Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις ομοφοβικές δηλώσεις Μπέου κατά του Στ. Κασσελάκη

Μετά τις χθε­σι­νές (8/10/2023) ομο­φο­βι­κές δηλώ­σεις του Αχιλ­λέα Μπέ­ου η Εισαγ­γε­λέ­ας του Αρεί­ου Πάγου απέ­στει­λε στην Εισαγ­γε­λέα Πρω­το­δι­κών Βόλου παραγ­γε­λία με την οποία ζητά «να διε­ρευ­νη­θεί αν η ως άνω δήλω­ση του Δημάρ­χου ήταν πρό­σφο­ρη να προ­κα­λέ­σει δια­κρί­σεις, μίσος και βία κατά ομά­δας προ­σώ­πων που προσ­διο­ρί­ζο­νται με βάση το σεξουα­λι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό, και συγκε­κρι­μέ­να σε βάρος των ομο­φυ­λό­φι­λων» καθώς και «να διε­ρευ­νη­θεί αν ο Πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, επι­θυ­μεί να υπο­βά­λει έγκλη­ση κατά του ως άνω Δημάρ­χου για εξύ­βρι­ση με ρατσι­στι­κά χαρακτηριστικά».

Ανα­λυ­τι­κά αναφέρεται:

Παρα­κα­λού­με, εν όψει της δήλω­σης του Δημάρ­χου Βόλου, που έλα­βε χώρα χθές σε live μετά­δο­ση από τα περισ­σό­τε­ρα κανά­λια πανελ­λα­δι­κής εμβέ­λειας, με το εξής περιε­χό­με­νο: «Δηλα­δή κύριε Κασ­σε­λά­κη θα μεγα­λώ­νου­με κορί­τσια για να παρά­γου­με π…δες; Αυτή είναι η Ελλά­δα, αυτή είναι η πατρί­δα του; Αφή­στε με μόνο μου. Σε καμία περί­πτω­ση δεν θα είστε πρό­τυ­πο ρε», να ερευ­νή­σε­τε τυχόν διά­πρα­ξη της αξιό­ποι­νης πρά­ξης του άρθρου 1 παρ.1 του ν. 4285/2014.

Θα πρέ­πει, εκτός των άλλων, να ληφθεί υπό­ψη ότι η πιο πάνω δήλω­ση του εν λόγω Δημάρ­χου, ερμη­νευό­με­νη ως ενιαίο νοη­μα­τι­κό σύνο­λο, σύμ­φω­να και με τη νομο­λο­γία του ΕΔΔΑ, στο­χο­ποιεί προσ­διο­ρί­ζο­ντας με από­λυ­τα δια­κρι­τό τρό­πο τα άτο­μα που ανή­κουν στην ομά­δα των ομο­φυ­λο­φί­λων, στα άτο­μα δε αυτά με τον συγκε­κρι­μέ­νο σεξουα­λι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό αρνεί­ται ο ανω­τέ­ρω το δικαί­ω­μα να υπάρ­χουν στην κοι­νω­νία, να συμ­με­τέ­χουν, να ενερ­γούν και να εκφρά­ζουν τις αντι­λή­ψεις και επι­διώ­ξεις τους στην κοι­νω­νι­κή ζωή. Συνε­πώς, η συγκε­κρι­μέ­νη συμπε­ρι­φο­ρά του μπο­ρεί να υπο­κι­νή­σει μίσος κατά των ομο­φυ­λό­φι­λων, καθώς η έντα­ση του λόγου του και μάλι­στα δημό­σιου, λαμ­βα­νο­μέ­νης υπό­ψη και της ιδιό­τη­τας του Δημάρ­χου, μπο­ρεί να θεω­ρη­θεί ως πρό­σφο­ρη να προ­κα­λέ­σει στο μέσο άνθρω­πο έντο­να συναι­σθή­μα­τα απέ­χθειας, απο­στρο­φής, χαι­ρε­κα­κί­ας, αντεκ­δί­κη­σης και ιδιαί­τε­ρης εχθρό­τη­τας κατά της ανω­τέ­ρω ομά­δας προ­σώ­πων, τα δε συναι­σθή­μα­τα αυτά είναι αντι­κει­με­νι­κά δυνα­τόν να προ­κα­λέ­σουν κίν­δυ­νο τέλε­σης πρά­ξε­ων βίας κατά της συγκε­κρι­μέ­νης ομά­δας ή των μελών της, δια­σα­λεύ­ο­ντας την ειρη­νι­κή και ομα­λή κοι­νω­νι­κή συμ­βί­ω­ση και τα ατο­μι­κά δικαιώ­μα­τά τους. Με άλλα λόγια πρέ­πει να διε­ρευ­νη­θεί αν η ως άνω δήλω­ση του Δημάρ­χου ήταν πρό­σφο­ρη να προ­κα­λέ­σει δια­κρί­σεις, μίσος και βία κατά ομά­δας προ­σώ­πων που προσ­διο­ρί­ζο­νται με βάση το σεξουα­λι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό, και συγκε­κρι­μέ­να σε βάρος των ομο­φυ­λό­φι­λων (βλ. και ΑΠ 858/2020).

Σε κάθε περί­πτω­ση, να διε­ρευ­νη­θεί αν ο Πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, επι­θυ­μεί να υπο­βά­λει έγκλη­ση κατά του ως άνω Δημάρ­χου για εξύ­βρι­ση με ρατσι­στι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά κλπ.

Πηγή: ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο