Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΜΕ: Να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τον αγώνα τους

Τη θλί­ψη και την οργή του για τον χαμό ενός ακό­μη εργά­τη στη ΛΑΡΚΟ εκφρά­ζει με ανα­κοί­νω­σή του το Πανερ­γα­τι­κό Αγω­νι­στι­κό Μέτω­πο, μετα­φέ­ρο­ντας τα θερ­μά του συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια και τους συνα­δέλ­φους του αδι­κο­χα­μέ­νου εργαζόμενου.

«Ο συνά­δελ­φος έπε­σε θύμα ενός προ­α­ναγ­γελ­θέ­ντος εγκλή­μα­τος. Ενός εγκλή­μα­τος που σχε­διά­στη­κε και υλο­ποιεί­ται συστη­μα­τι­κά από όλες τις κυβερ­νή­σεις τα τελευ­ταία χρό­νια. Με σχέ­διο συνε­χί­ζουν την απα­ξί­ω­ση του εργο­στα­σί­ου, με στό­χο το κλεί­σι­μο ή την ιδιω­τι­κο­ποί­η­σή του. Εχουν μετα­τρέ­ψει τη ΛΑΡΚΟ, μια επι­χεί­ρη­ση στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας, σε παγί­δα θανά­του», ανα­φέ­ρει το ΠΑΜΕ στην ανα­κοί­νω­σή του.

Υπο­γραμ­μί­ζει πως είναι προ­κλη­τι­κές οι δηλώ­σεις κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών για «ανα­ζή­τη­ση ευθυ­νών», τη στιγ­μή που «λίγες ώρες μόνο πριν από το νέο εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα, το Συν­δι­κά­το Μετάλ­λου Φθιώ­τι­δας χτυ­πού­σε ξανά τον κώδω­να του κιν­δύ­νου».

«Οι εργα­ζό­με­νοι στη ΛΑΡΚΟ έχουν καταγ­γεί­λει επα­νει­λημ­μέ­να ότι η εργο­δο­σία της ΛΑΡΚΟ, αξιο­ποιώ­ντας την κρί­ση, τα αστα­μά­τη­τα αντερ­γα­τι­κά — “ανα­πτυ­ξια­κά” μέτρα και νόμους, έχει μετα­τρέ­ψει το εργο­στά­σιο σε κάτερ­γο, ένα τερά­στιο εργα­τι­κό νεκρο­θά­λα­μο», τονί­ζει το ΠΑΜΕ και καλεί εργα­ζό­με­νους και συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις να εκφρά­σουν μαζι­κά την αλλη­λεγ­γύη τους στον αγώ­να και τις κινη­το­ποι­ή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ.

Προαναγγελθέν έγκλημα ο χαμός ενός ακόμα εργαζόμενου

«Ο θάνα­τος ενός ακό­μη εργά­τη στη ΛΑΡΚΟ, που έρχε­ται να προ­στε­θεί στο μακρύ κατά­λο­γο των νεκρών εργα­τών του εργο­στα­σί­ου, δεν απο­τε­λεί ένα τυχαίο γεγο­νός. Αντί­θε­τα, είναι μια τρα­γι­κή εξέ­λι­ξη που οφεί­λε­ται στην απα­ξί­ω­ση της εται­ρεί­ας, στην εντα­τι­κο­ποί­η­ση των συν­θη­κών εργα­σί­ας και την έλλει­ψη μέτρων ασφα­λεί­ας», τονί­ζει το Εργα­το­ϋ­παλ­λη­λι­κό Κέντρο Λαμί­ας. Απαι­τεί από την κυβέρ­νη­ση τη λήψη μέτρων για την ασφά­λεια και την προ­στα­σία της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων και παράλ­λη­λα την προει­δο­ποιεί «να μην τολ­μή­σει να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τους νεκρούς εργά­τες της ΛΑΡΚΟ ως πρό­σχη­μα για να προ­ω­θή­σει τα σχέ­δια της ΕΕ για κλεί­σι­μο της εται­ρεί­ας και ξεπού­λη­μα της περιου­σί­ας της σε κομμάτια».

«Το συνε­χι­ζό­με­νο έγκλη­μα σε βάρος των εργα­τών της ΛΑΡΚΟ μόνο οι ίδιοι μπο­ρούν να το στα­μα­τή­σουν, με τη συσπεί­ρω­ση στο Συν­δι­κά­το Μετάλ­λου Φθιώ­τι­δας και με την ταξι­κά προ­σα­να­το­λι­σμέ­νη πάλη τους», κατα­λή­γει το Εργα­τι­κό Κέντρο.

Σε ετοι­μό­τη­τα για αγω­νι­στι­κή απά­ντη­ση ώστε να μη μεί­νει ανα­πά­ντη­το το έγκλη­μα της εργο­δο­σί­ας καλούν σε κοι­νή τους ανα­κοί­νω­ση το Συν­δι­κά­το Μετάλ­λου Αττι­κής και Ναυ­πη­γι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας Ελλά­δας και το Σωμα­τείο Κατερ­γα­σί­ας Ξύλου και Ναυ­πη­γο­ξυ­λουρ­γών. «Έχου­με προει­δο­ποι­ή­σει εδώ και και­ρό ότι η κατά­στα­ση στη ΛΑΡΚΟ, όπως και σε άλλους χώρους το τελευ­ταίο διά­στη­μα, έχει ξεφύ­γει, τα μέτρα για την ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων είναι κόστος περιτ­τό για την εργο­δο­σία, με απο­τέ­λε­σμα να μας οδη­γούν καθη­με­ρι­νά σαν ζώα στα κρε­μα­τό­ριά τους», τονί­ζει.

Σχε­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις έχουν ακό­μα εκδώ­σει, μετα­ξύ άλλων, τα Συν­δι­κά­τα Μετάλ­λου Μαγνη­σί­ας «Μήτσος Παπα­ρή­γας» και Εύβοιας, το Συν­δι­κά­το Τρο­φί­μων και Ποτών Εύβοιας — Βοιω­τί­ας κ.ά.

902 Φάκελος εργατικά ατυχήματα902 click

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο