Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέραμα: Οι ΔΙΑΣ ήξεραν ότι στο αυτοκίνητο ήταν Ρομά — Είχαν εντολή από το κέντρο να σταματήσουν την καταδίωξη

Συνε­χί­ζο­νται οι αντι­δρά­σεις για τον θάνα­το του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπά­νη, από αστυ­νο­μι­κά πυρά. Την ίδια ώρα εντύ­πω­ση έχουν προ­κα­λέ­σει τα στοι­χεία που «διέρ­ρευ­σαν» από την συνο­μι­λία που είχε η ομά­δα ΔΙΑΣ με το κέντρο της ΕΛΑΣ.

Από αυτά προ­κύ­πτει ότι οι αστυ­νο­μι­κοί που συμ­με­τεί­χαν στην κατα­δί­ω­ξη γνώ­ρι­ζαν ότι πρό­κει­ται για Ρομά. «Κέντρο δεν στα­μα­τά­ει, τρία άτο­μα μέσα, αθίγ­γα­νοι», ακού­γε­ται να λέει η ομά­δα της ΔΙΑΣ.

Αφού συνε­χί­ζε­ται η κατα­δί­ω­ξη του οχή­μα­τος σε κατοι­κη­μέ­νη περιο­χή, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται, η εντο­λή από το κέντρο επι­χει­ρή­σε­ων είναι σαφής. «Τέλος απο­μα­κρυν­θεί­τε, τέλος, όλες οι ομά­δες να απο­μα­κρυν­θούν. Ουδέ ένας θα ασχο­λη­θεί με το αυτο­κί­νη­το πλέ­ον». Η ομά­δα της ΔΙΑΣ απα­ντά­ει «ίσως το προ­λά­βω» και το κέντρο επα­να­λαμ­βά­νει: «Η εντο­λή είναι σαφής δια­κό­πτου­με τώρα». Το κέντρο της ΕΛΑΣ δίνει αρκε­τές φορές ακό­μη την ίδια εντολή.

Στη συνέ­χεια, οι αστυ­νο­μι­κοί της ΔΙΑΣ ζητά­νε από το κέντρο να στα­λεί ασθε­νο­φό­ρο γιατί «έχου­με Ε23 (σ.σ. πυρο­βο­λι­σμοί) και.. εμβο­λι­σμό μηχα­νής». Το κέντρο ρωτά­ει: «Ποιος έχει τραυ­μα­τι­στεί, συνά­δελ­φος;» και η ομά­δα της ΔΙΑΣ απα­ντά­ει: «Αρνη­τι­κός κέντρο, παρέ­συ­ραν τρεις μηχα­νές και έχου­με ενερ­γή­σει Ε‑23 για­τί κινού­νταν … ενα­ντί­ον συνα­δέλ­φων και έχουν τραυ­μα­τι­στεί δύο δράστες».

Το κέντρο ξανα­ρω­τά­ει εάν οι «δρά­στες έχουν τραυ­μα­τι­στεί λόγω του Ε ‑23» και μετά την θετι­κή απά­ντη­ση από την ομά­δα ΔΙΑΣ απευ­θύ­νει το ερώ­τη­μα εάν «υπάρ­χουν και τραυ­μα­τί­ες από τους δικυ­κλι­στές». «Κέντρο έχει παρα­σύ­ρει 5 υπη­ρε­σια­κά δίκυ­κλα, δεν υπάρ­χει τραυ­μα­τί­ας συνά­δελ­φος, ανα­γκα­στή­κα­με να ενερ­γή­σου­με Ε- 23 για­τί κινού­νταν με θανα­τη­φό­ρο.. ενα­ντί­ον συνα­δέλ­φου», είναι η απά­ντη­ση που δίνε­ται στο ερώτημα.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με πως η επί­ση­μη ανα­κοί­νω­ση της αστυ­νο­μί­ας έκα­νε λόγο για εφτά αστυ­νο­μι­κούς που τραυ­μα­τί­στη­καν όταν εμβο­λί­στη­καν οι μηχα­νές τους.

Οι δικη­γό­ροι της οικο­γέ­νειας του θύμα­τος ζητούν τη διε­ρεύ­νη­ση πιθα­νού ρατσι­στι­κού κινή­τρου. Οι Ηλ. Γιαν­νό­που­λος (νομι­κός σύμ­βου­λος της Πανελ­λα­δι­κής Συνο­μο­σπον­δί­ας Ελλή­νων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», η οποία στη­ρί­ζει την οικο­γέ­νεια για την από­δο­ση δικαιο­σύ­νης), Θαν. Καμπα­γιάν­νης και Αλ. Καρα­γιάν­νη δηλώ­νουν ότι επι­διώ­κουν «την πλή­ρη, αντι­κει­με­νι­κή, ανε­ξάρ­τη­τη και ενδε­λε­χή διε­ρεύ­νη­ση της υπό­θε­σης και την παρα­δειγ­μα­τι­κή τιμω­ρία των υπευ­θύ­νων». Ανα­φέ­ρουν χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Οι του­λά­χι­στον 36 σφαί­ρες, που οι επτά αστυ­νο­μι­κοί έρι­ξαν σε τρεις νεα­ρούς και ανή­λι­κους ανθρώ­πους, είναι δολο­φο­νία: Δεν απο­τε­λούν άμυ­να και βέβαια καμία σχέ­ση δεν έχουν με τη νομι­μό­τη­τα» και προ­σθέ­τουν ότι «ο δηλού­με­νος στό­χος της ακι­νη­το­ποί­η­σης θα μπο­ρού­σε να επι­τευ­χθεί με άλλους τρό­πους που θα σέβο­νταν την ανθρώ­πι­νη ζωή».

Στην ίδια κατεύ­θυν­ση είναι και το υπό­μνη­μα των γονιών του θύμα­τος, ο οποί­ος είχε δυο παι­διά και η σύζυ­γός του είναι έγκυος, που σημειώ­νει ότι απαι­τεί την τιμω­ρία των υπευ­θύ­νων και την πλή­ρη δια­λεύ­καν­ση της υπό­θε­σης, την οποία θεω­ρεί έγκλη­μα με ρατσι­στι­κά κίνη­τρα. Διευ­κρι­νί­ζει δε ότι ο γιος τους ήταν συνο­δη­γός και το σώμα του γαζώ­θη­κε από σφαίρες.

Πηγή: 902.gr

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο