Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η τραγουδίστρια Λιζέτα Νικολάου

Έφυ­γε από τη ζωή σε ηλι­κία 72 ετών η Λιζέ­τα Νικο­λά­ου. Η αγα­πη­μέ­νη τρα­γου­δί­στρια βρι­σκό­ταν το τελευ­ταίο διά­στη­μα σε ΜΕΘ ιδιω­τι­κής κλι­νι­κής, μετά από σοβα­ρό τραυ­μα­τι­σμό που είχε όταν έπε­σε από σκά­λες καταστήματος.

Η Λιζέ­τα Νικο­λά­ου (αλη­θι­νό όνο­μα Ελι­σά­βετ Κατι­κα­ρί­δου) γεν­νή­θη­κε το 1951 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη (Καλα­μα­ριά) από Πόντιους, πρό­σφυ­γες γονείς. Ασχο­λή­θη­κε με το τρα­γού­δι από τα μαθη­τι­κά της χρό­νια. Μετά από πρό­τα­ση που της έγι­νε, πέρα­σε από ακρό­α­ση για να κάνει δεύ­τε­ρες φωνές στα «Δει­λι­νά», όπου τη δεκα­ε­τία του 1970 εμφα­νι­ζό­ταν η αφρό­κρε­μα του ελλη­νι­κού πεντα­γράμ­μου (Διο­νυ­σί­ου, Πάριος, Ντα­λά­ρας, Αλε­ξί­ου κ.α.). Στα «Δει­λι­νά» παρέ­μει­νε πολ­λές σεζόν όπου πλέ­ον εμφα­νι­ζό­ταν ως μόνι­μη παρ­τε­νέρ του Στρά­του Διονυσίου.

Στη δισκο­γρα­φία πρω­το­πα­ρου­σιά­στη­κε το 1973 σε συν­θέ­σεις του Τάκη Σού­κα σε στί­χους του Ηρα­κλή Παπα­σι­δέ­ρη. Ερμή­νευ­σε τρα­γού­δια του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη και εμφα­νί­στη­κε με μεγά­λους δημιουρ­γούς και ερμη­νευ­τές, όπως ο Γιάν­νης Μαρ­κό­που­λος («Θεσ­σα­λι­κός κύκλος» κ.α.), ο Βασί­λης Τσι­τσά­νης, ο Χαρά­λα­μπος Γαρ­γα­νου­ρά­κης, η Βίκυ Μοσχο­λιού και η Δήμη­τρα Γαλά­νη. Το 1977 κυκλο­φό­ρη­σε ο πρώ­τος προ­σω­πι­κός δίσκος της με τίτλο «Το χαμό­γε­λο της Λιζέ­τας» και τρα­γού­δια που υπέ­γρα­φαν ορι­σμέ­νοι από τους σπου­δαιό­τε­ρους Έλλη­νες δημιουρ­γούς, όπως ο Δήμος Μού­τσης, ο Γιάν­νης Σπα­νός, ο Βασί­λης Τσι­τσά­νης και ο Γιάν­νης Μαρκόπουλος.

Το 1980 κυκλο­φό­ρη­σε ο δεύ­τε­ρος προ­σω­πι­κός της δίσκος «Σ’ αγά­πη­σα, μ’ αγά­πη­σες» με τρα­γού­δια των Γ.Μαρκόπουλου, Α. Βαρ­δή και ο Χρ. Νικο­λό­που­λου. Ακο­λού­θη­σαν κι άλλοι δίσκοι, όπως τα «Κέφια Της Λιζέτ­τας», 1985, «Έτσι Χάνο­νται Οι Αγά­πες», 1986, «Θέλω Ν’ Αντι­στα­θώ», 1989, «Νυχτε­ρι­νοί Έρω­τες», 1990, «Τέρεν Μάνα Πως Χορεύω», 1992, «Τα Τρα­γού­δια Του Πατέ­ρα μου», 1995, «Ποντια­κή Ραψω­δία», 1997. Το 1985 κυκλο­φό­ρη­σε ο δίσκος με τίτλο «Ποντια­κά τρα­γού­δια με τη Λιζέ­τα Νικο­λά­ου», που γεν­νή­θη­κε μέσα από την τηλε­ο­πτι­κή σει­ρά της ΕΡΤ «Το μεγά­λο χρέ­ος», σε σενά­ριο του Δημή­τρη Ιατρό­που­λου, η οποία ήταν αφιε­ρω­μέ­νη στην ιστο­ρία του Πόντου.

Όπως είχε πει μετα­ξύ άλλων σε τηλε­ο­πτι­κή εκπο­μπή πριν λίγα χρό­νια, «άφη­σα την καριέ­ρα μου στην τύχη της, δεν έχω κανέ­να απω­θη­μέ­νο. Μετά τον ‘Θεσ­σα­λι­κό Κύκλο’ και όλη τη συνερ­γα­σία με τον Γ. Μαρ­κό­που­λο, άρχι­σαν να με ζητά­νε τα μεγά­λα μαγα­ζιά ‑ήταν σαν παρα­μύ­θι αυτό. Το λέω στα κορί­τσια, στα αγό­ρια και μου λένε ‘μα αυτό είναι παρα­μύ­θι που μας λέτε!’. Για­τί πασχί­ζουν τόσο πολύ, κι εμέ­να μου ήρθαν τόσο εύκολα!».

Από το 1978 έως και το 1983 υπήρ­ξε παντρε­μέ­νη με τον Γιώρ­γο Λιά­νη, με τον οποίο απέ­κτη­σε έναν γιο, τον Αλέξανδρο.

 

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο