Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Χάρι, η Μέγκαν, οι διαδηλώσεις και η ΕΡΤ

Γρά­φει ο Δημή­τρης Βαλα­ής //
Δάσκα­λος — Νάουσα

 8 του Μάρ­τη, Παγκό­σμια Μέρα της Γυναί­κας. Σε όλη την Ελλά­δα διορ­γα­νώ­θη­καν εκδη­λώ­σεις προς τιμήν των γυναι­κεί­ων εργα­τι­κών αγώ­νων, διεκ­δι­κώ­ντας ταυ­τό­χρο­να ‑γυναί­κες και άντρες μαζί- μια ζωή χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση και κατα­πί­ε­ση. Στην Αθή­να πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο με τη συμ­με­το­χή ομο­σπον­διών, εργα­τι­κών συν­δι­κά­των, της Ομο­σπον­δί­ας Γυναι­κών Ελλά­δας (ΟΓΕ), φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων, καθώς και αντι­προ­σω­πεί­ας της ΚΕ του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα Δημή­τρη Κου­τσού­μπα. Η συγκέ­ντρω­ση έστει­λε απο­φα­σι­στι­κό μήνυ­μα ενά­ντια στην τρο­μο­κρα­τία, την κατα­στο­λή, στην επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα και την υγεία των εργα­ζο­μέ­νων και των λαϊ­κών στρω­μά­των. Κυριάρ­χη­σαν τα συν­θή­μα­τα: ”Σπά­με τις  αλυ­σί­δες της σιω­πής, της εκμε­τάλ­λευ­σης, της ανι­σο­τι­μί­ας”, “Δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να για υγεία και ζωή με δικαιώ­μα­τα”, “Η κρα­τι­κή και εργο­δο­τι­κή βία δε θα μας κλεί­σει το στό­μα”, “Υψώ­νου­με τη γρο­θιά μας, σπά­με το φόβο”, “Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία”.

Τι είδε η δημό­σια ΕΡΤ (και τα ιδιω­τι­κά κανά­λια) απ’ όλα αυτά; Τίπο­τα, έως ελά­χι­στα! Και φυσι­κά, κάθε φορά σε τέτοια θέμα­τα, η όποια ανα­φο­ρά (αν υπάρ­ξει!) κρα­τά­ει μερι­κά δευ­τε­ρό­λε­πτα και με μεγά­λη προ­σο­χή στην κάμε­ρα ώστε να μη φανεί ο όγκος των δια­δη­λω­τών ούτε τα πανό με τα συν­θή­μα­τα. Σκο­πός τους να μην αντι­λη­φθεί ο θεα­τής το λόγο που γίνο­νται οι δια­δη­λώ­σεις, για να μη βγά­λει επι­κίν­δυ­να για το σύστη­μα συμπε­ρά­σμα­τα. Αντί­θε­τα, το πολυ­χρη­σι­μο­ποι­η­μέ­νο ‑απ’ όλες τις κυβερ­νή­σεις- προ­βο­κα­τό­ρι­κο ”παι­χνί­δι” των ”γνω­στών-αγνώ­στων” με τους αστυ­νο­μι­κούς τυγ­χά­νει προ­νο­μια­κής μετα­χεί­ρι­σης, συσχε­τί­ζε­ται με κάθε δια­δή­λω­ση (ανε­ξάρ­τη­τα πότε και πού έγι­νε) και ”παί­ζει” συνέ­χεια! Έτσι, ώστε να εμπε­δω­θεί καλά στη συνεί­δη­ση των θεα­τών πως συλ­λα­λη­τή­ριο σημαί­νει επει­σό­δια, και καλά θα κάνουν να καθί­σουν φρό­νι­μα στο σπι­τά­κι τους.

Βέβαια, οι υπη­ρέ­τες της ”ελεύ­θε­ρης” ενη­μέ­ρω­σης έχουν κι ένα δίκιο, αφού υπήρ­χαν άλλες προ­τε­ραιό­τη­τες: Την ίδια μέρα ήταν και η πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νη συνέ­ντευ­ξη του Χάρι και της Μέγκαν! Εδώ και αρκε­τό διά­στη­μα αφιε­ρώ­νουν ατε­λεί­ω­τες ώρες σε εκπο­μπές και δελ­τία ειδή­σε­ων γι’ αυτό το τόσο σοβα­ρό θέμα. Βλέ­πε­τε, τα ΜΜΕ του συστή­μα­τος έχουν μεγά­λη ανη­συ­χία και αυξη­μέ­νη ευαι­σθη­σία για τα ”βάσα­να” του βρε­τα­νι­κού παλα­τιού. Με τα προ­βλή­μα­τα των λαϊ­κών γυναι­κών θα ασχο­λού­νται τώρα!

Παρε­μπι­πτό­ντως, θα ήταν μεγά­λη παρά­λει­ψη (και αδι­κία για τον ίδιο) να μην ανα­φερ­θεί πως ένας απ’ αυτούς που τρέ­φουν υπέρ­με­τρο θαυ­μα­σμό και εκτί­μη­ση για το ρόλο και το έργο των βασι­λι­κών οικο­γε­νειών φαί­νε­ται να είναι και ο δήμαρ­χος Κόνι­τσας, που απο­φά­σι­σε να (επανα)τοποθετήσει στην κεντρι­κή πλα­τεία της πόλης το άγαλ­μα της λαο­μί­ση­της Φρειδερίκης!!!

(Σημεί­ω­ση Ατέ­χνως: Το κεί­με­νο το λάβα­με λίγο πριν τα γεγο­νό­τα στη Νέα Σμύρ­νη το από­γευ­μα της Τρί­της 9 Μαρτίου)

Γράμ­μα­τα της ποίησης

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο