Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Πέθα­νε ο Σίλ­βιο Μπερ­λου­σκό­νι σε ηλι­κία 86 ετών. O Ιτα­λός πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός και επι­χει­ρη­μα­τί­ας, ο οποί­ος απε­βί­ω­σε σήμε­ρα στο νοσο­κο­μείο Σαν Ραφα­έ­λε της Ρώμης σε ηλι­κία 86 ετών, είχε γεν­νη­θεί στο Μιλά­νο στις 29 Σεπτεμ­βρί­ου του 1936.

Ο Σίλ­βιο Μπερ­λου­σκό­νι έβα­λε τα θεμέ­λια της οικο­νο­μι­κής αυτο­κρα­το­ρί­ας του στη δεκα­ε­τία του 1980, όταν πρω­θυ­πουρ­γός της Ιτα­λί­ας ήταν ο αρχη­γός του σοσια­λι­στι­κού κόμ­μα­τος, Μπε­τί­νο Κρά­ξι, με τη στή­ρι­ξη των χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών. Την ίδια περί­που περί­ο­δο οι εγχώ­ριοι ομοϊ­δε­ά­τες του Κρά­ξι μιλού­σαν για «νέα τζά­κια». Τότε, ο Σ. Μπερ­λου­σκό­νι ήταν υπο­στη­ρι­χτής του Κρά­ξι και ο τελευ­ταί­ος τον «αντά­μει­ψε», με την παρα­χώ­ρη­ση μιας σει­ράς αδειών τηλε­ο­πτι­κών κανα­λιών και ραδιο­φω­νι­κών σταθ­μών. Λίγα χρό­νια αργό­τε­ρα, η επι­χεί­ρη­ση «καθα­ρά χέρια» απο­κά­λυ­πτε σωρεία «δια­πλο­κών», περί­ερ­γων δια­δρο­μών, φακε­λά­κια και χαρι­στι­κές πρά­ξεις, αλλά η μόνη ουσια­στι­κή συνέ­πειά της ήταν το «καθά­ρι­σμα» του δρό­μου, για την πολι­τι­κή ανά­δει­ξη του Μπερ­λου­σκό­νι . Ο τελευ­ταί­ος, παρ’ ότι κατη­γο­ρού­με­νος, μεγά­λω­νε συνε­χώς την αυτο­κρα­το­ρία του, τόσο γενι­κά όσο και ειδι­κά στο χώρο των ΜΜΕ και το 1996 ανα­δεί­χνε­ται πρωθυπουργός.

Εξή­γη­σε την εμπλο­κή του με την πολι­τι­κή με το «υπάρ­χει ορα­τός κίν­δυ­νος κατά­κτη­σης της εξου­σί­ας από μέρους της αρι­στε­ράς και των κομ­μου­νι­στών». Ουσια­στι­κά όμω­ςκα­θο­ρι­στι­κό ρόλο έπαι­ξε η ευρύ­τε­ρη ιτα­λι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, με τη δικα­στι­κή Έρευ­να «Καθα­ρά Χέρια» η οποία, τη συγκε­κρι­μέ­νη περί­ο­δο, είχε ως κύριο αντι­κεί­με­νο τις σχέ­σεις του επι­χει­ρη­μα­τι­κού και πολι­τι­κού συστή­μα­τος της χώρας, με την απο­κά­λυ­ψη ευρύ­τα­του πλέγ­μα­τος διαφθοράς.

Η τότε πρω­θυ­πουρ­γία του κρά­τη­σε μόνο εφτά μήνες, αλλά επα­νήλ­θε δρι­μύ­τε­ρος, αφού προη­γή­θη­κε η «κεντρο­α­ρι­στε­ρά», για να αφο­πλί­σει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο το λαϊ­κό κίνη­μα και να του ανοί­ξει διά­πλα­τα την πόρ­τα της κυβερ­νη­τι­κής εξου­σί­ας. Ορκί­σθη­κε πρω­θυ­πουρ­γός τέσ­σε­ρις φορές

Ενθερ­μος υπο­στη­ρι­κτής των ιμπε­ρια­λι­στιών επεμ­βά­σε­ων ανά τον κόσμο δια­κρί­θη­κε στα πογκρόμ κατά των μετα­να­στών και στις εχθρι­κές πολι­τι­κές σε βάρος τω ξεριζωμένων.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο