Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο φετινός Μάιος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 141 ετών

Η μέση παγκό­σμια θερ­μο­κρα­σία τον Μάιο του 2020, η οποία έφθα­σε τους 15,7 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, ήταν η υψη­λό­τε­ρη των τελευ­ταί­ων 141 ετών, ισο­φα­ρί­ζο­ντας το ρεκόρ του Μαΐ­ου 2016, σύμ­φω­να με την Αμε­ρι­κα­νι­κή Υπη­ρε­σία Ωκε­α­νών και Ατμό­σφαι­ρας (ΝΟΑΑ). Ειδι­κά στο βόρειο ημι­σφαί­ριο ήταν ο θερ­μό­τε­ρος Μάιος που έχει ποτέ κατα­γρα­φεί, με θερ­μο­κρα­σία κατά 1,19 βαθ­μό Κελ­σί­ου πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα.

aginota bannerΗ θερ­μο­κρα­σία του προη­γού­με­νου μήνα σε όλη τη Γη ήταν κατά σχε­δόν ένα βαθ­μό (0,95) Κελ­σί­ου υψη­λό­τε­ρη από τον μέσο όρο του 20ού αιώ­να. Η θερ­μο­κρα­σία του πλα­νή­τη στην ξηρά φέτος τον Μάιο σημεί­ω­σε ιστο­ρι­κό ρεκόρ γι’ αυτό το μήνα του έτους, ενώ στις θάλασ­σες ήταν η δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη στα μετε­ω­ρο­λο­γι­κά χρονικά.

Ορι­σμέ­νες περιο­χές της Αφρι­κής, της Ασί­ας, της Δυτι­κής Ευρώ­πης και της Νότιας Αμε­ρι­κής σημεί­ω­σαν μηνιαία θερ­μο­κρα­σια­κά ρεκόρ τον προη­γού­με­νο μήνα. Οι τελευ­ταί­οι επτά Μάιοι από το 2014 έως το 2020 έχουν υπάρ­ξει οι θερ­μό­τε­ροι στην ιστορία.

Η φετι­νή άνοι­ξη (Μάρ­τιος-Μάιος) ήταν η δεύ­τε­ρη θερ­μό­τε­ρη στα χρο­νι­κά πίσω από εκεί­νη του 2016, ενώ γενι­κό­τε­ρα το φετι­νό πρώ­το πεντά­μη­νο του έτους είναι μέχρι στιγ­μής το δεύ­τε­ρο θερ­μό­τε­ρο. Αυτό καθι­στά πολύ πιθα­νό ότι όλο το 2020 θα απο­δει­χθεί ένα από τα δύο θερ­μό­τε­ρα έτη από το 1880.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο