Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παλαιστίνη: Σφοδρά πλήγματα του Ισραήλ στην Ράφα — Προς μια δεύτερη ανακωχή; 

Σφο­δρά πλήγ­μα­τα πραγ­μα­το­ποιεί σήμε­ρα το Ισρα­ήλ στην πόλη της Ράφα, όπου έχουν κατα­φύ­γει περισ­σό­τε­ροι από ένα εκα­τομ­μύ­ριο Παλαι­στί­νιοι οι οποί­οι απει­λού­νται από τον πόλε­μο στη Γάζα.

Λίγο μετά τα μεσά­νυ­χτα, μια δημο­σιο­γρά­φος του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου άκου­σε ισχυ­ρά πλήγ­μα­τα στην πόλη αυτή, που συνο­ρεύ­ει με την Αίγυ­πτο στο νότιο άκρο της Λωρί­δας της Γάζας.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς ανα­κοί­νω­σε το θάνα­το του­λά­χι­στον 100 αμά­χων χθες, Παρα­σκευή, το βρά­δυ και στη διάρ­κεια της νύκτας, από τους οποί­ους 14 νωρίς σήμε­ρα το πρωί από πλήγ­μα­τα σε δύο δια­φο­ρε­τι­κές κατοι­κί­ες στο ανα­το­λι­κό τμή­μα της Ράφα.

Στη διάρ­κεια των τελευ­ταί­ων εβδο­μά­δων, οι ισραη­λι­νές επι­χει­ρή­σεις έχουν επι­κε­ντρω­θεί στη γει­το­νι­κή πόλη Χαν Γιούνις.

Κάτω από βρο­χή, χιλιά­δες κάτοι­κοι συνέ­χι­σαν να δια­φεύ­γουν από τις μάχες και τους ισραη­λι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς με οχή­μα­τα, πεζή, με ποδή­λα­τα ή πάνω σε κάρα που σέρ­νουν γάι­δα­ροι, για να βρουν προ­στα­σία στη Ράφα, όπου συγκε­ντρώ­νο­νται πλέ­ον περισ­σό­τε­ροι από 1,3 εκα­τομ­μύ­ριο από τα περί­που 2,4 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους αυτού του εδά­φους και απει­λού­νται μέσα στο χει­μώ­να από το λιμό και τις επι­δη­μί­ες, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ.

Ενώ ο πόλε­μος δεν γνω­ρί­ζει ανά­παυ­λα, η διπλω­μα­τία επι­χει­ρεί να δια­πραγ­μα­τευ­θεί μια δεύ­τε­ρη ανα­κω­χή, που θα μπο­ρού­σε να διαρ­κέ­σει περισ­σό­τε­ρο από μια εβδο­μά­δα και η δια­πραγ­μά­τευ­ση για την οποία γίνε­ται υπό την αιγί­δα του Κατάρ, της Αιγύ­πτου και των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών. Στα τέλη Νοεμ­βρί­ου, μια εκε­χει­ρία είχε επι­τρέ­ψει την απε­λευ­θέ­ρω­ση περί­που εκα­τό ισραη­λι­νών ομή­ρων με αντάλ­λαγ­μα την απε­λευ­θέ­ρω­ση Παλαι­στι­νί­ων φυλα­κι­σμέ­νων στο Ισραήλ.

Προς μια δεύτερη ανακωχή;

Ο αρχη­γός της Χαμάς, ο Ισμα­ήλ Χανί­για, ο οποί­ος είναι εγκα­τε­στη­μέ­νος στο Κατάρ, εξα­κο­λου­θεί εξάλ­λου να ανα­μέ­νε­ται στην Αίγυ­πτο για να συζη­τή­σει μια πρό­τα­ση η οποία εκπο­νή­θη­κε στη διάρ­κεια συνά­ντη­σης στα τέλη Ιανουα­ρί­ου στο Παρί­σι ανά­με­σα στον αρχη­γό της CIA, τον Ουί­λιαμ Μπερνς, και αιγύ­πτιους, ισραη­λι­νούς και κατα­ρια­νούς αξιωματούχους.

Σύμ­φω­να με πηγή στη Χαμάς, η πρό­τα­ση αφο­ρά τρεις φάσεις, η πρώ­τη από τις οποί­ες προ­βλέ­πει ανα­κω­χή έξι εβδο­μά­δων στη διάρ­κεια της οποί­ας το Ισρα­ήλ θα πρέ­πει να απε­λυ­θε­ρώ­σει 200 ως 300 φυλα­κι­σμέ­νους Παλαι­στι­νί­ους ως αντάλ­λαγ­μα για 35 ως 40 ομή­ρους που κρα­τού­νται στη Γάζα, ενώ 200 ως 300 φορ­τη­γά με βοή­θεια θα μπο­ρούν να εισέρ­χο­νται κάθε ημέ­ρα στο θύλακα.

Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, το Κατάρ έκα­νε λόγο για τις «πρώ­τες» ενδεί­ξεις ότι η Χαμάς υπο­στη­ρί­ζει μια ανα­κω­χή, όμως το ισλα­μι­στι­κό παλαι­στι­νια­κό κίνη­μα στη συνέ­χεια υπο­στή­ρι­ξε πως δεν έχει πάρει ακό­μα από­φα­ση γι’ αυτή την πρό­τα­ση ανα­κω­χής, καθώς επι­θυ­μεί μια κατά­παυ­ση του πυρός και όχι μια νέα παύ­ση των εχθροπραξιών.

Ούτε η κυβέρ­νη­ση πολέ­μου του Ισρα­ήλ έχει ακό­μη εγκρί­νει επί­ση­μα την πρό­τα­ση. Ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου τόνι­σε νωρί­τε­ρα πως δεν δεχό­ταν συμ­φω­νία για την απε­λευ­θέ­ρω­ση ομή­ρων με «οποιο­δή­πο­τε τίμη­μα». Επα­νέ­λα­βε πως δεν θα απο­σύ­ρει τον στρα­τό από τη Λωρί­δα της Γάζας και δεν θα αφή­σει ελεύ­θε­ρους «χιλιά­δες τρο­μο­κρά­τες» για να αφε­θούν ελεύ­θε­ροι οι όμηροι.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο