Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι

«Έφυ­γε» σε ηλι­κία 96 ετών, ο Ιτα­λός σκη­νο­θέ­της του κινη­μα­το­γρά­φου, του θεά­τρου και της όπε­ρας Φράν­κο Τζε­φι­ρέ­λι, «μετά από μακρά ασθέ­νεια που είχε επι­δει­νω­θεί τους τελευ­ταί­ους μήνες», όπως μετα­δί­δουν ιτα­λι­κά μέσα ενημέρωσης. 

Ο Φρ. Τζε­φι­ρέ­λι ή Τζιαν­φράν­κο Κόρ­σι, όπως ήταν το αρχι­κό του όνο­μα, γεν­νή­θη­κε στα περί­χω­ρα της Φλω­ρε­ντί­ας, απο­φοί­τη­σε από την Ακα­δη­μία Καλών Τεχνών το 1941 και σπού­δα­σε αρχι­τε­κτο­νι­κή και τέχνη στο Πανε­πι­στή­μιο της Φλω­ρε­ντί­ας. Μετά τον πόλε­μο, συνέ­χι­σε τις σπου­δές του στο εν λόγω πανε­πι­στή­μιο αλλά απο­φά­σι­σε να ασχο­λη­θεί με το θέα­τρο και τον κινη­μα­το­γρά­φο. Ακο­λού­θως, τη δεκα­ε­τία του 1960, ο Τζε­φι­ρέ­λι ξεκί­νη­σε να γρά­φει και να σκη­νο­θε­τεί τις δικές του παρα­στά­σεις σε Λον­δί­νο και Νέα Υόρκη.

Έγι­νε γνω­στός για αρκε­τές από τις ται­νί­ες που έχει σκη­νο­θε­τή­σει, κυρί­ως για το «Ρωμαί­ος και Ιου­λιέ­τα» (για την οποία έλα­βε υπο­ψη­φιό­τη­τα για βρα­βείο Όσκαρ) και το «Η στρίγ­γλα που έγι­νε αρνά­κι» με την Ελί­ζα­μπεθ Τέι­λορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρ­τον, ενώ σκη­νο­θέ­τη­σε τη μίνι σει­ρά «Ιησούς από την Ναζαρέτ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο