Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρόταση απόφασης του ΚΚΕ για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Τη δική του πρό­τα­ση από­φα­σης, προ­κει­μέ­νου η κυβέρ­νη­ση «να θέσει άμε­σα, ευθέ­ως και χωρίς περι­στρο­φές προς το γερ­μα­νι­κό κρά­τος και κάθε αρμό­διο διε­θνή οργα­νι­σμό, τη διεκ­δί­κη­ση — απαί­τη­ση για το σύνο­λο των απο­ζη­μιώ­σε­ων και επα­νορ­θώ­σε­ων», κατα­θέ­τει το ΚΚΕ στη συζή­τη­ση που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη στην Ολο­μέ­λεια για τη διεκ­δί­κη­ση των γερ­μα­νι­κών οφει­λών. Την από­φα­ση του ΚΚΕ ανέ­γνω­σε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα η βου­λευ­τής Δια­μά­ντω Μανωλάκου.

Συγκε­κρι­μέ­να, η πρό­τα­ση από­φα­σης του ΚΚΕ αναφέρει:

«74 χρό­νια από την λήξη του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και την Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη των Λαών και ακό­μη παρα­μέ­νουν σε εκκρε­μό­τη­τα οι οφει­λές από τις κατα­στρο­φές και τις λεη­λα­σί­ες των γερ­μα­νι­κών, ναζι­στι­κών στρα­τευ­μά­των κατο­χής στη χώρα μας.

74 χρό­νια από το τέλος του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και η Γερ­μα­νία δεν έχει ακό­μη πλη­ρώ­σει τις απο­ζη­μιώ­σεις και επα­νορ­θώ­σεις για:

- Το ανα­γκα­στι­κό κατο­χι­κό δάνειο — ληστεία που επι­βλή­θη­κε στην κατε­χό­με­νη Ελλάδα

- Τις τερά­στιες κατα­στρο­φές στις υπο­δο­μές που προ­κά­λε­σαν τα γερ­μα­νι­κά κατο­χι­κά στρα­τεύ­μα­τα που ανα­γνω­ρί­σθη­καν από την ”Διά­σκε­ψη των Συμ­μά­χων” στο Παρί­σι ( Δεκέμ­βρης 1945 — Γενά­ρης 1946 )

- Τις απο­ζη­μιώ­σεις των θυμά­των των φρι­κια­στι­κών ναζι­στι­κών εγκλη­μά­των, των ομή­ρων στα ναζι­στι­κά στρα­τό­πε­δα και στα εργο­στά­σια των γερ­μα­νι­κών μονοπωλίων

- Την επι­στρο­φή των αρχαιο­λο­γι­κών θησαυ­ρών ανε­κτί­μη­της αξί­ας και των θησαυ­ρών πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς που λεη­λα­τή­θη­καν από τις γερ­μα­νι­κές κατο­χι­κές δυνάμεις.

Η ευθύ­νη των μέχρι σήμε­ρα ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, των κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευ­ταία χρό­νια αλλά και της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ για τη εξέ­λι­ξη αυτή είναι μεγά­λη, για­τί επί της ουσί­ας δεν έθε­σαν το θέμα και δεν διεκ­δί­κη­σαν τις γερ­μα­νι­κές επα­νορ­θώ­σεις. Με πρό­σχη­μα ότι ”δεν είναι τώρα η κατάλ­λη­λη η στιγ­μή για να τεθεί το ζήτη­μα” αφη­νό­ταν να κυλή­σει ο χρό­νος χωρίς όμως ποτέ να ”έρθει η κατάλ­λη­λη στιγ­μή”. Όλες οι κυβερ­νή­σεις θυμού­νται το θέμα παρα­μο­νές εκλο­γών υπη­ρε­τώ­ντας προ­ε­κλο­γι­κές σκοπιμότητες.

Ο λόγος προ­φα­νώς δεν ήταν η έλλει­ψη στοι­χεί­ων για την τεκ­μη­ρί­ω­ση των διεκ­δι­κή­σε­ων. ‘Αλλω­στε, τα στοι­χεία ήταν επαρ­κή και είχαν κατα­γρα­φεί κατά και­ρούς στο παρελθόν.

Ο κύριος λόγος για την πολι­τι­κή στά­ση των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων και τη μη διεκ­δί­κη­ση των επα­νορ­θώ­σε­ων — απο­ζη­μιώ­σε­ων από τη Γερ­μα­νία, ήταν η εναρ­μό­νι­σή τους με τις επι­λο­γές της αστι­κής τάξης να μην δια­τα­ρα­χθούν οι συμ­μα­χί­ες της που συν­δέ­ο­νται με την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των συμ­φε­ρό­ντων της.

Στο πνεύ­μα αυτό η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ αρνή­θη­κε να αντα­πο­κρι­θεί ακό­μα και σε αίτη­μα της επι­τρο­πής ανα­φο­ρών του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου να στεί­λει τις θέσεις της για το ζήτη­μα αυτό, μετά από την ανα­φο­ρά της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ.

Η κατά­στα­ση αυτή δεν πάει άλλο.

Η κυβέρ­νη­ση έχει υπο­χρέ­ω­ση να θέσει άμε­σα, ευθέ­ως και χωρίς περι­στρο­φές προς το γερ­μα­νι­κό κρά­τος και κάθε αρμό­διο διε­θνή οργα­νι­σμό, την διεκ­δί­κη­ση — απαί­τη­ση για το σύνο­λο των απο­ζη­μιώ­σε­ων και επανορθώσεων».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο