Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Τραμπ… αμφισβητεί το αποτέλεσμα και επιμένει: «Εγώ κέρδισα τις εκλογές!»

Ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ αρνή­θη­κε να παρα­δε­χθεί την ήττα του στις αμε­ρι­κα­νι­κές προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της 3ης Νοεμ­βρί­ου, επι­μέ­νο­ντας ότι εκεί­νος είναι ο νικη­τής, συνε­χί­ζο­ντας να δια­τυ­πώ­νει ανα­πό­δει­κτες κατη­γο­ρί­ες για παρα­τυ­πί­ες στις εκλογές.

Στην πρώ­τη του ανάρ­τη­ση στο twitter μετά την ανα­κή­ρυ­ξη νίκης του Τζο Μπάι­ντεν, ο Ρεπου­μπλι­κά­νος έγρα­ψε λίγο μετά τα μεσά­νυ­χτα Σαβ­βά­του προς Κυρια­κής (ώρα Ελλά­δας) με κεφα­λαία γράμματα:

“Οι παρα­τη­ρη­τές δεν επε­τρά­πη­σαν στις αίθου­σες καμέ­τρη­σης. Κέρ­δι­σα τις εκλο­γές, πήρα 71.000.000 νόμι­μες ψήφους” ήταν το πρώ­το tweet Τραμπ που επι­ση­μάν­θη­κε αμέ­σως από το twitter ότι ενδε­χο­μέ­νως η ανάρ­τη­ση εμπε­ριέ­χει ψευ­δές περιεχόμενο.

“Άσχη­μα πράγ­μα­τα συνέ­βη­σαν που δεν επι­τρά­πη­κε στους παρα­τη­ρη­τές μας να τα δουν. Αυτό δεν έχει συμ­βεί ποτέ στο παρελ­θόν. Εκα­τομ­μύ­ρια επι­στο­λι­κά ψηφο­δέλ­τια απε­στά­λη­σαν σε ανθρώ­πους που δεν τα ζήτησαν”

“71.000.000 νόμι­μοι ψήφοι. Οι περισ­σό­τε­ροι που συγκέ­ντρω­σε ποτέ εν ενερ­γεία πρό­ε­δρος”, ανέ­φε­ρε σε δεύ­τε­ρο tweet.

Ο εκλεγ­μέ­νος πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν συγκε­ντρώ­νει του­λά­χι­στον 74.000.000 ψήφους ενώ πολι­τεί­ες συνε­χί­ζουν να κατα­με­τρούν ψηφοδέλτια.

Θα προσφύγει στα δικαστήρια…

Μετά την ανα­κοί­νω­ση χθες Σάβ­βα­το ότι ο υπο­ψή­φιος των Δημο­κρα­τι­κών Τζο Μπάι­ντεν είναι ο νικη­τής των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών στις ΗΠΑ, ο Ρεπου­μπλι­κά­νος απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ και οι σύμ­μα­χοί του ξεκα­θά­ρι­σαν ένα πράγ­μα: δεν σκο­πεύ­ει να παρα­δε­χθεί την ήττα του σύντομα.

Ο Τραμπ, ο οποί­ος επί μήνες προ­σπα­θεί να υπο­νο­μεύ­σει τα απο­τε­λέ­σμα­τα των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών με αβά­σι­μους ισχυ­ρι­σμούς περί νοθεί­ας, δεσμεύ­θη­κε χθες να συνε­χί­σει να προ­σφεύ­γει δικα­στι­κά με την ελπί­δα να αλλά­ξουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα σε κάποιες πολι­τεί­ες που έδω­σαν τη νίκη στον Μπάιντεν.

Οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι σύμ­μα­χοί του Τραμπ, αν και φαί­νε­ται να δια­φω­νούν για το πώς να συνε­χί­σουν, σε μεγά­λο βαθ­μό στη­ρί­ζουν τη στρα­τη­γι­κή του ή παρα­μέ­νουν σιωπηλοί.

“ Το απλό γεγο­νός είναι ότι οι εκλο­γές κάθε άλλο παρά έχουν τελειώ­σει. Ο Τζο Μπάι­ντεν δεν έχει επι­κυ­ρω­θεί ως νικη­τής σε καμία πολι­τεία, πόσο δε μάλ­λον στις πολύ αμφίρ­ρο­πες πολι­τεί­ες όπου θα γίνει υπο­χρε­ω­τι­κή ανα­κα­τα­μέ­τρη­ση ή στις πολι­τεί­ες όπου η εκστρα­τεία μας έχει υπο­βά­λει βάσι­μες και νόμι­μες νομι­κές προ­σφυ­γές από τις οποί­ες ενδέ­χε­ται να καθο­ρι­στεί ο τελι­κός νικη­τής”, τόνι­σε ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος σε ανα­κοί­νω­σή του που εκδό­θη­κε χθες το απόγευμα.

Οι σύμ­μα­χοι και οι σύμ­βου­λοι του Ντό­ναλντ Τραμπ σε ιδιω­τι­κές συζη­τή­σεις έχουν παρα­δε­χθεί ότι οι πιθα­νό­τη­τες που έχει να αλλά­ξει το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών και να παρα­μεί­νει στον Λευ­κό Οίκο είναι μικρές. Ενώ προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για μια ενδε­χό­με­νη παρα­δο­χή της ήττας του απερ­χό­με­νου προ­έ­δρου, έχουν ζητή­σει να δοθεί χρό­νος ώστε να εξε­τα­στούν οι νομι­κές προσφυγές.

“ Θα πρέ­πει να επι­τρέ­ψει στις επα­να­κα­τα­με­τρή­σεις να γίνουν, να υπο­βά­λει όποιες προ­σφυ­γές υπάρ­χουν και μετά, αν δεν αλλά­ξει κάτι, θα πρέ­πει να παρα­δε­χθεί την ήττα του”, σχο­λί­α­σε ένας σύμ­βου­λος του Τραμπ.

Η προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία του Ρεπου­μπλι­κά­νου και το ίδιο του το κόμ­μα έχουν υπο­βά­λει πολ­λές προ­σφυ­γές για παρα­τυ­πί­ες στις εκλο­γές. Δικα­στές ήδη έχουν απορ­ρί­ψει τις προ­σφυ­γές τους στις πολι­τεί­ες Τζόρ­τζια, Μίσι­γκαν και Νεβάδα.

Στην Πεν­σιλ­βά­νια δικα­στές δέχθη­καν το αίτη­μα των Ρεπου­μπλι­κά­νων και ζήτη­σαν να τεθούν στην άκρη κάποιες κάλ­πες, ενώ τους έδω­σαν μεγα­λύ­τε­ρη πρό­σβα­ση στην κατα­μέ­τρη­ση. Νομι­κοί εκτι­μούν ότι οι προ­σφυ­γές του Τραμπ δεν πρό­κει­ται να έχουν επι­πτώ­σεις στο απο­τέ­λε­σμα των εκλογών.

Στο μετα­ξύ οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι προ­σπα­θούν να συγκε­ντρώ­σουν του­λά­χι­στον 60 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια για να χρη­μα­το­δο­τή­σουν τις νομι­κές αυτές προ­σφυ­γές, όπως δήλω­σαν πηγές στο Reuters.

“ Θα πρέ­πει να βεβαιω­θεί ότι κάθε ψήφος μετρή­θη­κε και ζητεί δια­φά­νεια”, τόνι­σε πρώ­ην αξιω­μα­τού­χος του Λευ­κού Οίκου.

Όταν ανα­κοι­νώ­θη­κε η νίκη του Μπάι­ντεν, ο Τραμπ βρι­σκό­ταν στη Βιρ­τζί­νια στο γήπε­δο του γκολφ του, λίγο αργό­τε­ρα εθε­ά­θη να επι­στρέ­φει στον Λευ­κό Οίκο φορώ­ντας ένα καπέ­λο “ Κάντε την Αμε­ρι­κή Ξανά Μεγά­λη”, με βλο­συ­ρό βλέμμα.

Υπο­στη­ρι­κτές του Μπάι­ντεν συγκε­ντρώ­θη­καν και γιόρ­τα­σαν κοντά στον Λευ­κό Οίκο.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τζο Μπάι­ντεν: Ποιός είναι ο νέος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο