Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η τραγουδίστρια της soul, funk και R&B, Μπέτι Ράιτ

Η Μπέ­τι Ράιτ, Αμε­ρι­κα­νί­δα βρα­βευ­μέ­νη με Grammy τρα­γου­δί­στρια της soul, funk και R&B πέθα­νε σε ηλι­κία 66 ετών.

Η τρα­γου­δί­στρια πέθα­νε στο σπί­τι της, στο Μαϊ­ά­μι την Κυρια­κή, μετέ­δω­σαν τα αμε­ρι­κα­νι­κά ΜΜΕ. Ο Στιβ Γκρίν­μπεργκ της S‑Curve Records δήλω­σε στους New York Times ότι η Μπέ­τι Ράιτ είχε δια­γνω­στεί με καρ­κί­νο το φθινόπωρο.

Η Μπέ­τι Ράιτ γεν­νή­θη­κε στο Μαϊ­ά­μι και μεγά­λω­σε τρα­γου­δώ­ντας στο γκό­σπελ συγκρό­τη­μα της οικο­γέ­νειάς της Echoes of Joy. Κατά τα εφη­βι­κά της χρό­νια, ξεκί­νη­σε καριέ­ρα ως τρα­γου­δί­στρια κάνο­ντας φωνη­τι­κά σε άλλους καλ­λι­τέ­χνες και κυκλο­φό­ρη­σε το πρώ­το της single ως σόλο τρα­γου­δί­στρια το 1967.

Το πρώ­το της άλμπουμ «My First Time Around» κυκλο­φό­ρη­σε από την ATCO το 1968 και περιε­λάμ­βα­νε την πρώ­τη της επι­τυ­χία στο top 40 chart «Girls Can’t Do What the Guys Do».

Το «Clean Up Woman» του 1971 είναι αναμ­φι­σβή­τη­τα το πιο γνω­στό τρα­γού­δι της, συν­δυα­σμός στοι­χεί­ων funk, soul και R&B και ο ρυθ­μός του χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε ευρέ­ως από καλ­λι­τέ­χνες για δεκαετίες.

Με μέλη των K.C. and the Sunshine Band έγρα­ψαν μαζί την επι­τυ­χία του 1975 «Where is the Love», η οποία της χάρι­σε Grammy Καλύ­τε­ρου R&B Τραγουδιού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο