Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: Τους πιάσαμε «με τη γίδα στην πλάτη»

Κυβέρ­νη­ση και Αξιω­μα­τι­κή Αντι­πο­λί­τευ­ση προ­σπά­θη­σαν να φέρουν στα κρυ­φά την ενσω­μά­τω­ση των κατευ­θύν­σε­ων της ΕΕ για εξει­δί­κευ­ση της εφαρ­μο­γής του «Τρο­μο­νό­μου» και την ενί­σχυ­ση της λογο­κρι­σί­ας καλ­λι­τε­χνι­κών έργων στο δια­δί­κτυο. Κατευ­θύν­σεις τις οποί­ες από κοι­νού τις έχουν ψηφί­σει στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο και ήθε­λαν να κάνουν το ίδιο και εδώ.

Η πλα­τιά κατα­δί­κη από τον καλ­λι­τε­χνι­κό κόσμο και συνο­λι­κά από την κοι­νω­νία, η οποία εκφρά­στη­κε σε μαζι­κή στή­ρι­ξη στο ψήφι­σμα του Συλ­λό­γου μας, τους δυσκό­λε­ψε, τους εξα­νά­γκα­σε σε ελιγμούς.

Έτσι η Κυβέρ­νη­ση μέχρι το πρωί της Πέμ­πτης προ­σπα­θού­σε να καθη­συ­χά­σει τις ανη­συ­χί­ες του καλ­λι­τε­χνι­κού κόσμου καλ­λι­τε­χνών, να δια­ψεύ­σει τα όσα καταγ­γέλ­λου­με στο ψήφι­σμά μας, κάνο­ντας λόγο για ανα­κρί­βειες, όμως λίγες ώρες αργό­τε­ρα απέ­συ­ρε το άρθρο για να το ξανα­φέ­ρει με τροποποιήσεις!

Ταυ­τό­χρο­να, με τα νέα προ­κλη­τι­κά πακέ­τα χρη­μα­το­δό­τη­σης προς τα μεγά­λα ΜΜΕ εξα­σφά­λι­σε την σιω­πη­λή στή­ρι­ξή τους και στο συγκε­κρι­μέ­νο ζήτη­μα. Έτσι εξη­γεί­ται πως ενώ το θέμα έχει ξεση­κώ­σει μαζι­κές αντι­δρά­σεις εντός και εκτός καλ­λι­τε­χνι­κού χώρου δεν βρή­κε ούτε ένα λεπτό προ­βο­λής στα δελ­τία ειδή­σε­ων των κρα­τι­κών και μεγά­λων ιδιω­τι­κών ΜΜΕ. Χαρα­κτη­ρι­στι­κή ως προς αυτό είναι η στά­ση μεγά­λου κανα­λιού που, επί­μο­να ζητού­σε παρέμ­βα­σή μας για το ζήτη­μα σε πρω­ι­νή εκπο­μπή, και μόλις δεχτή­κα­με το ακύ­ρω­σε εντε­λώς ξαφ­νι­κά και χωρίς καμία εξήγηση.
Η Αξιω­μα­τι­κή Αντι­πο­λί­τευ­ση ψήφι­σε το άρθρο 8 στην Επι­τρο­πή της Βου­λής, και ύστε­ρα έκα­νε ότι δεν κατά­λα­βε τι ψήφι­σε. Στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής, ο Πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε 20 λεπτά ομι­λί­ας δεν βρή­κε ούτε μια λέξη για το επί­μα­χο άρθρο. Όμως έστη­σε μια ακό­μα αντι­πα­ρά­θε­ση με την κυβέρ­νη­ση επά­νω σε άσχε­τες με το άρθρο πλευ­ρές του νομο­σχε­δί­ου, αντι­πα­ρά­θε­ση που είχε ως μονα­δι­κό στό­χο το να δικαιο­λο­γή­σει τελι­κά την απο­χώ­ρη­σή της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας του ΣΥΡΙΖΑ από την συζή­τη­ση λίγο πριν την ψηφο­φο­ρία. Με αυτό τον τρό­πο προ­σπα­θούν να συγκα­λύ­ψουν την επι της ουσί­ας συμ­φω­νία τους την κυβέρ­νη­ση στο άρθρο 8.

Το νομο­σχέ­διο πέρα­σε από την Βου­λή με τις ψήφους της κυβερ­νη­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας. Η επι­κύ­ρω­σή του από την Βου­λή δεν κλεί­νει τον αγώ­να για την από­συρ­ση του άρθρου. Αντί­θε­τα τώρα πρέ­πει να αγω­νι­στού­με ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κά προ­κει­μέ­νου να μην εφαρ­μο­στεί, να καταρ­γη­θεί στην πρά­ξη. Η πλα­τιά κατα­δί­κη που εκφρά­στη­κε από τον καλ­λι­τε­χνι­κό κόσμο και την κοι­νω­νία πρέ­πει να εκφρα­στεί ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κά απέ­να­ντι σε κάθε προ­σπά­θεια φίμω­σης καλ­λι­τε­χνι­κού έργου με ριζο­σπα­στι­κό περιεχόμενο.

Οι φωτο­γρα­φί­ες από την σύλ­λη­ψη ενός καλ­λι­τέ­χνη από πάνο­πλους κου­κου­λο­φό­ρους αστυ­νο­μι­κούς στην Ισπα­νία έχουν κάνει ήδη το γύρο του κόσμου δημιουρ­γώ­ντας ανα­τρι­χί­λα σε κάθε άνθρω­πο. Υπο­σχό­μα­στε πως όσο περ­νά­ει από το χέρι μας δεν θα επι­τρέ­ψου­με να γίνουν μέρος της κανο­νι­κό­τη­τάς μας εικό­νες ντρο­πής σαν κι αυτές.

Συνε­χί­ζου­με τον αγώ­να με το μάζε­μα υπο­γρα­φών οι οποί­ες έχουν ξεπε­ρά­σει ήδη τις 8,5 χιλιά­δες και θα δοθούν άμε­σα στη δημοσιότητα.

Κάθε προ­σπά­θεια υλο­ποί­η­σης αυτού του αντι­δρα­στι­κού νόμου θα μας βρει απέναντι.

Σκέ­ψεις γυναι­κών, της Μαρί­ας Παπαϊωαννίδου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο