Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Σι είχε την πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ζελένσκι

Ο Κινέ­ζος πρό­ε­δρος Σι Τζιν­πίνγκ μίλη­σε τηλε­φω­νι­κώς σήμε­ρα με τον πρό­ε­δρο της Ουκρα­νί­ας Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι για πρώ­τη φορά μετά την εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία τον Φεβρουά­ριο του 2022 , έπει­τα από μήνες πιέ­σε­ων από το Κίε­βο για μια τέτοια συνομιλία.

Ο Σι είπε στον Ζελέν­σκι πως η Κίνα θα στεί­λει ειδι­κούς απε­σταλ­μέ­νους στην Ουκρα­νία και θα διε­ξα­γά­γει συνο­μι­λί­ες με όλα τα μέρη επι­διώ­κο­ντας την ειρή­νη, όπως μετέ­δω­σαν κρα­τι­κά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σι, ο πιο ισχυ­ρός παγκό­σμιος ηγέ­της που απέ­φυ­γε να κατα­δι­κά­σει την εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία, πραγ­μα­το­ποί­η­σε επί­ση­μη επί­σκε­ψη στη Ρωσία τον περα­σμέ­νο μήνα. Από τον Φεβρουά­ριο προ­ω­θεί ένα σχέ­διο 12 σημεί­ων για την ειρή­νη στην Ουκρα­νία, το οποίο υπο­δέ­χθη­κε με επι­φυ­λά­ξεις η Δύση αλλά καλω­σό­ρι­σε το Κίεβο.

Η Κίνα θα επι­κε­ντρω­θεί στην προ­ώ­θη­ση ειρη­νευ­τι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και θα κατα­βά­λει προ­σπά­θειες για κατά­παυ­ση του πυρός το ταχύ­τε­ρο δυνα­τό, είπε ο Σι στον Ζελέν­σκι, όπως ανέ­φε­ραν κινε­ζι­κά κρα­τι­κά ΜΜΕ.

«Ως μόνι­μο μέλος του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ και υπεύ­θυ­νη μεγά­λη χώρα, δεν θα κάνου­με στην άκρη, ούτε θα ρίξου­με λάδι στη φωτιά, πόσο μάλ­λον να προ­σπα­θή­σου­με να έχου­με κέρ­δος από αυτό”», είπε ο Σι.

Ο Ουκρα­νός προ­έ­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι δήλω­σε από την πλευ­ρά του ότι είχε «μακρά και σημα­ντι­κή» τηλε­φω­νι­κή συν­διά­λε­ξη με τον Κινέ­ζο ομό­λο­γό του Σι Τζιν­πίνγκ. «Είχα μακρά και σημα­ντι­κή τηλε­φω­νι­κή συν­διά­λε­ξη με τον Κινέ­ζο πρό­ε­δρο», έγρα­ψε ο Ζελέν­σκι στο Twiiter.

Εξέ­φρα­σε επί­σης την ελπί­δα για μια «ισχυ­ρή ώθη­ση της ανά­πτυ­ξης των διμε­ρών σχέ­σε­ων» ανά­με­σα στο Κίε­βο και στο Πεκίνο.

Η τηλε­φω­νι­κή συν­διά­λε­ξη των δύο ηγε­τών κρά­τη­σε «σχε­δόν μία ώρα», δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο εκπρό­σω­πος του Ζελέν­σκι, Σέρ­χιι Νικιφόροφ.

Πριν από λίγο ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος ανα­κοί­νω­σε τον διο­ρι­σμό του 57χρονου πρώ­ην υπουρ­γού Στρα­τη­γι­κών Βιο­μη­χα­νιών, Πάβλο Ρια­μπί­κιν ως πρε­σβευ­τή του Κιέ­βου στο Πεκί­νο, θέση που παρέ­με­νε κενή από τον Φεβρουά­ριο του 2021.

Ουκρα­νοί αξιω­μα­τού­χοι ζητούν εδώ και πολύ και­ρό από το Πεκί­νο να ασκή­σει την επιρ­ροή του στη Ρωσία προ­κει­μέ­νου να βοη­θή­σει στον τερ­μα­τι­σμό του πολέμου.

Στις αρχές Απρι­λί­ου, ο Κινέ­ζος πρό­ε­δρος είπε πως ήταν πρό­θυ­μος να μιλή­σει με τον Ζελέν­σκι. Ο Ζελέν­σκι είχε ζητή­σει κατ΄ επα­νά­λη­ψη από τον Σι να συνα­ντη­θεί ή να μιλή­σει μαζί του, όπως και μετά την επί­σκε­ψη του Κινέ­ζου ηγέ­τη στον πρό­ε­δρο της Ρωσί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν στη Μόσχα τον περα­σμέ­νο μήνα.

Ο Λευ­κός Οίκος καλω­σό­ρι­σε την τηλε­φω­νι­κή συν­διά­λε­ξη Σι-Ζελέν­σκι, αλλά είπε πως είναι πολύ νωρίς για να ειπω­θεί αν θα οδη­γή­σει σε μια ειρη­νευ­τι­κή συμ­φω­νία ανά­με­σα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο Τζον Κίρ­μπι, εκπρό­σω­πος εθνι­κής ασφα­λεί­ας του Λευ­κού Οίκου, δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους πως η τηλε­φω­νι­κή συν­διά­λε­ξη είναι «καλό πράγ­μα», αλλά ανα­φο­ρι­κά με το αν θα οδη­γή­σει σε μια ουσια­στι­κή κίνη­ση προς την κατεύ­θυν­ση της ειρή­νης, «δεν πιστεύω ότι το γνω­ρί­ζου­με αυτό ακόμη».

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας δήλω­σε πως σημειώ­νει την προ­θυ­μία της Κίνας να δεσμευ­τεί σε μια ειρη­νευ­τι­κή δια­δι­κα­σία για την Ουκρα­νία, μετά την τηλε­φω­νι­κή συν­διά­λε­ξη που είχαν σήμε­ρα ο Κινέ­ζος πρό­ε­δρος Σι Τζιν­πίνγκ με τον Ουκρα­νό ομό­λο­γό του Βολο­ντί­μιρ Ζελένσκι.

«Σημειώ­νου­με την ετοι­μό­τη­τα της κινε­ζι­κής πλευ­ράς να κατα­βά­λει προ­σπά­θειες προ­κει­μέ­νου να εγκα­θι­δρύ­σει μια δια­δι­κα­σία δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων», δήλω­σε η εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Μαρία Ζαχάροβα.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο