο­δω­ρά­κης» συνο­δευό­με­νη από τη χορω­δία του Πανεπιστημίου.

Όμως, ο Πρύ­τα­νης απο­φά­σι­σε να την ματαιώ­σει με το επι­χεί­ρη­μα ότι ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης έφυ­γε από τη ζωή (!)

Σημειώ­νου­με ότι ο Μίκης είχε ενη­με­ρω­θεί εγγρά­φως για την από­φα­ση της Συγκλή­του, όπως ανα­φέ­ρει σε χθε­σι­νό του άρθρο στην εφη­με­ρί­δα ΤΑ ΝΕΑ ο ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής Φιλο­σο­φί­ας κ. Πανα­γιώ­της Δόικος.**

Ο αν. καθη­γη­τής, στο ίδιο άρθρο, θέτει τρία βασι­κά ζητήματα:

«Πρώ­το: Ο Πρύ­τα­νης ματαιώ­νει την απο­νο­μή, αλλά η από­φα­σή της από την Σύγκλη­το συνε­χί­ζει φυσι­κά να ισχύει.

»Δεύ­τε­ρο: Ο Πρύ­τα­νης πρέ­πει να λογο­δο­τή­σει για το ότι ματαί­ω­σε τη βρά­βευ­ση αγνο­ώ­ντας το όργα­νο που την απο­φά­σι­σε, τη Σύγκλη­το του Α.Π.Θ.

»Τρί­το: Ειδι­κά τώρα, η τέλε­ση της απο­νο­μής του βρα­βεί­ου (απο­φα­σι­σμέ­νης από τη Σύγκλη­το ενό­σω ο Μίκης ζού­σε) στους κλη­ρο­νό­μους του οικου­με­νι­κού Έλλη­να, σε μια βρα­διά μνή­μης και ανά­τα­σης, μέσα στην αύρα της συγκί­νη­σης από τη μέγι­στη απώ­λεια, είναι το ακρι­βό αυτο­νό­η­το που θα μας ενώσει».

Στο ίδιο άρθρο ο κ. Δόι­κος επι­ση­μαί­νει ότι δεν υπάρ­χει γρα­πτώς (πώς θα μπο­ρού­σε, άλλω­στε; ) η μονο­με­ρής από­φα­ση του κ. Πρύ­τα­νη για τη ματαίωση.

Ο κ. Δόι­κος το πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε προ­φο­ρι­κά από την υπεύ­θυ­νη του Γρα­φεί­ου των Δημο­σί­ων Σχέ­σε­ων του Α.Π.Θ, στην τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχε μαζί της.

Δεν μπο­ρού­με να γνω­ρί­ζου­με τα κίνη­τρα του κ. Πρύ­τα­νη. Όμως, πιστεύ­ου­με ότι οφεί­λει να διορ­θώ­σει αυτή την αστο­χία. Να ειση­γη­θεί στη Σύγκλη­το, κατά την επό­με­νη συνε­δρί­α­σή της, νέα ημε­ρο­μη­νία για την απονομή.

Διό­τι πέρα από το βρα­βείο τίθε­ται ένα σοβα­ρό ζήτη­μα παρα­βί­α­σης δημο­κρα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας και προ­σβο­λής της ακα­δη­μαϊ­κής κοι­νό­τη­τας αλλά και όλων μας.

*Ο «Χρυ­σούς Αρι­στο­τέ­λης» είναι η ύψι­στη τιμη­τι­κή διά­κρι­ση του ΑΠΘ.
**Ο κ. Δόι­κος από το 2016 διδά­σκει τη θεω­ρία του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη για τη Συμπα­ντι­κή Αρμο­νία στο ΑΠΘ

Ανα­στα­σία Βούλγαρη

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο