Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστικ

Έχα­σε τη μάχη για τη ζωή ο Γιώρ­γος Δελα­στίκ το πρωί της 15ης Οκτω­βρί­ου 2020.

Ο Γιώρ­γος Δελα­στίκ γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να στις 6 Ιου­λί­ου 1952. Σπού­δα­σε ηλε­κτρο­λό­γος-μηχα­νι­κός στο Πολυ­τε­χνείο της Πάτρας.

Ξεκί­νη­σε να δου­λεύ­ει στη δημο­σιο­γρα­φία το 1979. Εργά­στη­κε στις εφη­με­ρί­δες Ριζο­σπά­στης, Πρώ­τη, Το Παρόν, Καθη­με­ρι­νή, Ελευ­θε­ρία Λάρι­σας και Έθνος (απ’ όπου και συντα­ξιο­δο­τή­θη­κε το 2015) και στο περιο­δι­κό Επί­και­ρα. Το 1989 ίδρυ­σε το μηνιαίο περιο­δι­κό Πριν στο οποίο διε­τέ­λε­σε διευ­θυ­ντής και στη συνέ­χεια στην εφη­με­ρί­δα Πριν. Εργά­στη­κε επί­σης ως ανα­λυ­τής στα ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κά μέσα: Δίαυ­λος 10, ΑΝΤ1 και MEGA.

Μέσα από την αρθρο­γρα­φία του πάλε­ψε ενά­ντια στη φτώ­χεια και την αδι­κία, τίμη­σε τους λαϊ­κούς αγώ­νες και την Αριστερά.

Πραγ­μα­το­ποί­η­σε δημο­σιο­γρα­φι­κές απο­στο­λές σε δεκά­δες χώρες του κόσμου. Έγρα­ψε πέντε βιβλία (Το τέλος των Βαλ­κα­νί­ων, Απο­κά­λυ­ψη Τώρα — Ο δρό­μος προς τη μονο­κρα­το­ρία, Η νέα Γιάλ­τα, Συνω­μο­σία στη Μεσό­γειο, Αφγα­νι­στάν) και συμ­με­τεί­χε σε πολ­λά άλλα.

Από φοι­τη­τής εντά­χθη­κε στο κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα κι έγι­νε μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Το 1989 απο­χώ­ρη­σε δια­φω­νώ­ντας με την κυβέρ­νη­ση Τζαν­νε­τά­κη και και πήρε ενερ­γά μέρος στη συγκρό­τη­ση του ΝΑΡ και των μετω­πι­κών σχη­μά­των που εν συνε­χεία δημιουρ­γή­θη­καν. Ήταν υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής σε πολ­λές ανα­με­τρή­σεις με τα ψηφο­δέλ­τια της Λαϊ­κής Αντι­πο­λί­τευ­σης, του ΜΕΡΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο