Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανελλήνιες 2021: «Βατά» τα θέματα στα Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία — Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις

Πανελ­λή­νιες 2021 Θέμα­τα:   Σε γενι­κές γραμ­μές «βατά» χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από τους καθη­γη­τές του Κοι­νω­νι­κού Φρο­ντι­στη­ρί­ου Αγί­ου Δημη­τρί­ου, οι οποί­οι σχο­λί­α­σαν για το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα σημε­ρι­νά θέμα­τα των Πανελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σε­ων στα μαθή­μα­τα των Αρχαί­ων Ελλη­νι­κών (Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών), Μαθη­μα­τι­κών (Ομά­δες Προ­σα­να­το­λι­σμού Θετι­κών Σπου­δών και Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής) και Βιο­λο­γί­ας (Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Σπου­δών Υγείας).

   Αρχαία Ελληνικά

   «Τα θέμα­τα στα Αρχαία Ελλη­νι­κά ήταν ανα­με­νό­με­να και είχαν την ίδια δομή και μορ­φή με των περ­σι­νών πανελ­λα­δι­κών», ανα­φέ­ρει η φιλό­λο­γος καθη­γή­τρια Γεωρ­γία Μακρή. Στο διδαγ­μέ­νο κεί­με­νο τα ερω­τή­μα­τα ήταν σαφή και δεν υπήρ­χε δυσκο­λία στην κατα­νό­η­ση, προ­σθέ­τει. «Αυτό που ίσως ξεχω­ρί­σει τους πιο καλά δια­βα­σμέ­νους μαθη­τές είναι το παράλ­λη­λο κεί­με­νο. Το αδί­δα­κτο κεί­με­νο ήταν κάτι που το περι­μέ­να­με και οι γραμ­μα­τι­κές και συντα­κτι­κές παρα­τη­ρή­σεις μέτριας δυσκο­λί­ας», εξη­γεί η κ. Μακρή.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

 

Μαθηματικά

   «Δια­βαθ­μι­σμέ­νης δυσκο­λί­ας ήταν τα θέμα­τα των Μαθη­μα­τι­κών, καλύ­πτο­ντας μεγά­λο εύρος της φετι­νής ύλης με έμφα­ση στα σημα­ντι­κό­τε­ρα σημεία της. Οι θεμα­το­δό­τες επέ­λε­ξαν θέμα­τα με γνώ­μο­να τη δύσκο­λη κατά­στα­ση που επι­κρά­τη­σε αυτή τη χρο­νιά, τόσο για τους μαθη­τές, όσο για τους διδά­σκο­ντες», περι­γρά­φει η καθη­γή­τρια Μαθη­μα­τι­κών Νατά­σα Πανα­γιω­το­πού­λου.

   Στο θεω­ρη­τι­κό θέμα παρα­λεί­φθη­κε το ερώ­τη­μα του ισχυ­ρι­σμού, που δυσκό­λευε στο παρελ­θόν πολ­λούς μαθη­τές. Στο Β Θέμα ζητή­θη­κε να συζη­τη­θεί μια συνάρ­τη­ση, όπως ανα­με­νό­ταν, στο Γ Θέμα υπάρ­χει κλι­μά­κω­ση ερω­τη­μά­των, όπου απαι­τού­νταν βασι­κά θεω­ρή­μα­τα και στο Δ Θέμα, όπως γίνε­ται παρα­δο­σια­κά, απαι­τού­νταν συν­δυα­στι­κή σκέ­ψη και να έχει προη­γη­θεί καλή εξά­σκη­ση, επι­σή­μα­νε η κ. Παναγιωτοπούλου.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

   Βιολογία

 «Τα θέμα­τα της Βιο­λο­γί­ας κάλυ­πταν πολύ μεγά­λο μέρος της ύλης και ήταν μέτριας και κλι­μα­κού­με­νης δυσκο­λί­ας», ανα­φέ­ρει η καθη­γή­τρια Βιο­λο­γί­ας Τάνια Βασι­λο­πού­λου.

Συγκε­κρι­μέ­να, τα θέμα­τα Α και Β χρειά­ζο­νταν καλή γνώ­ση και κατα­νό­η­ση της ύλης. Ίσως μόνο το Θέμα Δ να δυσκό­λε­ψε τους υπο­ψη­φί­ους και να ήθε­λε λίγη περισ­σό­τε­ρη ώρα από τα υπό­λοι­πα, σχο­λί­α­σε η κ. Βασι­λο­πού­λου και συμπλή­ρω­σε, πως «σε σύγκρι­ση με πέρ­σι τα θέμα­τα ήταν πιο βατά».

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Καθη­με­ρι­νά το Ατέ­χνως θα είναι κοντά στους μαθη­τές και στους γονείς δίνο­ντας έγκαι­ρα τόσο με τα θέμα­τα (ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2021) όσο και τις απα­ντή­σεις (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2021).

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο