Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Μεξικανός συγγραφέας Φερνάντο δελ Πάσο

Ο μεξι­κα­νός λογο­τέ­χνης Φερ­νά­ντο δελ Πάσο, πολυ­γρα­φό­τα­τος συγ­γρα­φέ­ας ιστο­ρι­κών μυθι­στο­ρη­μά­των, ποι­η­μά­των και άλλων έργων, διπλω­μά­της, αμφι­σβη­τί­ας, γνω­στός για το ιδιαί­τε­ρο χιού­μορ του και την εκκε­ντρι­κό­τη­τά του, πέθα­νε την Τετάρ­τη, στα 83 του χρό­νια, σε νοσο­κο­μείο στη Γουα­δα­λα­χά­ρα, γνω­στο­ποί­η­σε το Πανε­πι­στή­μιο της πόλης αυτής του νοτιο­δυ­τι­κού Μεξι­κού, χωρίς να διευ­κρι­νί­σει την αιτία του θανά­του του.

«Μαζί σου για πάντα, Φερ­νά­ντο δελ Πάσο!», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter το Πανε­πι­στή­μιο που του είχε απο­νεί­μει τον τίτλο του δόκτο­ρα honoris causa το 2013.

Γνω­στός για το καυ­στι­κό χιού­μορ του και για τον εκκε­ντρι­κό τρό­πο που ντυ­νό­ταν, ο συγ­γρα­φέ­ας του μυθι­στο­ρή­μα­τος Ειδή­σεις από την Αυτο­κρα­το­ρία (Noticias del Imperio, 1986) αντι­με­τώ­πι­ζε προ­βλή­μα­τα υγεί­ας για χρόνια.

Κατά τη διάρ­κεια της πολύ­χρο­νης καριέ­ρας του ευτύ­χη­σε να τιμη­θεί με σημα­ντι­κές δια­κρί­σεις, ανά­με­σά τους το επί­ζη­λο Βρα­βείο Θερ­βά­ντες (2015), το σημα­ντι­κό­τε­ρο στον ισπα­νό­φω­νο λογο­τε­χνι­κό κόσμο.

Στην τελε­τή απο­νο­μής του βρα­βεί­ου αυτού, δεν είχε διστά­σει να επι­κρί­νει σκλη­ρά το μεξι­κα­νι­κό Κρά­τος, μολο­νό­τι δυσκο­λευό­ταν ακό­μα να μιλή­σει, έπει­τα από ένα εγκε­φα­λι­κό επει­σό­διο που υπέ­στη το 2013.

Στο Μεξι­κό «οι κλο­πές, οι εκβια­σμοί, οι απα­γω­γές, οι εξα­φα­νί­σεις, οι κατα­χρή­σεις εξου­σί­ας, η δια­φθο­ρά, η ατι­μω­ρη­σία και ο κυνι­σμός συνε­χί­ζο­νται», είχε δηλώ­σει τότε ο λογο­τέ­χνης, πάντα εξε­γερ­μέ­νο πνεύμα.

Η κόρη του, η Παου­λί­να δελ Πάσο, δήλω­σε στον Τύπο ότι ο εκλι­πών «μας αφή­νει (…) μια κλη­ρο­νο­μιά εξαι­ρε­τι­κά πολύ­τι­μη, που ασκεί θετι­κή επιρ­ροή στους νέους που εμπνέ­ο­νται από τη συγγραφή».

Τα χρό­νια της νιό­της του, ο συγ­γρα­φέ­ας είχε ασχο­λη­θεί με τη δημο­σιο­γρα­φία: εργά­στη­κε για το BBC στο Λον­δί­νο, κατό­πιν στο Radio France Internationale.

Ο θάνα­τός του είναι «ανε­πα­νόρ­θω­τη απώ­λεια για τη μεξι­κα­νι­κή λογο­τε­χνία. Μέχρι σήμε­ρα, ήταν ο καλύ­τε­ρος εν ζωή συγ­γρα­φέ­ας στη χώρα», έκρι­νε σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter ο εκλεγ­μέ­νος πρό­ε­δρος του Μεξι­κού Αντρές Μανου­έλ Λόπες Ομπραδόρ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο