Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κίνα ανακοίνωσε πως αποκάλυψε «υπόθεση κατασκοπείας» επ’ ωφελεία της CIA

Οι αρχές της Κίνας ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα πως πρό­σφα­τα ανα­κά­λυ­ψαν «υπό­θε­ση κατα­σκο­πεί­ας» επ’ ωφε­λεία της κεντρι­κής υπη­ρε­σί­ας πλη­ρο­φο­ριών των ΗΠΑ, της CIA, στην οποία ενέ­χε­ται πρό­σω­πο με κινε­ζι­κή υπη­κο­ό­τη­τα, με επώ­νυ­μο Ζενγκ ‑δεν διευ­κρι­νί­ζο­νται ούτε το φύλο, ούτε το μικρό όνο­μα του/της‑, που τής έδι­νε «κρί­σι­μες απόρ­ρη­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες» ένα­ντι χρη­μα­τι­κής αμοιβής.

«Κατό­πιν σχο­λα­στι­κής έρευ­νας, η υπη­ρε­σία κρα­τι­κής ασφα­λεί­ας συγκέ­ντρω­σε απο­δεί­ξεις για την κατα­σκο­πευ­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα [του/της] και, όπως ορί­ζει ο νόμος, έλα­βε ανα­γκα­στι­κά μέτρα σε βάρος του προ­σώ­που αυτού προ­κει­μέ­νου να απο­κα­τα­στα­θεί η ζημιά σε εύθε­το χρό­νο», ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο κρα­τι­κής ασφα­λεί­ας σε δελ­τίο Τύπου που δημο­σιο­ποί­η­σε στον ιστό­το­πό του.

Δεν απο­κά­λυ­ψε καμιά λεπτο­μέ­ρεια για τα μέτρα σε βάρος του/της Ζενγκ.

Στην ανα­κοί­νω­ση διευ­κρι­νί­ζε­ται πως το πρό­σω­πο αυτό, 52 ετών, που εργα­ζό­ταν σε εται­ρεία του στρα­τιω­τι­κο­βιο­μη­χα­νι­κού τομέα, εστά­λη από την επι­χεί­ρη­ση στην Ιτα­λία για σπου­δές, όπου απέ­κτη­σε φιλι­κή σχέ­ση με πρά­κτο­ρα της CIA με κωδι­κή ονο­μα­σία «Σεθ» [σ.σ. δεν δίνε­ται κανέ­να άλλο στοι­χείο, πάντως το όνο­μα είναι ανδρι­κό], τοπο­θε­τη­μέ­νο στην αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία στη Ρώμη.

Ο πρά­κτο­ρας έπει­σε τον/την Ζενγκ να δίνει «ευαί­σθη­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες για τον στρα­τό» της Κίνας, με αντάλ­λαγ­μα «τερά­στια χρη­μα­τι­κή αμοι­βή» καθώς και βοή­θεια προ­κει­μέ­νου μαζί με την οικο­γέ­νειά του/της να μπο­ρέ­σουν να εγκα­τα­στα­θούν στις ΗΠΑ, κατά το υπουργείο.

Το πρό­σω­πο αυτό φέρε­ται να υπέ­γρα­ψε «συμ­βό­λαιο» με την αμε­ρι­κα­νι­κή πλευ­ρά και να πέρα­σε από εκπαί­δευ­ση προ­τού επι­στρέ­ψει στην πατρί­δα του για να επι­δο­θεί σε κατασκοπεία.

Η υπό­θε­ση προ­σελ­κύ­ει ήδη τερά­στια προ­σο­χή στην Κίνα. Είναι ανά­με­σα στα πιο δια­βα­σμέ­να και σχο­λια­σμέ­να ζητή­μα­τα στον ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Weibo από το πρωί.

Η τρο­πο­ποί­η­ση της νομο­θε­σί­ας γύρω από την κατα­σκο­πεία στην Κίνα έχει τρο­μά­ξει αρκε­τές αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρεί­ες με δρα­στη­ριό­τη­τες στην κινε­ζι­κή αγο­ρά, καθώς οι σχέ­σεις ανά­με­σα στις δυο μεγα­λύ­τε­ρες οικο­νο­μί­ες του κόσμου δεν παύ­ουν να επι­δει­νώ­νο­νται τα τελευ­ταία χρόνια.

Δυνά­μει των αλλα­γών που έγι­ναν, η «υπο­στή­ρι­ξη υπη­ρε­σιών κατα­σκο­πεί­ας και πρα­κτό­ρων τους» καθώς και η από­κτη­ση χωρίς άδεια «εγγρά­φων, δεδο­μέ­νων, υλι­κών και ειδών που συν­δέ­ο­νται με την ασφά­λεια και με τα εθνι­κά συμ­φέ­ρο­ντα» μπο­ρεί να οδη­γή­σει στην απαγ­γε­λία κατη­γο­ριών για κατασκοπεία.

Οι αλλα­γές αυτές «εγεί­ρουν θεμι­τές ανη­συ­χί­ες όσον αφο­ρά κάποιες συνη­θι­σμέ­νες εμπο­ρι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, καθώς ορι­σμέ­νες από αυτές μπο­ρεί να θεω­ρη­θούν κατα­σκο­πεία», επι­σή­μα­νε ο Κρεγκ Άλεν, ο πρό­ε­δρος του US-China Business Council, σε πρό­σφα­το κεί­με­νό του.

«Η εμπι­στο­σύ­νη στην κινε­ζι­κή αγο­ρά θα τρω­θεί περαι­τέ­ρω αν ο νόμος εφαρ­μό­ζε­ται συχνά και χωρίς ξεκά­θα­ρη, στε­νή και άμε­ση σύν­δε­ση με δρα­στη­ριό­τη­τες που θεω­ρεί­ται οικου­με­νι­κά ότι απο­τε­λούν κατα­σκο­πεία», πρό­σθε­σε ο κ. Άλεν.

 

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο