Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πάνω από 1.110 οι νεκροί – Επαναπατρίζονται Έλληνες τουρίστες

Σε κατά­στα­ση σοκ μετά την πιο πολύ­νε­κρη επί­θε­ση στην επι­κρά­τειά του από ιδρύ­σε­ως κρά­τους, το Ισρα­ήλ κήρυ­ξε επί­ση­μα τον πόλε­μο στη Χαμάς χθες Κυρια­κή, μετά την άνευ προη­γου­μέ­νου επί­θε­ση την προη­γου­μέ­νη από το παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα με ορμη­τή­ριο τη Λωρί­δα της Γάζας, με τον συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό των θυμά­των να έχει ξεπε­ρά­σει πλέ­ον τους 1.100 νεκρούς μέσα σε λιγό­τε­ρες από 48 ώρες.

Επι­διώ­κο­ντας να ξανα­πά­ρει το πάνω χέρι έπει­τα από αυτή την επί­θε­ση ευρεί­ας κλί­μα­κας ‑από γη, αέρα και θάλασ­σα- το Σάβ­βα­το, εβραϊ­κή αργία, οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις συνέ­χι­ζαν χθες να κατα­διώ­κουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισρα­ήλ και να εξα­πο­λύ­ουν αερο­πο­ρι­κά πλήγ­μα­τα ενα­ντί­ον στό­χων στη Λωρί­δα της Γάζας, όπου κατα­στρά­φη­καν κι άλλα κτίρια.

Ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου προει­δο­ποί­η­σε πως ο πόλε­μος αυτός θα είναι «μακρύς».

Σύμ­φω­να με τους πιο πρό­σφα­τους επί­ση­μους απο­λο­γι­σμούς θυμά­των που δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν χθες, πάνω από 700 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν στο Ισρα­ήλ, ενώ άλλοι 2.150 τραυ­μα­τί­στη­καν, από τους οποί­ους πολ­λοί βρί­σκο­νται «σε κρί­σι­μη κατάσταση».

«Ο εχθρός βρί­σκε­ται ακό­μη στο πεδίο», στο έδα­φος του Ισρα­ήλ, «ενι­σχύ­ου­με τις δυνά­μεις μας πάνω απ’ όλα κοντά στη Λωρί­δα της Γάζας και διε­ξά­γου­με εκκα­θα­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις», δήλω­νε χθες βρά­δυ εκπρό­σω­πος του ισραη­λι­νού στρα­τού, δια­μη­νύ­ο­ντας ότι «οι τρο­μο­κρά­τες» θα κατα­διω­χθούν «παντού», «όπου κι αν βρίσκονται».

Ανάκτηση του «πλήρους» ελέγχου

Στη Λωρί­δα της Γάζας, θύλα­κα υπό τον έλεγ­χο της Χαμάς από το 2007, του­λά­χι­στον 413 Παλαι­στί­νιοι ‑ανά­με­σά τους 78 παι­διά και 41 γυναί­κες- σκο­τώ­θη­καν και άλλοι 2.300 τραυ­μα­τί­στη­καν, σύμ­φω­να με τις αρχές.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανέ­πτυ­ξε δεκά­δες χιλιά­δες στρα­τιώ­τες για να ανα­κτή­σει τον πλή­ρη έλεγ­χο περιο­χών που καλύ­πτο­νται από έρη­μο κοντά στη Λωρί­δα της Γάζας, να δια­σώ­σει ισραη­λι­νούς ομή­ρους ή αιχ­μα­λώ­τους και να απο­μα­κρύ­νει το σύνο­λο των κατοί­κων της περιο­χής ως σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα το πρωί. Η Χαμάς κρα­τά «πάνω από 100» αιχ­μα­λώ­τους, ανέ­φε­ρε χθες Κυρια­κή η υπη­ρε­σία Τύπου της κυβέρνησης.

«Πολί­τες και στρα­τιώ­τες βρί­σκο­νται στα χέρια του εχθρού, είμα­στε σε και­ρό πολέ­μου», είπε ο επι­κε­φα­λής του ισραη­λι­νού στρα­τού Χερ­τσί Χαλεβί.

«Αρκε­τοί» Αμε­ρι­κα­νοί σκο­τώ­θη­καν, σύμ­φω­να με εκπρό­σω­πο του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας της προ­ε­δρί­ας των ΗΠΑ. Ανά­με­σα στους νεκρούς είναι επί­σης του­λά­χι­στον δέκα υπή­κο­οι Νεπάλ, όπως και πολί­τες άλλων κρα­τών, ανά­με­σά τους Γαλ­λί­δα. Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών του Κανα­δά έκα­νε λόγο για τον «θάνα­το ενός Κανα­δού και την εξα­φά­νι­ση άλλων δύο».

«Ενό­τη­τα» ζήτη­σε ο ισραη­λι­νός πρό­ε­δρος Ισα­άκ Χέρ­τσογκ, «στον λαό, στο κοι­νο­βού­λιο και στην κυβέρ­νη­ση», μπρο­στά στην «κατά­στα­ση έκτα­κτης ανάγκης».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Νετα­νιά­χου προει­δο­ποί­η­σε ότι «ο πόλε­μος θα είναι μακρύς και δύσκολος».

Τρια­ντα­ε­πτά­χρο­νη ισραη­λι­νή είπε πως ένιω­σε φρί­κη όταν είδε μέλη της οικο­γέ­νειάς της που έχουν απα­χθεί σε βίντεο γυρι­σμέ­νο στη Γάζα, ιδί­ως εξα­δέλ­φη της και τα παι­διά της, ηλι­κιών μετα­ξύ εννέα μηνών και τριών ετών. «Αυτή είναι η μόνη επι­βε­βαί­ω­ση που έχου­με», είπε τηλε­φω­νι­κά στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η Γιφάτ Τσάι­λερ, με τσα­κι­σμέ­νη τη φωνή.

«11η Σεπτεμβρίου»

Το Ισρα­ήλ εξάλ­λου δέχθη­κε επί­θε­ση στα βόρεια σύνο­ρά του, με τον Λίβα­νο. Το λιβα­νέ­ζι­κο κίνη­μα Χεζ­μπο­λάχ, σύμ­μα­χος της Χαμάς και του Ιράν, άνοι­ξε πυρ με οβι­δο­βό­λα ενα­ντί­ον δια­φι­λο­νι­κού­με­νου τομέα στα σύνο­ρα, οδη­γώ­ντας τον ισραη­λι­νό στρα­τό να προ­χω­ρή­σει σε πλήγ­μα drone ενα­ντί­ον θέσης της Χεζ­μπο­λάχ στον νότιο Λίβανο.

Ενώ στην Αίγυ­πτο, δυο ισραη­λι­νοί του­ρί­στες σκο­τώ­θη­καν από πυρά αστυ­νο­μι­κού ενα­ντί­ον τους στην Αλε­ξάν­δρεια, σύμ­φω­να με το ισραη­λι­νό ΥΠΕΞ.

Η Χαμάς και ο Παλαι­στι­νια­κός Ισλα­μι­κός Τζι­χάντ, άλλη παλαι­στι­νια­κή ένο­πλη οργά­νω­ση, δια­βε­βαί­ω­σαν πως αιχ­μα­λώ­τι­σαν «πολυά­ριθ­μους στρα­τιώ­τες» του Ισραήλ.

«Αυτό που έγι­νε δεν έχει προη­γού­με­νο στο Ισρα­ήλ», ανα­γνώ­ρι­σε ο κ. Νετανιάχου.

«Το Ισρα­ήλ κατε­λή­φθη εξα­πί­νης από αυτή την επί­θε­ση άνευ προη­γου­μέ­νου», έκρι­νε από την πλευ­ρά του ο Τζό­να­θαν Πάνι­κοφ, διευ­θυ­ντής της πρω­το­βου­λί­ας Σκό­ου­κροφτ για την Ασφά­λεια στη Μέση Ανα­το­λή: «Άκου­σα πολ­λές συγκρί­σεις με (τις επι­θέ­σεις που είχαν δια­πρα­χθεί) την 11η Σεπτεμ­βρί­ου (2001 στις ΗΠΑ) και πολ­λοί Ισραη­λι­νοί δεν μπο­ρούν να κατα­λά­βουν πώς μπό­ρε­σε να γίνει αυτό».

Από­στρα­τος Ισραη­λι­νός υπο­στή­ρι­ξε πως ο ισραη­λι­νο­α­ρα­βι­κός πόλε­μος του 1973, που παρα­μέ­νει εθνι­κό τραύ­μα στο Ισρα­ήλ, ήταν «λίγος» σε σύγκρι­ση με την επί­θε­ση της Χαμάς προ­χθές Σάβ­βα­το, στην οποία είδε «πολύ σοβα­ρή απο­τυ­χία» των ισραη­λι­νών υπη­ρε­σιών πλη­ρο­φο­ριών και ασφαλείας.

Η επί­θε­ση της Χαμάς εξα­πο­λύ­θη­κε 50 χρό­νια και μια μέρα έπει­τα από εκεί­νον τον πόλε­μο, που είχε φέρει το Ισρα­ήλ προ εκπλή­ξε­ως και είχε στοι­χί­σει 2.600 ζωές στην ισραη­λι­νή πλευ­ρά σε τρεις εβδο­μά­δες εχθροπραξιών.

Στην άλλη πλευ­ρά, η ισραη­λι­νή αντε­πί­θε­ση «μας κάνει να φοβό­μα­στε την κατα­στρο­φή και το τέλος της κοι­νω­νί­ας των πολι­τών στη Λωρί­δα της Γάζας», είπε ο Σάντι αλ Άσι, 29χρονος κάτοι­κος του μικρο­σκο­πι­κού παλαι­στι­νια­κού παρα­θα­λάσ­σιου θύλακα.

«Νόμιμη άμυνα»

Οι Ταξιαρ­χί­ες Εζε­ντίν αλ Κάσαμ, ο ένο­πλος βρα­χί­ο­νας της Χαμάς, ανα­κοί­νω­σε πως εξα­πέ­λυ­σε αυτή την επι­χεί­ρη­ση και εκτό­ξευ­σε πάνω από 5.000 ρου­κέ­τες ενα­ντί­ον του Ισρα­ήλ για «να βάλει τέλος στα εγκλή­μα­τα των δυνά­με­ων κατο­χής». Το Ισρα­ήλ κατέ­χει από το 1967 τη Δυτι­κή Όχθη, παλαι­στι­νια­κό έδα­φος, και την ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, ενώ επι­βάλ­λει αυστη­ρό απο­κλει­σμό στη Λωρί­δα της Γάζας από το 2007.

Το Ισρα­ήλ ανέ­στει­λε την ηλε­κτρο­δό­τη­ση, τις παρα­δό­σεις τρο­φί­μων και εμπο­ρευ­μά­των στα παλαι­στι­νια­κά εδάφη.

Το ισραη­λι­νό υπουρ­γείο Παι­δεί­ας ανα­κοί­νω­σε το κλεί­σι­μο το σχο­λεί­ων ως αύριο Τρί­τη τουλάχιστον.

Η επί­θε­ση της Χαμάς κατα­δι­κά­στη­κε από τους ηγέ­τες της Δύσης. Χθες Κυρια­κή ο γερ­μα­νός καγκε­λά­ριος Όλαφ Σολτς έκρι­νε πως το Ισρα­ήλ έχει «δικαί­ω­μα να αμυν­θεί» αντι­μέ­τω­πο με τις «βάρ­βα­ρες» επι­θέ­σεις της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ άρχι­σαν χθες να στέλ­νουν εκτά­κτως στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια στο Ισρα­ήλ, ιδί­ως πυρο­μα­χι­κά, ενώ η αερο­ναυ­τι­κή δύνα­μη κρού­σης του αερο­πλα­νο­φό­ρου USS Gerald Ford πλέ­ει προς την κατεύ­θυν­ση του Ισρα­ήλ στη Μεσόγειο.

Ο βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Ρίσι Σού­νακ δια­βε­βαί­ω­σε τον ισραη­λι­νό ομό­λο­γό του για τη «διαρ­κή» υπο­στή­ρι­ξη του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου στο Ισρα­ήλ, ενώ ο τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν κάλε­σε τόσο το Ισρα­ήλ όσο και τη Χαμάς να «υπο­στη­ρί­ξουν την ειρή­νη» και να μη βάζουν στο στό­χα­στρο άμαχους.

Η Γαλ­λία κινη­το­ποιεί­ται «για να απο­φευ­χθεί η σύγκρου­ση να εκτρα­χυν­θεί», να υπάρ­ξει «ανά­φλε­ξη στη Δυτι­κή Όχθη, στον Λίβα­νο ή στην περι­φέ­ρεια», είπε εκπρό­σω­πος της γαλ­λι­κής διπλωματίας.

Από την πλευ­ρά του «το Ιράν υπο­στη­ρί­ζει τη νόμι­μη άμυ­να του παλαι­στι­νια­κού έθνους», δήλω­σε χθες ο ιρα­νός πρό­ε­δρος Εμπρα­χίμ Ραϊσί.

Στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, που συνε­δρί­α­σε χθες εκτά­κτως για να συζη­τή­σει την κατά­στα­ση, κατα­δι­κά­στη­κε η Χαμάς, αλλά δεν υπήρ­ξε ομο­φω­νία, γεγο­νός το οποίο στη­λί­τευ­σε η Ουάσιγκτον.

Στις αγο­ρές, ο βασι­κός δεί­κτης TA-35 του χρη­μα­τι­στη­ρί­ου του Τελ Αβίβ υπέ­στη χθες πτώ­ση 6,47%, κατέ­γρα­ψε τη χει­ρό­τε­ρή του συνε­δρί­α­ση από τον Μάρ­τιο του 2020, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο οικο­νο­μι­κών ειδή­σε­ων Bloomberg. Ενώ οι τιμές του πετρε­λαί­ου ανέ­βαι­ναν κατά 4% και πλέ­ον τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα: αυτή του πετρε­λαί­ου Brent κατέ­γρα­φε αλμα­τώ­δη αύξη­ση (+4,7%), στα 86,65 δολά­ρια το βαρέ­λι, αυτή του βαρε­λιού της αμε­ρι­κα­νι­κής ποι­κι­λί­ας ανα­φο­ράς West Texas Intermediate επί­σης (+4,5%), στα 88,39 δολά­ρια, λίγη ώρα μετά την έναρ­ξη των συναλ­λα­γών στις ασια­τι­κές αγορές.

Σχολείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας δέχθηκε «απευθείας πλήγμα» του Ισραήλ

Σχο­λείο που ανή­κει στο Γρα­φείο Αρω­γής και Έργων των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Παλαι­στί­νιους Πρό­σφυ­γες στην Εγγύς Ανα­το­λή (UNRWA) δέχθη­κε «απευ­θεί­ας πλήγ­μα» και υπέ­στη «πολύ σοβα­ρές ζημιές» στους ισραη­λι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς αντι­ποί­νων στη Λωρί­δα της Γάζας μετά την άνευ προη­γου­μέ­νου επί­θε­ση της Χαμάς στο Ισρα­ήλ προ­χθές Σάβ­βα­το, ανα­κοί­νω­σε η υπηρεσία.

Το σχο­λείο, το οποίο «προ­σέ­φε­ρε στέ­γη σε πάνω από 225 ανθρώ­πους, υπέ­στη πολύ σοβα­ρές ζημιές», τόνι­σε το Γρα­φείο σε ανα­κοί­νω­ση Τύπου που δημο­σιο­ποί­η­σε. Κανέ­νας από τους πρό­σφυ­γες που φιλο­ξε­νού­σε δεν σκο­τώ­θη­κε ή τραυ­μα­τί­στη­κε, όμως το κτί­ριο «υπέ­στη μεγά­λες δομι­κές ζημιές».

Η UNRWA διευ­κρί­νι­σε ότι προ­σφέ­ρει κατα­φύ­γιο σε πάνω από 73.000 εσω­τε­ρι­κά εκτο­πι­σμέ­νους ανθρώ­πους σε 64 από τα σχο­λεία της στη Λωρί­δα της Γάζας και ανα­μέ­νει ο αριθ­μός τους να αυξη­θεί. Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση, από τα του­λά­χι­στον 20 παι­διά που σκο­τώ­θη­καν στη Γάζα, τρία ήταν μαθη­τές σε σχο­λεία της UNRWA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο