Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Σε 2.445 ανέρχονται οι νεκροί, σύμφωνα με τις αρχές των Ταλιμπάν

Πάνω από 2.400 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυ­ρό σει­σμό του Σαβ­βά­του και τους μετα­σει­σμούς που ακο­λού­θη­σαν στο Αφγα­νι­στάν, ανα­κοί­νω­σε χθες, Κυρια­κή, η κυβέρ­νη­ση των Ταλι­μπάν, καθώς πρό­κει­ται για το πιο πολύ­νε­κρο χτύ­πη­μα του Εγκέ­λα­δου στη χώρα.

Πάνω από 1.300 σπί­τια κατα­στρά­φη­καν το Σάβ­βα­το από τον ισχυ­ρό σει­σμό των 6,3 βαθ­μών, μετά τον οποίο σημειώ­θη­καν οκτώ μετα­σει­σμοί. Ο σει­σμός έπλη­ξε περιο­χές που βρί­σκο­νται 30 χιλιό­με­τρα βορειο­δυ­τι­κά της πόλης Χεράτ, στο δυτι­κό τμή­μα της χώρας, σύμ­φω­να με τις αφγα­νι­κές αρχές.

Νέος μετα­σει­σμός 4,2 βαθ­μών σημειώ­θη­κε στην ίδια ζώνη γύρω στις 07:00 (05:30 ώρα Ελλά­δος) την Κυρια­κή το πρωί, σύμ­φω­να με το γεω­δυ­να­μι­κό ινστι­τού­το των ΗΠΑ USGS.

Οι σει­σμι­κές αυτές δονή­σεις βρί­σκο­νται μετα­ξύ των πιο φονι­κών παγκο­σμί­ως φέτος, έπει­τα από αυτές στην Τουρ­κία και τη Συρία που προ­κά­λε­σαν, βάσει υπο­λο­γι­σμών, τον θάνα­το περί­που 50.000 ανθρώ­πων τον Φεβρουάριο.

Ο Τζά­ναν Σαγίκ, εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου αντι­με­τώ­πι­σης Κατα­στρο­φών των Ταλι­μπάν, ανέ­φε­ρε σε μήνυ­μά του προς το Reuters ότι ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών αυξή­θη­κε σε 2.445, αλλά ανα­θε­ώ­ρη­σε προς τα κάτω τον αριθ­μό των τραυ­μα­τιών σε “πάνω από 2.000”.

Νωρί­τε­ρα είχε δηλώ­σει ότι 9.240 άνθρω­ποι είχαν τραυ­μα­τι­στεί από τους σει­σμούς, ενώ ο Ερυ­θρός Σταυ­ρός είχε ανα­κοι­νώ­σει νωρί­τε­ρα χθες ότι ο αριθ­μός των νεκρών ανερ­χό­ταν σε 500.

Ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Αντι­με­τώ­πι­σης Κατα­στρο­φών των Ταλι­μπάν διευ­κρί­νι­σε επί­σης ότι 1.320 σπί­τια έχουν υπο­στεί ζημιές ή καταστραφεί.

Δέκα σωστι­κά συνερ­γεία βρί­σκο­νται στην περιο­χή, η οποία συνο­ρεύ­ει με το Ιράν, πρό­σθε­σε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παραχώρησε.

Πάνω από 200 νεκροί είχαν μετα­φερ­θεί σε διά­φο­ρα νοσο­κο­μεία, δήλω­σε παράλ­λη­λα αξιω­μα­τού­χος της υπη­ρε­σί­ας υγεί­ας της Χεράτ, ο οποί­ος δήλω­σε ότι ονο­μά­ζε­ται Ντά­νις, προ­σθέ­το­ντας ότι οι περισ­σό­τε­ροι ήταν γυναί­κες και παιδιά.

Πτώ­μα­τα έχουν “μετα­φερ­θεί σε διά­φο­ρα μέρη –στρα­τιω­τι­κές βάσεις, νοσο­κο­μεία”, πρόσθεσε.

Κλί­νες είχαν τοπο­θε­τη­θεί έξω από το βασι­κό νοσο­κο­μείο της Χεράτ, ενώ τα θύμα­τα του σει­σμού που κατέ­φθα­ναν ήταν πάρα πολ­λά, σύμ­φω­να με φωτο­γρα­φί­ες που κυκλο­φο­ρούν σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Υπάρ­χει επεί­γου­σα ανά­γκη για τρό­φι­μα, πόσι­μο νερό, φάρ­μα­κα, ρού­χα και σκη­νές για την παρο­χή βοή­θειας στους σει­σμο­πα­θείς, σημεί­ω­σε παράλ­λη­λα ο Σου­χάιλ Σαχίν, ο επι­κε­φα­λής του πολι­τι­κού γρα­φεί­ου των Ταλι­μπάν στο Κατάρ, σε μήνυ­μά του προς τα μέσα ενημέρωσης.

Ζημιές έχουν υπο­στεί επί­σης οι μεσαιω­νι­κοί μινα­ρέ­δες της Χεράτ, δεί­χνουν φωτο­γρα­φί­ες που αναρ­τή­θη­καν σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Στην πόλη αυτή, η οποία θεω­ρεί­ται η πολι­τι­στι­κή πρω­τεύ­ου­σα του Αφγα­νι­στάν, πολ­λοί κάτοι­κοι εγκα­τέ­λει­ψαν τα σπί­τια τους μετά τον πρώ­το ισχυ­ρό σει­σμό των 6,3 βαθ­μών. Μια κάτοι­κος, η Νασί­μα, δήλω­σε ότι οι σει­σμοί προ­κά­λε­σαν πανι­κό στην Χεράτ.

“Οι άνθρω­ποι βγή­καν από τα σπί­τια τους, είμα­στε όλοι στους δρό­μους”, έγρα­ψε σε μήνυ­μά της στο Reuters το Σάβ­βα­το, προ­σθέ­το­ντας ότι γίνο­νταν μετασεισμοί.

Στην επαρ­χία της Χεράτ βρί­σκο­νται συνο­λι­κά 202 εγκα­τα­στά­σεις δημό­σιας υγεί­ας, μια από τις οποί­ες είναι το μεγά­λο περι­φε­ρεια­κό νοσο­κο­μείο, στο οποίο 500 θύμα­τα έχουν δια­κο­μι­στεί, ανέ­φε­ρε χθες σε ανα­κοί­νω­σή του ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ).

Οι εγκα­τα­στά­σεις αυτές είναι στην μεγά­λη πλειο­νό­τη­τά τους μικρό­τε­ρα κέντρα υγεί­ας και τα προ­βλή­μα­τα με τις εφο­δια­στι­κές αλυ­σί­δες παρε­μπό­δι­ζαν τις επι­χει­ρή­σεις, ιδιαί­τε­ρα στις απο­μα­κρυ­σμέ­νες περιο­χές, σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ.

“Καθώς οι έρευ­νες και οι επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης συνε­χί­ζο­νται, οι απώ­λειες σε αυτές τις περιο­χές δεν έχουν ακό­μη ταυ­το­ποι­η­θεί πλή­ρως”, σημείωνε.

Η νέα αυτή κατα­στρο­φή έρχε­ται τη στιγ­μή που το Αφγα­νι­στάν υπο­φέ­ρει ήδη από σοβα­ρή ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση, μετά την δια­κο­πή της παρο­χής του μεγα­λύ­τε­ρου μέρους της ξένης βοή­θειας μετά την επι­στρο­φή των Ταλι­μπάν στην εξου­σία το 2021.

Η επαρ­χία της Χεράτ, που έχει περί­που 1,9 εκα­τομ­μύ­ριο κατοί­κους, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της Παγκό­σμιας Τρά­πε­ζας, πλήτ­τε­ται επί­σης από ξηρα­σία εδώ και χρό­νια, η οποία έχει παρα­λύ­σει πολ­λές αγρο­τι­κές κοι­νό­τη­τες που αντι­με­τώ­πι­ζαν ήδη προβλήματα.

Στο Αφγα­νι­στάν σημειώ­νο­νται συχνά σει­σμοί, ιδιαί­τε­ρα στην ορο­σει­ρά του Χιντού Κους, που βρί­σκε­ται κοντά στο σημείο στο οποίο συνα­ντώ­νται η ευρα­σια­τι­κή και η ινδι­κή τεκτο­νι­κές πλάκες.

Τον Ιού­νιο του 2022, σει­σμός 5,9 βαθ­μών, ο οποί­ος ήταν ο πιο φονι­κός που είχε αντι­με­τω­πί­σει έως τότε το Αφγα­νι­στάν σε περί­ο­δο 25 ετών, είχε στοι­χί­σει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώ­πους και είχε αφή­σει πίσω του χιλιά­δες άστε­γους στην φτω­χή επαρ­χία Πάκτι­κα, στο νοτιο­α­να­το­λι­κό Αφγανιστάν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο