Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάνω από 100.000 βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των πολέμων

Πάνω από 100.000 μωρά πεθαί­νουν κάθε χρό­νο εξαι­τί­ας των ένο­πλων συρ­ρά­ξε­ων, τονί­ζει έκθε­ση της μη κυβερ­νη­τι­κής οργά­νω­σης Save the Children που δίνε­ται στη δημο­σιό­τη­τα σήμε­ρα στη Γερ­μα­νία. Βέβαια η ΜΚΟ ανα­φέ­ρε­ται σε παρα­βί­α­ση των κανό­νων του πολέ­μου χωρίς καμία ανα­φο­ρά στο είδος του πολέ­μου, οι οποί­οι είναι κατά βάση ιμπε­ρια­λι­στι­κοί ή εμφύ­λιοι υπο­κι­νού­με­νοι από ιμπεριαλιστές.

Σύμ­φω­να με τη ΜΚΟ, του­λά­χι­στον 550.000 βρέ­φη υπέ­κυ­ψαν μετα­ξύ του 2013 και του 2017 στις δέκα χώρες που επλή­γη­σαν περισ­σό­τε­ρο από τους πολέ­μους, λόγω της ασι­τί­ας, της έλλει­ψης υγιει­νής ή πρό­σβα­σης σε υγειο­νο­μι­κή φρο­ντί­δα, ή ακό­μη λόγω της άρνη­σης βοήθειας.

Ο αριθ­μός αυτός ανέρ­χε­ται σε 870.000 αν υπο­λο­γι­στούν όλα τα παι­διά κάτω των πέντε ετών που χάθη­καν, υπο­λο­γί­ζει η οργά­νω­ση, η οποία κάνει λόγο για μια τρα­γω­δία μάλ­λον υποτιμημένη.

Συγκρι­τι­κά, περί­που 175.000 αντι­μα­χό­με­νοι σκο­τώ­θη­καν την ίδια περί­ο­δο στις χώρες που μελε­τή­θη­καν από τη Σώστε τα Παι­διά: το Αφγα­νι­στάν, την Υεμέ­νη, το Νότιο Σου­δάν, την Κεντρο­α­φρι­κα­νι­κή Δημο­κρα­τία, τη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία του Κον­γκό, τη Συρία, το Ιράκ, το Μαλί, τη Νιγη­ρία και τη Σομαλία.

«Καθη­με­ρι­νά, τα παι­διά δέχο­νται επί­θε­ση διό­τι οι ένο­πλες οργα­νώ­σεις και οι στρα­τοί δεν τηρούν τους διε­θνούς νόμους και τις συν­θή­κες. Από τη χρή­ση χημι­κών όπλων ως τη χρή­ση του βια­σμού ως πολε­μι­κού όπλου, εγκλή­μα­τα πολέ­μου δια­πράτ­το­νται με από­λυ­τη ατι­μω­ρη­σία», καταγ­γέλ­λει η Χέλε Τόρ­νινγκ-Σμιτ, στέ­λε­χος της ΜΚΟ.

Τα παι­διά αυτά κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα δεν θα πέθαι­ναν αν δεν είχαν γεν­νη­θεί σε ζώνες που πλήτ­το­νται από τις συρ­ρά­ξεις, εξη­γεί η Σώστε τα Παι­διά, η οποία δίνει στη δημο­σιό­τη­τα την έκθε­ση στο περι­θώ­ριο της ετή­σιας Διά­σκε­ψης του Μονά­χου για την Ασφάλεια.

Η Διά­σκε­ψη θα διαρ­κέ­σει ως την Κυρια­κή με τη συμ­με­το­χή εκα­το­ντά­δων πολι­τι­κών, διπλω­μα­τών, στρα­τιω­τι­κών και επι­στη­μό­νων από περί­που σαρά­ντα χώρες.

«Όταν οι κανό­νες του πολέ­μου παρα­βιά­ζο­νται, η διε­θνής κοι­νό­τη­τα πρέ­πει να είναι σαφής και να ξεκα­θα­ρί­ζει πως αυτό δεν είναι ανε­κτό και οι δρά­στες αυτών των πρά­ξε­ων θα λογο­δο­τούν», προ­σθέ­τει η Τόρνινγκ-Σμιτ.

Περί­που 420 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά, ή το 18% του συνό­λου των παι­διών στον πλα­νή­τη, ζού­σαν σε περιο­χές που πλήτ­το­νταν από τις ένο­πλες συρ­ρά­ξεις το 2017, αριθ­μός υψη­λό­τε­ρος κατά 30 εκα­τομ­μύ­ρια από την αμέ­σως προη­γού­με­νη χρονιά.

Η ΜΚΟ προ­τρέ­πει μετα­ξύ άλλων τις κυβερ­νή­σεις αλλά και τις ένο­πλες οργα­νώ­σεις να δεσμευ­θούν να μη στρα­το­λο­γούν μαχη­τές κάτω των 18 ετών και να απο­φεύ­γουν τη χρή­ση εκρη­κτι­κών σε κατοι­κη­μέ­νες περιοχές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο