Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο πρώτος βηματοδότης χωρίς μπαταρία είναι πραγματικότητα

Ερευ­νη­τές στις ΗΠΑ και την Κίνα δημιούρ­γη­σαν τον πρώ­το βημα­το­δό­τη που δεν χρειά­ζε­ται μπα­τα­ρία, αλλά τρο­φο­δο­τεί­ται με ενέρ­γεια από τους χτύ­πους της καρδιάς.

Η εμφυ­τεύ­σι­μη συσκευή, η οποία προς το παρόν έχει δοκι­μα­σθεί με επι­τυ­χία σε πει­ρα­μα­τό­ζωα (χοί­ρους) που έχουν καρ­διά παρό­μοιου μεγέ­θους με την ανθρώ­πι­νη, εκτός από την κυρί­ως εργα­σία της, δηλα­δή την παρα­γω­γή ηλε­κτρι­κών παλ­μών για τη ρυθ­μι­κή σύσπα­ση της καρ­διάς, μπο­ρεί επί­σης να διορ­θώ­σει την καρ­δια­κή αρρυθμία.

Οι ερευ­νη­τές του Ινστι­τού­του Τεχνο­λο­γί­ας της Τζόρ­τζια (GeorgiaTech) στην Ατλά­ντα και του Ινστι­τού­του Νανο­ε­νέρ­γειας και Νανο­συ­στη­μά­των της Κινε­ζι­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών στο Πεκί­νο, έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό “Nature Communications”.

Οι υπάρ­χο­ντες βημα­το­δό­τες και άλλες εμφυ­τεύ­σι­μες ιατρι­κές συσκευ­ές τρο­φο­δο­τού­νται με ρεύ­μα από μικρές μπα­τα­ρί­ες, που όμως είναι βρα­χύ­βιες, άκαμ­πτες και εμπο­δί­ζουν την περαι­τέ­ρω συρ­ρί­κνω­ση του μεγέ­θους των συσκευών. Οι έως τώρα υπάρ­χου­σες αυτο­τρο­φο­δο­τού­με­νες εμφυ­τεύ­σι­μες συσκευ­ές είχαν δοκι­μα­στεί μόνο σε μικρά ζώα με μικρές ενερ­γεια­κές απαιτήσεις.

Ο νέος βημα­το­δό­της ‑που δοκι­μά­σθη­κε σε μεγά­λο πλέ­ον ζώο- είναι ο πρώ­τος που μπο­ρεί να αντλή­σει από την ίδια την καρ­διά αρκε­τό ρεύ­μα, ώστε να τρο­φο­δο­τή­σει με ενέρ­γεια ένα κανο­νι­κό βημα­το­δό­τη για το εμπό­ριο. Η νανο­γεν­νή­τρια μέσα στο βημα­το­δό­τη είναι βιο­συμ­βα­τή και ανθε­κτι­κή στο χρόνο.

Προς το παρόν ο βημα­το­δό­της χωρίς μπα­τα­ρία δεν μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σε ανθρώ­πους, επει­δή πρέ­πει να βελ­τιω­θεί περαι­τέ­ρω και να ελεγ­χθεί η μακρό­χρο­νη ασφά­λεια του. Μελ­λο­ντι­κά, η εν λόγω τεχνο­λο­γία θα μπο­ρού­σε να αξιο­ποι­η­θεί και σε άλλες εφαρ­μο­γές, όπως η εμβιο­μη­χα­νι­κή ιστών, η ανα­γέν­νη­ση νεύ­ρων και ο επα­να­προ­γραμ­μα­τι­σμός βλαστοκυττάρων.

Ο καθη­γη­τής καρ­διαγ­γεια­κής ιατρι­κής Τιμ Τσί­κο του Πανε­πι­στη­μί­ου του Σέφιλντ δήλω­σε ότι «εκα­τομ­μύ­ρια ασθε­νείς υπο­βάλ­λο­νται σε επέμ­βα­ση εμφύ­τευ­σης βημα­το­δό­τη που θερα­πεύ­ει τους γρή­γο­ρους ή τους αργούς παλ­μούς της καρ­διάς. Οι βημα­το­δό­τες είναι πολύ απο­τε­λε­σμα­τι­κοί, αλλά δυστυ­χώς η ζωή της μπα­τα­ρί­ας τους είναι περιο­ρι­σμέ­νη. Η αντι­κα­τά­στα­ση της μπα­τα­ρί­ας απαι­τεί άλλη επέμ­βα­ση κάθε λίγα χρό­νια, η οποία ενέ­χει κίν­δυ­νο μόλυν­σης. Ο νέος αυτο­τρο­φο­δο­τού­με­νος βημα­το­δό­της δημιουρ­γεί ελπί­δες ότι θα κατα­στεί περιτ­τή η αντι­κα­τά­στα­ση της μπαταρίας».

Πρό­σθε­σε ότι «τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νας είναι πολύ ενθαρ­ρυ­ντι­κά, αλλά χρειά­ζε­ται να γίνει ακό­μη πολ­λή δου­λειά, προ­τού η συσκευή χρη­σι­μο­ποι­η­θεί στους ανθρώπους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο