Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Γιάννης Θεωνάς 

Έφυ­γε από τη ζωή σε ηλι­κία 81 ετών ο αγω­νι­στής Γιάν­νης Θεωνάς

Γεν­νη­μέ­νος το 1940, φοί­τη­σε στην ΑΣΟΕΕ και ανέ­πτυ­ξε συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση για περί­που τριά­ντα χρό­νια. Από το 1987 θα γίνει μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία παρέ­μει­νε έως το 1996. Κατά την περί­ο­δο 1990 ‑1994 ήταν μέλος και του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου του ΚΚΕ, ενώ από το 1994 έως το 2000 ήταν ευρω­βου­λευ­τής του κόμ­μα­τος. Στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο διε­τέ­λε­σε μετα­ξύ άλλων και αντι­πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Οικο­νο­μι­κής, Νομι­σμα­τι­κής και Βιο­μη­χα­νι­κής πολιτικής.

Το 2000 απο­χώ­ρη­σε με το ΚΚΕ, συνί­δρυ­σε την Κίνη­ση για την Ενό­τη­τα Δρά­σης της Αρι­στε­ράς και πρω­τα­γω­νί­στη­σε στη δημιουρ­γία ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπήρ­ξε επί σει­ρά ετών βου­λευ­τής του.

«Άνθρω­πος με βαθιά παι­δεία, οι αγώ­νες του είχαν δια­χρο­νι­κά κοι­νό παρο­νο­μα­στή την ενό­τη­τα της Αρι­στε­ράς. Με αίσθη­μα ευθύ­νης και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τας σε κρί­σι­μες στιγ­μές για τον τόπο συν­δύ­α­ζε τον πραγ­μα­τι­σμό με τη βαθιά του πίστη για ένα καλύ­τε­ρο μέλ­λον για την εργα­τι­κή τάξη. Εκφρά­ζου­με τα βαθιά μας συλ­λυ­πη­τή­ρια στους δικούς του ανθρώ­πους» ανα­φέ­ρει το μήνυ­μα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο