Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Επανεξελέγη γενικός γραμματέας ο Θανάσης Παφίλης

Με επι­τυ­χία ολο­κλη­ρώ­θη­κε το 22ο Συνέ­δριο του Παγκο­σμί­ου Συμ­βου­λί­ου Ειρή­νης (ΠΣΕ), που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε από τις 21 Νοέμ­βρη στην πρω­τεύ­ου­σα του Βιετ­νάμ, Ανόι, με τη συμ­με­το­χή περισ­σό­τε­ρων από 100 αντι­προ­σώ­πων από 57 αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κά κινή­μα­τα απ’ όλο τον κόσμο.

Σε μια εμβλη­μα­τι­κή χώρα, της οποί­ας ο λαός πάλε­ψε και νίκη­σε όσο λίγοι άλλοι λαοί παντο­δύ­να­μους αντι­πά­λους, όπως την Ιαπω­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία ως εισβο­λέα, τους Γάλ­λους αποι­κιο­κρά­τες που κατεί­χαν την Ινδο­κί­να και τους Αμε­ρι­κα­νούς ιμπε­ρια­λι­στές που μακέ­λε­ψαν τη χώρα, με πάνω από 3 εκα­τομ­μύ­ρια νεκρούς και με συνέ­πειες μέχρι σήμερα.

Στο Συνέ­δριο συμ­με­τεί­χε αντι­προ­σω­πεία της ΕΕΔΥΕ απο­τε­λού­με­νη από τους Θανά­ση Παφί­λη, γενι­κό γραμ­μα­τέα του ΠΣΕ και μέλος του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΕΕΔΥΕ, Σταύ­ρο Τάσ­σο, πρό­ε­δρο της ΕΕΔΥΕ, Ηρα­κλή Τσα­βδα­ρί­δη, εκτε­λε­στι­κό γραμ­μα­τέα του ΠΣΕ και μέλος της Γραμ­μα­τεί­ας της ΕΕΔΥΕ, και Γρη­γό­ρη Ανα­γνώ­στου, οργα­νω­τι­κό γραμ­μα­τέα της ΕΕΔΥΕ.

Το 22ο Συνέ­δριο, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με σύν­θη­μα «Δυνα­μώ­νου­με την αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πάλη και αλλη­λεγ­γύη, για έναν κόσμο της ειρή­νης και της κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης», εξέ­λε­ξε τη νέα Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή του ΠΣΕ, που απο­τε­λεί­ται από 40 οργα­νώ­σεις. Στην πρώ­τη της Σύνο­δο η νέα Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή εξέ­λε­ξε 13μελή Γραμ­μα­τεία, η οποία απο­τε­λεί­ται από κινή­μα­τα από τις παρα­κά­τω χώρες: Ινδία, Ελλά­δα, Πορ­το­γα­λία, ΗΠΑ, Νότια Αφρι­κή, Παλαι­στί­νη, Κού­βα, Κύπρο, Συρία, Σου­δάν, Βρα­ζι­λία, Νεπάλ και Ιαπωνία.

Νέος πρό­ε­δρος του ΠΣΕ ανα­δεί­χθη­κε ο Πάλαμπ Σεγκού­πτα, από την Πανιν­δι­κή Οργά­νω­ση για την Ειρή­νη και την Αλλη­λεγ­γύη (AIPSO), ενώ στις θέσεις του γενι­κού και του εκτε­λε­στι­κού γραμ­μα­τέα επα­νε­ξε­λέ­γη­σαν οι Θ. Παφί­λης και Ηρ. Τσα­βδα­ρί­δης αντί­στοι­χα, εκπρο­σω­πώ­ντας την ΕΕΔΥΕ.

Κρατάμε ψηλά τη σημαία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και της αλληλεγγύης

Μετά τη Σύνο­δο της απερ­χό­με­νης Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής στις 21 Νοέμ­βρη, οι εργα­σί­ες του Συνε­δρί­ου ξεκί­νη­σαν στις 22 Νοέμ­βρη με την ομι­λία της απερ­χό­με­νης προ­έ­δρου του ΠΣΕ, Σοκό­ρο Γκόμες.

Ακο­λού­θως παρου­σιά­στη­κε η έκθε­ση δρά­σης του ΠΣΕ από τον απερ­χό­με­νο γενι­κό γραμ­μα­τέα, Θανά­ση Παφί­λη, ο οποί­ος, αφού ευχα­ρί­στη­σε εκ μέρους του ΠΣΕ την Επι­τρο­πή Ειρή­νης Βιετ­νάμ και εξέ­φρα­σε την αμέ­ρι­στη αλλη­λεγ­γύη του ΠΣΕ στον ηρω­ι­κό λαό του Βιετ­νάμ, μετα­ξύ άλλων σημεί­ω­σε: «Στα χρό­νια που μεσο­λά­βη­σαν από το 21ο Συνέ­δριο του ΠΣΕ στο Σάο Λουίς, το ΠΣΕ ανέ­πτυ­ξε μια πολύ­μορ­φη δρά­ση σε συν­θή­κες έντα­σης της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας, οξυ­μέ­νων αντα­γω­νι­σμών ανά­με­σα στα μονο­πώ­λια και στα κρά­τη που γεν­νούν τους πολέ­μους, σε συν­θή­κες έντα­σης της επί­θε­σης του κεφα­λαί­ου ενά­ντια στην εργα­τι­κή τάξη, στους λαούς, στη νεο­λαία, σε συν­θή­κες καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης που επι­δει­νώ­νει τη ζωή των λαών για τα κέρ­δη των λίγων, αυτών που κλέ­βουν τον πλού­το από τους πολ­λούς που τον παράγουν».

Ανέ­δει­ξε την πλού­σια δρά­ση του ΠΣΕ ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, τις δρά­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης στους λαούς της Παλαι­στί­νης, της Δυτι­κής Σαχά­ρας, της Κού­βας, της Βενε­ζου­έ­λας, αλλά και στους λαούς του Αφγα­νι­στάν, του Ιράκ, της Συρί­ας και της Λιβύ­ης, που ήταν τα θύμα­τα των πολύ­χρο­νων ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και επεμ­βά­σε­ων από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και συμ­μά­χους τους.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις εξε­λί­ξεις του τελευ­ταί­ου δια­στή­μα­τος, αφού κατα­δί­κα­σε τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία σημεί­ω­σε: «Η πρό­σφα­τη Σύνο­δος Κορυ­φής του ΝΑΤΟ στη Μαδρί­τη, τον Ιού­νη του 2022, ανα­σκό­πη­σε, ανα­νέ­ω­σε και επι­τά­χυ­νε μια σει­ρά απο­φά­σε­ων των προη­γού­με­νων χρό­νων. Η πολε­μι­κή αυτή μηχα­νή αυξά­νει την επι­θε­τι­κό­τη­τά της ακό­μη περισ­σό­τε­ρο μέσω της στρα­τη­γι­κής “ΝΑΤΟ 2030” και της Νέας Στρα­τη­γι­κής Αντί­λη­ψης που προ­ε­τοι­μά­ζει για τον επό­με­νο χρό­νο. Παλιό­τε­ρα και νέα προ­σχή­μα­τα, όπως οι υβρι­δι­κές απει­λές, η κυβερ­νο­α­σφά­λεια και η απο­κα­λού­με­νη κλι­μα­τι­κή κρί­ση, η ενερ­γεια­κή κρί­ση κ.ά., επι­στρα­τεύ­ο­νται ώστε να ανοί­ξουν τον δρό­μο για νέες επεμ­βά­σεις. Το ΠΣΕ συμ­με­τεί­χε στη μαζι­κή δια­δή­λω­ση της 26ης Ιού­νη στη Μαδρί­τη, με τη δική του δια­κρι­τή παρου­σία. (.…) Η στρα­τη­γι­κή “ΝΑΤΟ 2030” προ­βλέ­πει την ενί­σχυ­ση των στρα­τιω­τι­κών μέσων της συμ­μα­χί­ας, αλλά και τον τεχνο­λο­γι­κό εκσυγ­χρο­νι­σμό της, τη σχε­δια­σμέ­νη επέ­κτα­σή της σε όλο τον κόσμο, τη διεύ­ρυν­σή της με νέα μέλη και την ανά­πτυ­ξη συνερ­γα­σιών με δεκά­δες κρά­τη, τον σχη­μα­τι­σμό ετοι­μο­πό­λε­μων μονά­δων μάχης, την έντα­ξη της Σου­η­δί­ας και της Φιν­λαν­δί­ας, την απο­στο­λή στρα­τευ­μά­των στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, γύρω από την Ουκρα­νία. Σε αυτό στο­χεύ­ει η δημιουρ­γία των 30 μονά­δων Πεζι­κού, 30 μονά­δων Ναυ­τι­κού και 30 μονά­δων Αερο­πο­ρί­ας, οι οποί­ες, όντας πλή­ρως εξο­πλι­σμέ­νες, έχουν την ικα­νό­τη­τα να παρεμ­βαί­νουν εντός 30 ημε­ρών σε οποιο­δή­πο­τε μέτω­πο επι­λέ­γε­ται από το ΝΑΤΟ. Οι ΝΑΤΟι­κές δυνά­μεις έχουν απλω­θεί σε όλη την υδρό­γειο, από το Αφγα­νι­στάν και το ΝΑΤΟι­κό προ­τε­κτο­ρά­το του Κοσό­βου μέχρι τη Βαλ­τι­κή, τον Καύ­κα­σο, τη Μεσό­γειο, τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα και την Αφρική».

Ανα­φο­ρι­κά με τον ρόλο της ΕΕ, ανέ­δει­ξε την παρα­πέ­ρα στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σή της για να εξυ­πη­ρε­τεί πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά τις ανά­γκες των ευρω­παϊ­κών μονο­πω­λί­ων, μέσω της «Παγκό­σμιας Στρα­τη­γι­κής» της αλλά και της «Στρα­τη­γι­κής Αντί­λη­ψης», ώστε να μπο­ρεί να επι­χει­ρεί τόσο αυτό­νο­μα όσο και συμπλη­ρω­μα­τι­κά στο ΝΑΤΟ, γεγο­νός που απο­τυ­πώ­νε­ται εκτός των άλλων με τη συγκρό­τη­ση της Μόνι­μης Διαρ­θρω­μέ­νης Συνερ­γα­σί­ας (PESCO), της Ευρω­παϊ­κής Πρω­το­βου­λί­ας Επεμ­βά­σε­ων, του Ευρω­στρα­τού κ.λπ. στο πλαί­σιο της Κοι­νής Πολι­τι­κής Ασφά­λειας και Αμυ­νας (ΚΠΑΑ).

Κατα­λή­γο­ντας, σημεί­ω­σε: «Παρά τον αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό δυνά­με­ων και τη στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των διε­θνών σχέ­σε­ων, είμα­στε αισιό­δο­ξοι ότι το αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό — φιλει­ρη­νι­κό κίνη­μα δυνα­μώ­νει και το Συνέ­δριό μας απο­τε­λεί μια τέτοια από­δει­ξη, ότι κρα­τά­με ψηλά τη σημαία της αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής πάλης και της αλληλεγγύης».

Οι λαοί έχουμε να βαδίσουμε τον δικό μας δρόμο

Στην έναρ­ξη του Συνε­δρί­ου χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­νε ο πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Ειρή­νης Βιετ­νάμ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Βιετ­νάμ και πρώ­ην αντι­πρό­ε­δρος της Βου­λής, Uong Chu Luu. Επί­σης, παρευ­ρέ­θη­κε και χαι­ρέ­τι­σε εκ μέρους της Βου­λής και το μέλος του ΠΓ του ΚΚ Βιετ­νάμ, Tran Thanh Man, καθώς και η Nguyen Phoung Gna, πρό­ε­δρος της Βιετ­να­μέ­ζι­κης Ενω­σης για τη Φιλία των Λαών (VUFO). Στο πλαί­σιο της εναρ­κτή­ριας τελε­τής, με από­φα­ση του Προ­έ­δρου του Βιετ­νάμ, απο­νε­μή­θη­κε το Ανώ­τα­το Παρά­ση­μο Φιλί­ας στο ΠΣΕ και ξεχω­ρι­στά στους Σ. Γκό­μες, Θ. Παφί­λη και Ηρ. Τσα­βδα­ρί­δη, για την προ­σφο­ρά τους στο αντι­πο­λε­μι­κό — αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό κίνημα.

Παρέμ­βα­ση εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ στο 22ο Συνέ­δριο του ΠΣΕ έκα­νε ο Γρη­γό­ρης Ανα­γνώ­στου, οργα­νω­τι­κός της γραμ­μα­τέ­ας. Μετα­ξύ άλλων ανα­φέρ­θη­κε στην πολύ­μορ­φη δρά­ση της ΕΕΔΥΕ ενά­ντια στην ολο­έ­να και βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της Ελλά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, στις κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στη Συμ­φω­νία «Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας» Ελλά­δας — ΗΠΑ κ.λπ. Υπο­γράμ­μι­σε την επι­δί­ω­ξη της ΕΕΔΥΕ να εκφρά­ζε­ται με όρους κινή­μα­τος η αντί­θε­ση του λαού στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια των ιμπε­ρια­λι­στών, να μπαί­νουν νέες δυνά­μεις στον αγώ­να, «να κατα­νο­εί­ται ότι οι λαοί έχου­με τον δικό μας δρό­μο να βαδί­σου­με: Αυτόν της σύγκρου­σης με τον ιμπε­ρια­λι­σμό, τον δρό­μο της κοι­νής πάλης με τους γεί­το­νες λαούς, ενά­ντια στα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης και στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες της».

Παράλ­λη­λα με τις εργα­σί­ες του 22ου Συνε­δρί­ου, οι αντι­πρό­σω­ποι είχαν συνα­ντή­σεις με τον Πρό­ε­δρο του Βιετ­νάμ, τις τοπι­κές αρχές του Ανόι, τον πρό­ε­δρο της ΚΕ του Πατριω­τι­κού Μετώ­που του Βιετ­νάμ, καθώς και με στε­λέ­χη της Επι­τρο­πής Ειρή­νης Βιετ­νάμ και της VUFO, που ήταν οι οικο­δε­σπό­τες του Συνεδρίου.

Τέλος, το Συνέ­δριο του ΠΣΕ συζή­τη­σε και ενέ­κρι­νε ομό­φω­να πολι­τι­κή διακήρυξη.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο