Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Μεσσάλας

«Έφυ­γε» από τη ζωή σε ηλι­κία 79 ετών ο ηθο­ποιός και σκη­νο­θέ­της Γιώρ­γος Μεσ­σά­λας, μια σημα­ντι­κή μορ­φή της υπο­κρι­τι­κής τέχνης και του θεάτρου.

Γεν­νή­θη­κε σε μια φτω­χο­γει­το­νιά στο Αιγά­λεω το 1942 και μετά την φοί­τη­σή του στη δρα­μα­τι­κή σχο­λή έκα­νε τα πρώτ6α του επαγ­γελ­μα­τι­κά βήμα­τα συνερ­γα­ζό­με­νους με διά­φο­ρους θιά­σους. Σταθ­μός στη ζωή και την επαγ­γελ­μα­τι­κή του στα­διο­δρο­μία υπήρ­ξε η γνω­ρι­μία και η συνερ­γα­σία του με τον Αλέ­ξη Σολωμό.

Ερμή­νευ­σε κλα­σι­κό ρεπερ­τό­ριο ενώ σκη­νο­θέ­τη­σε πάμπολ­λες παρα­στά­σεις στο Εθνι­κό Θέα­τρο στο Ωδείο Ηρώ­δου του Αττι­κού, στο Λυκα­βητ­τό, στο Ελεύ­θε­ρο Θέα­τρο και αλλού, αλλά και σε περιο­δεί­ες του σε όλη τη χώρα.

Έπαι­ξε σε πρω­τα­γω­νι­στι­κούς ρόλους στα έργα «Ο αρχο­ντο­χω­ριά­της» του Μολιέ­ρου (1969), «Ο κοριός» του Μαγια­κόφ­σκυ (1969), «Σαν περά­σουν πέντε χρό­νια» του Λόρ­κα (1970), «Ο καλός άνθρω­πος του Σε Τσουάν» του Μπρεχτ κ.α.

Από το 1992 έως το 2012 στε­γά­στη­κε επαγ­γελ­μα­τι­κά στο θέα­τρο «Αλκυο­νί­δα», το οποίο δια­τη­ρού­σε και παι­δι­κή σκη­νή. Η δρα­στη­ριό­τη­τα του θεά­τρου έπαυ­σε για οικο­νο­μι­κούς λόγους.

Χτυ­πη­μέ­νος από τον καρ­κί­νο, τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες νοση­λεύ­ο­νταν σε νοσο­κο­μείο της Αθή­νας όπου και κατέληξε.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο