Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ρόλος της Σουηδίας στην Pesco: Και Γιάννης και .…Γιαννάκης

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η ΒΑΣΗ VIDSEL

Οι χώρες της ΕΕ και φυσι­κά και η Ελλά­δα απο­φά­σι­σαν να ιδρύ­σουν την Ευρω­παϊ­κή αμυ­ντι­κή συμ­φω­νία Pesco (Permanent structured cooperation.) στα πλαί­σια του κρυ­φού αλλά έντο­νου αντα­γω­νι­σμού ΕΕ και Αμερικής.

Παρα­κο­λου­θή­στε το απί­στευ­τα απο­κα­λυ­πτι­κό λιβά­νι­σμα των Σου­η­δών Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών για την αμυ­ντι­κή εμπλο­κή της χώρας τους στα πλαί­σια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
”Η συμ­με­το­χή ήταν προ­αι­ρε­τι­κή, αλλά η υπο­γρα­φή έχει δεσμευ­τι­κή ισχύ ώστε το μέλος να συμ­βάλ­λει με στρα­τεύ­μα­τα για στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις της ΕΕ, να αυξή­σει το μερί­διο της έρευ­νας και τεχνο­λο­γι­κής ανά­πτυ­ξης στους αμυ­ντι­κούς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς και να επεν­δύ­σει σε ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη αμυ­ντι­κή ικα­νό­τη­τα. Η συνερ­γα­σία συντο­νί­ζει επί­σης τις αγο­ρές εξο­πλι­σμού και υλι­κών, στον τομέα της άμυ­νας περιο­ρί­ζο­ντας μαυ­τό τον τρό­πο τις δαπάνες.”

”Η Pesco συμ­βά­λει σε μια πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή άμυ­να για τις χώρες της ΕΕ, ανε­ξάρ­τη­τα από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες,” μας λέει ο Σου­η­δός ανα­λυ­τής του Σου­η­δι­κου πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων . Αλλά ο Υπουρ­γός άμυ­νας της Σου­η­δί­ας Peter Hultqvist (S) δηλώ­νει ”ότι δεν είναι ένας Ευρω­παϊ­κός στρα­τός, αλλά μια συνερ­γα­σία προ­γραμ­μα­τι­κής μορ­φής σε δια­κυ­βερ­νη­τι­κό επί­πε­δο. Οι δεσμεύ­σεις των χωρών, όπως η αύξη­ση αμυ­ντι­κών δαπα­νών, δεν έχει καμία συγκε­κρι­μέ­νη ή εξει­δι­κευ­μέ­νη απαί­τη­ση, αλλά βασί­ζε­ται μέχρι στιγ­μής σε ηθι­κές υπο­χρε­ώ­σεις όταν γίνεις μέλος της Pesco.”

Η Pesco είναι ούτως ή άλλως μια ευπρόσ­δε­κτη, για την αστι­κή και πολι­τι­κή ταξη της Σου­η­δί­ας, συμ­φω­νία αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σί­ας εντός της ΕΕ αλλα εχει
και μπίζνες…

”Ας ελπί­σου­με, συνε­χί­ζει ο ανα­λυ­τής του Σου­η­δι­κού πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων, ότι λει­τουρ­γούν οι ηθι­κές υπο­χρε­ώ­σεις χωρίς να απαι­τού­νται αυστη­ρό­τε­ρα μέτρα, ίσως ακρι­βώς επει­δή οι δεσμεύ­σεις είναι σχε­τι­κά εύκο­λο να εφαρ­μο­στούν για κάθε χώρα μέλος. Μια πολ­λά υπο­σχό­με­νη ελπί­δα για το μέλ­λον για παρά­δειγ­μα, είναι ο μεγά­λος αριθ­μός των χωρών πού συμ­με­τέ­χουν από την αρχή αλλά και μια πρό­τα­ση 50 σημεί­ων σχε­τι­κά με διά­φο­ρα σχέ­δια συνερ­γα­σί­ας που υπο­βλή­θη­καν την ίδια ημέ­ρα που υπο­γρά­φη­κε η συμ­φω­νία. Αυτές περι­λαμ­βά­νουν αερο­με­τα­φο­ρές, υπαί­θρια νοσο­κο­μεία και κοι­νή στρα­τιώ­τι­κη εκπαί­δευ­ση. Μια τέτοια πρό­τα­ση από τη σου­η­δι­κή πλευ­ρά είναι η προ­σφο­ρά για τις άλλες χώρες να χρη­σι­μο­ποιούν την βάση κατάρ­τι­σης και δοκι­μής Vidsel στη Σου­η­δία. Εκεί μπο­ρεί να γίνε­ται έλεγ­χος μαχη­τι­κών αερο­πλά­νων και ρομπο­τι­κών συστη­μά­των. Αυτό το γεγο­νός αλλά και η δυνα­τό­τη­τα κοι­νών ασκή­σε­ων στη Λαπω­νία της Σου­η­δί­ας, μπο­ρεί να παρέ­χει οικο­νο­μι­κά οφέ­λη εκτός από το γεγο­νός ότι οι Σου­η­δοί στρα­τιώ­τες εκπαι­δεύ­ο­νται μαζί με άλλες χώρες. Για παρά­δειγ­μα, απαι­τεί ότι το αμυ­ντι­κό υλι­κό που αγο­ρά­ζει η Pesco για όλα τα μέλη πρέ­πει να αντέ­χει το Αρκτι­κό κρύο.”

Και συμπλη­ρώ­νει ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της υπουργός..

”H Pesco ελπί­ζου­με επί­σης ότι σημαί­νει ότι οι ευρω­παϊ­κές χώρες θα ανα­λά­βουν μεγα­λύ­τε­ρη ευθύ­νη για τη δική τους άμυ­να, αντί να βασί­ζο­νται στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, μέσω του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρό­πο η Pesco θα ενι­σχύ­ει την συνερ­γα­σία στο ΝΑΤΟ και δεν θα είναι απλά ένα υπο­κα­τά­στα­το. Το άνι­σα κατα­νε­μη­μέ­νο βάρος εντός του ΝΑΤΟ, όπου η Αμε­ρι­κή είναι μετα­φο­ρέ­ας της ευθύ­νης ενώ πολ­λοί άλλοι είναι λαθρε­πι­βά­τες είναι τελι­κά μη βιώ­σι­μο. Ίσως η Pesco να συνε­πά­γε­ται ενα ανα­νε­ω­μέ­νο ενδια­φέ­ρον για την άμυ­να των ευρω­παϊ­κών χωρών, που να διευ­κρι­νί­ζει το ρόλο που θα πρέ­πει να συμπληρώνουν.”

Και το κλεί­σι­μο του αναλυτή.…

”Η έντα­ξη της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ θα πρέ­πει να παρα­μεί­νει ως στό­χος. Η Pesco είναι σίγου­ρα μια ώθη­ση για την σου­η­δι­κή άμυ­να, αλλά δεν μπο­ρεί σε καμία περί­πτω­ση να αντι­κα­τα­στή­σει την εγγύ­η­ση που το ΝΑΤΟ σημαί­νει. Η κυβέρ­νη­ση λοι­πόν μπο­ρεί να αυτο­συγ­χαί­ρει τον εαυ­τό της για την έντα­ξη στο Pesco , αλλά δεν υπάρ­χουν περι­θώ­ρια για διά­λειμ­μα στο έργο της για μια ισχυ­ρό­τε­ρη σου­η­δι­κή άμυνα.”

Να θυμί­σω τις δηλώ­σεις του φιλε­λεύ­θε­ρου Σου­η­δού διπλω­μά­τη Μπλιξ την κοι­νή άσκη­ση της Σου­η­δί­ας με δυνά­μεις του ΝΑΤΟ το φθι­νό­πω­ρο που μας πέρασε,και την προ­μή­θεια Πατριοτς « Αυτή την επο­χή κάνου­με παι­διά με το ΝΑΤΟ. Κάποια στιγ­μή θα πρέ­πει να παντρευτούμε ».

Το Ενω­μέ­νο Βασί­λειο, η Δανία και η Μάλ­τα απο­φά­σι­σαν να μην συμ­με­τέ­χουν προς το παρόν.

Πηγή: ΤΤ Δευ­τέ­ρα 11 Δεκεμ­βρί­ου 2017

 

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο