Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Ίαν ΜακΝτόναλντ, ιδρυτικό μέλος των Foreigner και King Crimson

Ο Άγγλος μου­σι­κός, συνι­δρυ­τής των King Crimson και Foreigner, Ίαν ΜακΝτό­ναλντ πέθα­νε σε ηλι­κία 75 ετών. Σύμ­φω­να με εκπρό­σω­πό του, ο Ίαν Μακ Ντό­ναλντ «πέθα­νε ήσυ­χα στις 9 Φεβρουα­ρί­ου 2022 στο σπί­τι του στη Νέα Υόρ­κη, περι­τρι­γυ­ρι­σμέ­νος από την οικο­γέ­νειά του».

Ο Ίαν ΜακΝτό­ναλντ, ο οποί­ος έπαι­ζε σαξό­φω­νο, πλή­κτρα και πνευ­στά, ήταν ιδρυ­τι­κό μέλος του πρω­το­πο­ρια­κού progressive rock συγκρο­τή­μα­τος King Crimson, μαζί με τους Ρόμπερτ Φριπ, Μίχα­ελ Τζάιλς, Πίτερ Σίν­φιλντ και Γκρεγκ Λέικ.

Η θητεία του στους King Crimson ήταν σύντο­μη, αλλά εντυ­πω­σια­κή. Η προη­γού­με­νη εμπει­ρία του ως μέλος σε ένα στρα­τιω­τι­κό συγκρό­τη­μα επη­ρέ­α­σε τον πρώ­ι­μο ήχο της μπά­ντας, όπως και το πλη­κτρο­λό­γιο Mellotron που πρό­τει­νε να αγοράσουν.

Η συνει­σφο­ρά του δια­κρί­νε­ται σε όλο το εμβλη­μα­τι­κό ντε­μπού­το άλμπουμ των King Crimson του 1969, «In the Court of the Crimson King». Εκτός από το ότι συνέ­γρα­ψε κάθε κομ­μά­τι του άλμπουμ, έπαι­ξε σαξό­φω­νο, φλά­ου­το, κλα­ρί­νο, μπά­σο κλα­ρί­νο, Mellotron, τσέ­μπα­λο, πιά­νο, όργα­νο και βιμπράφωνο.

Στο τέλος του 1969 λόγω δια­φο­ρών με άλλα μέλη του συγκρο­τή­μα­τος απο­χώ­ρη­σε από τους King Crimson. Το 1976, ο Ίαν ΜακΝτό­ναλντ μαζί με τους Μικ Τζό­ουνς, Λου Γκραμ, Αλ Γκρίν­γουντ, Εντ Γκα­λιάρ­ντι και Ντέ­νις Έλιοτ δημιούρ­γη­σαν το Βρε­τα­νο-Αμε­ρι­κα­νι­κό ροκ συγκρό­τη­μα Foreigner.

Το πρώ­το τους άλμπουμ που έφε­ρε το όνο­μά τους, κυκλο­φό­ρη­σε το 1977 και έγι­νε πλα­τι­νέ­νιο στις ΗΠΑ χάρη στις επι­τυ­χί­ες τους «Feels Like the First Time» και«Cold As Ice».

Το 1978 κυκλο­φό­ρη­σαν το «Double Vision» που έγι­νε ακό­μη πιο μεγά­λη επι­τυ­χία και έφθα­σε στο No.3 του chart των άλμπουμ στις ΗΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο