Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παναγία των Παρισίων: Τα σενάρια για τα αίτια της φωτιάς που εξετάζουν οι αρχές

Πανα­γία των Παρι­σί­ων: Εκτός από το ζήτη­μα της γρή­γο­ρης απο­κα­τά­στα­σης ων ζημιών που υπέ­στη το μνη­μείο, το ενδι­φέ­ρον στρέ­φε­ται στα αίτια της φωτιάς. Από χθες ήδη απο­κλεί­στη­κε το ενδε­χό­με­νο η πυρ­κα­γιά να οφεί­λε­ται σε εμπρη­σμό ή τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση και ο εισαγ­γε­λέ­ας του Παρι­σιού παρα­δέ­χθη­κε ότι ερευ­νά­ται ως ατύχημα.

Οι γαλ­λι­κές αρχές εξε­τά­ζουν το ενδε­χό­με­νο η πυρ­κα­γιά που κατέ­στρε­ψε το βέλος και την ορο­φή του ιστο­ρι­κού μνη­μεί­ου της γαλ­λι­κής πρω­τεύ­ου­σας να προ­κλή­θη­κε από κάποιο ηλε­κτρι­κό πρό­βλη­μα ή βρα­χυ­κύ­κλω­μα. «Θα μπο­ρού­σε να έχει γίνει ένα βρα­χυ­κύ­κλω­μα», είπε στην γαλ­λι­κή εφη­με­ρί­δα Le Parisien πηγή κοντά τις έρευνες.

Η ίδια πηγή ανέ­φε­ρε ότι οι ερευ­νη­τές της υπό­θε­σης εξε­τά­ζουν το ενδε­χό­με­νο το βρα­χυ­κύ­κλω­μα να προ­ήλ­θε από τα ανυ­ψω­τι­κά μηχα­νή­μα­τα που είχαν τοπο­θε­τη­θεί για τις εργα­σί­ες συντή­ρη­σης του μνημείου.

Ως μέρος των εργα­σιών απο­κα­τά­στα­σης τοπο­θε­τή­θη­κε μία βαριά σκα­λω­σιά με τρεις ανελ­κυ­στή­ρες προ­κει­μέ­νου οι εργά­τες να φτά­νουν στην κορυ­φή του βέλους, το οποίο και κατέρ­ρευ­σε από την πυρκαγιά.

Η εται­ρεία που είχε ανα­λά­βει τις εργα­σί­ες απο­κα­τά­στα­σης, συνο­λι­κού κόστους 12 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, υπο­στη­ρί­ζει ότι ακο­λου­θή­θη­καν όλες οι δια­δι­κα­σί­ες ασφαλείας.

Περισ­σό­τε­ροι από 50 ερευ­νη­τές που έχουν ανα­λά­βει να δια­λευ­κά­νουν την υπό­θε­ση προ­σπα­θούν να συν­θέ­σουν το παζλ των γεγο­νό­των και πώς ακρι­βώς ξεκί­νη­σε η πυρ­κα­γιά. Ήδη φέρε­ται να έχουν κατα­λή­ξει στο συμπέ­ρα­σμα ότι η φωτιά ξεκί­νη­σε στην βάση του βέλους από την πλευ­ρά του ποτα­μού Σηκουάνα.

Μέχρι στιγ­μής έχουν κατα­θέ­σει στις αρχές περισ­σό­τε­ροι από 30 άνθρω­ποι και κυρί­ως εργά­τες της εται­ρεί­ας που βρί­σκο­νταν στον ναό για τις εργασίες.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο