Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο «πόλεμος» κατά των ναρκωτικών στις ΗΠΑ

Στις 27 Οκτωβρίου το 1986 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος κατά της κατάχρησης ναρκωτικών στις ΗΠΑ, υπό την προεδρία Ρόναλντ Ρέιγκαν, με καταστροφικές συνέπειες που φτάνουν μέχρι και σήμερα.

Με τη νομο­θε­σία αυτή δια­τέ­θη­καν επι­πλέ­ον 1,7 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση του «πολέ­μου κατά των ναρ­κω­τι­κών» και η νομο­θε­σία εισή­γα­γε αυστη­ρό­τε­ρες ποι­νές για το κρακ, σε αντί­θε­ση με την κοκα­ΐ­νη, καθώς χρή­ση κρακ έκα­ναν κυρί­ως οι μαύ­ροι και κοκα­ΐ­νη οι λευ­κοί και πιο εύποροι.

Λίγες μέρες πριν ο Ρέι­γκαν, είχε κάνει το διά­ση­μο διάγ­γελ­μα για την κατά­χρη­ση των ναρ­κω­τι­κών (στο πλάι της γυναί­κα του ‑τα κάνουν αυτά οι αμε­ρι­κα­νοί για λόγους image…), προ­α­ναγ­γέλ­λο­ντας την εντα­τι­κο­ποί­η­ση του πολέ­μου κατά των ναρκωτικών.

Μύθοι & πραγματικότητα

O πόλε­μος κατά των ναρ­κω­τι­κών απο­τε­λούν για τις ΗΠΑ, πρω­τί­στως βασι­κό γεω­πο­λι­τι­κό «εργα­λείο»: να θυμί­σου­με πχ. πως οι περιο­χές καλ­λιέρ­γειας παπα­ρού­νας, της πηγής από όπου παρά­γε­ται όπιο και, στη συνέ­χεια, ηρω­ί­νη, την «μακρι­νή» περί­ο­δο 2002–2003, τότε που οι αμε­ρι­κα­νοί «χτυ­πού­σαν τους τρο­μο­κρά­τες» στο Αφγα­νι­στάν, έφτα­σαν σε επί­πε­δο 36 φορές υψη­λό­τε­ρο από το κατα­γρα­φό­με­νο υπό τους Ταλι­μπάν (το καθε­στώς των οποί­ων, κατό­πιν συμ­φω­νί­ας με την κυβέρ­νη­ση Κλί­ντον, είχε απα­γο­ρεύ­σει [sic!!] την παρα­σκευή και το εμπό­ριο ναρκωτικών).
Την περί­ο­δο εκεί­νη μάλι­στα είχε βγει στο φως η πλη­ρο­φο­ρία για αμε­ρι­κα­νούς στρα­τιω­τι­κούς ‑σε απο­δειγ­μέ­νη σχέ­ση με τη CIA, με μεγά­λες ποσό­τη­τες (100άδες κιλών) οπί­ου στην κατο­χή τους, αξί­ας 50–100.000$ η παρ­τί­δα, και με «άγνω­στο» προ­ο­ρι­σμό:

(είδη­ση 1996)
Η CIA διο­χε­τεύ­ει ναρ­κω­τι­κά στα γκέ­το των μαύρων
Πάνω από 5.000
(!) άτο­μα φρό­ντι­ζαν, ώστε να διευ­ρυν­θεί η αγο­ρά των μαύ­ρων “κατα­να­λω­τών”, με απο­τέ­λε­σμα να προ­ω­θη­θεί ένας τόνος κρακ μέσα σε ένα χρό­νο, το 1981. Το κέρ­δος από αυτήν τη βρώ­μι­κη υπό­θε­ση ήταν ‑τότε, 54.000.000$, που χρη­σι­μο­ποί­η­σε, δεό­ντως, το «Νικα­ρα­γουα­νό Δημο­κρα­τι­κό Μέτω­πο» κατά των Σαντι­νί­στας.
Ακό­μα, μέρος αυτών των χρη­μά­των χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε για τη συγκρό­τη­ση ένο­πλων συμ­μο­ριών, για διά­φο­ρα άλλα εγκλή­μα­τα, για επι­στρά­τευ­ση και άλλων νέων ως “βαπο­ρά­κια”.

ΡΉΓΚΑΝ

Ο Εδουάρ­δο Γκα­λε­ά­νο, ο μεγά­λος Ουρου­γουα­νός δημο­σιο­γρά­φος, λογο­τέ­χνης και συγ­γρα­φέ­ας, μία από τις εξέ­χου­σες προ­σω­πι­κό­τη­τες της λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης λογο­τε­χνί­ας, θυμά­ται αυτή τη μέρα…

Eduardo Galeano

Πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Το 1986 ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν παρέλαβε τη σκυτάλη από τον Ρίτσαρντ Νίξον, που πριν από μερικά χρόνια είχε εξαπολύσει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, και αποφάσισε να του δώσει νέα ώθηση χρηματοδοτώντας τον με πολλά εκατομμύρια.

Από τότε:

  • Οι έμπο­ροι ναρ­κω­τι­κών αύξη­σαν τα κέρ­δη τους, και οι τρά­πε­ζες άρχι­σαν να ξεπλέ­νουν τα χρή­μα­τά τους,
  • Τα ναρ­κω­τι­κά, σε μεγα­λύ­τε­ρες δόσεις, σκο­τώ­νουν δυο φορές περισ­σό­τε­ρους απ’ ό,τι πρώτα,
  • κάθε εβδο­μά­δα εγκαι­νιά­ζε­ται μια νέα φυλα­κή στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, διό­τι πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται οι ναρ­κο­μα­νείς στη χώρα με τους περισ­σό­τε­ρους ναρκομανείς,
  • Το Αφγα­νι­στάν, χώρα στην οποία εισέ­βα­λαν και την οποία κατά­λα­βαν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, τρο­φο­δο­τεί σχε­δόν απο­κλει­στι­κά τώρα με ηρω­ί­νη ολό­κλη­ρο τον κόσμο,
  • Και ο πόλε­μος κατά των ναρ­κω­τι­κών, που μετέ­τρε­ψε την Κολομ­βία σε μεγά­λη αμε­ρι­κα­νι­κή στρα­τιω­τι­κή βάση, έχει δημιουρ­γή­σει τώρα στο Μεξι­κό ένα σφα­γείο δίχως προηγούμενο.

Εδουάρ­δο Γκαλεάνο,
«Οι μέρες αφη­γού­νται», εκδό­σεις Πάπυρος

 

Ντόναλντ Τραμπ

(AP Photo/David Zalubowski)

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ, που στο παρελ­θόν έχει επαι­νέ­σει τον ομό­λο­γό του των Φιλιπ­πί­νων, τον Ροντρί­γκο Ντου­τέρ­τε, έναν εξαι­ρε­τι­κά αμφι­λε­γό­με­νο πολι­τι­κό, για τον «πόλε­μο ενα­ντί­ον των ναρ­κω­τι­κών» εγκω­μί­α­σε πρό­σφα­τα «την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα» που έχει κατ’ αυτόν η επι­βο­λή της θανα­τι­κής ποι­νής σε δια­κι­νη­τές ναρ­κω­τι­κών (χωρίς ‑φυσι­κά, να μιλή­σει για τους εμπό­ρους), σημειώ­νο­ντας ότι «οι χώρες που κατα­φεύ­γουν σε αυτό το μέτρο εξα­σφα­λί­ζουν απτά οφέ­λη».

Βέβαια, η Έκθε­ση του ΟΗΕ για τα ναρ­κω­τι­κά είναι κατα­πέλ­της «Στις Πολι­τεί­ες των ΗΠΑ όπου έχει νομι­μο­ποι­η­θεί η κάν­να­βη, είτε για «ιατρι­κούς», είτε για «ψυχα­γω­γι­κούς» λόγους, το 66% των 16χρονων μαθη­τών κάνει χρή­ση κάν­να­βης. Ενας στους τρεις τελειό­φοι­τους μαθη­τές λυκεί­ου έχουν κάνει χρή­ση κάν­να­βης τους τελευ­ταί­ους 12 μήνες, ανα­φέ­ρο­ντας ως μια από τις πηγές προ­μή­θειας τη συντα­γο­γρά­φη­σή της για κάποιον άλλο…»


Δεί­τε και ΚΑΝΝΑΒΗ |> Επι­δη­μι­κές δια­στά­σεις όπου είναι νόμι­μη η χρή­ση της

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο