Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παραδείγματα και υπομνήσεις απ’ τις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Ιωνία

Γρά­φει ο ΝΕΟ-Ιωνιώ­της //

Για το πρω­ϊ­νό της 16ης Φλε­βά­ρη 2022 έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί, εκτός απρο­ό­πτου βέβαια, περιο­δεία του προ­έ­δρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέ­ξη Τσί­πρα στην αγο­ρά της Νέας Ιωνί­ας. Θα είναι η τέταρ­τη επί­σκε­ψη του Αλέ­ξη Τσί­πρα, ως αρχη­γού της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης στη Νέα Ιωνία.

Η πρώ­τη επί­σκε­ψη έγι­νε στις 26.1.2012 και ο Αλέ­ξης Τσί­πρας μίλη­σε σε ανοι­χτή συγκέ­ντρω­ση στο σχο­λι­κό συγκρό­τη­μα  στα Πευκάκια.

Τότε δήμαρ­χος στη Νέα Ιωνία ήταν ο Ηρα­κλής Γκό­τσης (2010–2019) επι­κε­φα­λής της παρά­τα­ξης «Ενό­τη­τα για τη Νέα Ιωνία»- της «Τρόϊ­κα της Νέας Ιωνί­ας», όπως την απο­κά­λε­σαν κάποιοι στην περιο­χή.

Ο Ηρα­κλής Γκό­τσης, που εκλέ­χτη­κε δήμαρ­χος το 2010, δεν μπό­ρε­σε να υπο­δε­χτεί τον Αλέ­ξη Τσί­πρα, για­τί έλει­πε στην Κομο­τη­νή, λόγω ΚΕΔΕ, όπου συμ­με­τεί­χε τότε. Έστει­λε όμως την παρα­κά­τω επι­στο­λή: «Φίλε Αλέ­ξη, φίλε Αντώ­νη (σ.σ.: Αντώ­νη Ντα­βα­νέ­λο, μέλος, τότε, της γραμ­μα­τεί­ας του ΣΥΡΙΖΑ), αγα­πη­τή Σοφία (σ.σ.: Σοφία Σακο­ρά­φα) χαι­ρε­τί­ζω ιδιαί­τε­ρα τις προ­σπά­θειες που κατα­βά­λε­τε για τη συσπεί­ρω­ση, την κοι­νή δρά­ση και την ενό­τη­τα όλων των αρι­στε­ρών, ριζο­σπα­στι­κών και προ­ο­δευ­τι­κών δυνά­με­ων του τόπου σε ένα κοι­νό πρό­γραμ­μα για έξο­δο από αυτή την άθλια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Ο λαός της Νέας Ιωνί­ας περι­μέ­νει και στη­ρί­ζει αυτή την προ­σπά­θεια σας και το έχει απο­δεί­ξει. Η μεγά­λη πλα­τιά συσπεί­ρω­ση γύρω από ένα κοι­νό πρό­γραμ­μα όχι μόνο είχε νικη­φό­ρο απο­τέ­λε­σμα στις πρό­σφα­τες δημο­τι­κές εκλο­γές αλλά βαθαί­νει και πλα­ταί­νει καθη­με­ρι­νά. Σε πεί­σμα ορι­σμέ­νων όχι μόνο δε δια­λυ­θή­κα­με, αλλά γινό­μα­στε περισ­σό­τε­ροι. Ένα μέτω­πο αντί­στα­σης, αλλη­λεγ­γύ­ης, διεκ­δί­κη­σης και αγώ­να ζητά τη δικαί­ω­ση του από τις πολι­τι­κές δυνά­μεις του τόπου».

Και ο Αλέ­ξης Τσί­πρας στην ομι­λία του μετα­ξύ των άλλων τόνι­σε: «Αυτή μας η πρό­τα­ση, η συγκρό­τη­ση ενός νέου συνα­σπι­σμού εξου­σί­ας έχει προ­κα­λέ­σει συζη­τή­σεις. Προς στιγ­μή την αρνού­νται ο Φώτης Κου­βέ­λης και Αλέ­κα Παπα­ρή­γα. Ο ένας μας κατη­γο­ρεί για αντιευ­ρω­παϊ­σμό και η άλλη για ευρω­λι­γου­ρι­σμό. Τίπο­τα από τα δύο δεν ισχύ­ει. Αυτά είναι προ­σχή­μα­τα. Απευ­θύ­νο­μαι και στους δύο. Και τους λέω. Ας κάνου­με όλοι ένα βήμα πίσω στο στό­χο της σωτη­ρί­ας των κομ­μά­των μας και πολ­λά βήμα­τα μπρο­στά στη σωτη­ρία του λαού. Η αρι­στε­ρά τώρα πρέ­πει να πρω­τα­γω­νι­στή­σει. Όχι να δηλώ­νει ότι δεν έχει σημα­σία αν θα κυβερ­νή­σει όπως είπε η Αλέ­κα Παπα­ρή­γα, ούτε να γίνε­ται μαλα­κό μαξι­λα­ρά­κι και Κολυμ­βή­θρα του Σιλω­άμ για το εκσυγ­χρο­νι­στι­κό μνη­μο­νια­κό πολι­τι­κό κατεστημένο».

Η συγκέ­ντρω­ση του ΣΥΡΙΖΑ στη Ν. Ιωνία (26.1.2012). Στο κέντρο ο Αλέ­ξης Τσί­πρας και δεξιά του ο Πανα­γιώ­της Κου­ρου­μπλής και ο Αλέ­ξης Μητρό­που­λος, που απο­τε­λούν παρελ­θόν για την αξιω­μα­τι­κή αντιπολίτευση

Το κίνημα της …πατάτας!

Η επό­με­νη επί­σκε­ψη του Αλέ­ξη Τσί­πρα στη Νέα Ιωνία έγι­νε στις 7.3.2012. Πήγε στο δημαρ­χείο της πόλης και συνα­ντή­θη­κε με το δήμαρ­χο Ηρα­κλή Γκό­τση με «αφορ­μή τις πρω­το­βου­λί­ες που έχει ανα­λά­βει ο Δήμος Νέας Ιωνί­ας για τον εναλ­λα­κτι­κό τρό­πο διά­θε­σης αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων στους δημό­τες». Αυτός ο τρό­πος διά­θε­σης των αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων είχε καθιε­ρω­θεί ως «κίνη­μα της πατάτας!».

Μετά τη συνά­ντη­ση ο Αλ. Τσί­πρας δήλω­σε: «Το κίνη­μα των παρα­γω­γών για απευ­θεί­ας διά­θε­ση αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων στους κατα­να­λω­τές είναι ένα πρό­τυ­πο αυτο­ορ­γά­νω­σης, ένα πρό­τυ­πο αυτο­δια­χεί­ρι­σης, που σπά­ει τα δεσμά της αισχρο­κέρ­δειας, που σπά­ει τα δεσμά που θέλει να επι­βάλ­λει αυτό το σύστη­μα της γενι­κευ­μέ­νης εκμε­τάλ­λευ­σης στους παρα­γω­γούς, τη στιγ­μή που το σύνο­λο της ελλη­νι­κής κοι­νω­νί­ας και φυσι­κά και ο μικρο­με­σαί­ος αγρό­της και παρα­γω­γός στε­νά­ζει.  Χαι­ρε­τί­ζου­με αυτό το κίνη­μα. Είναι ελπι­δο­φό­ρο. Έχει απο­τε­λέ­σμα­τα και μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει παρά­δειγ­μα, όχι μόνο για τους μικρο­με­σαί­ους παρα­γω­γούς αλλά και για τους ίδιους τους εργα­ζό­με­νους, να σπά­σουν τα δεσμά της αισχρο­κέρ­δειας, να σπά­σουν τα δεσμά της εκμε­τάλ­λευ­σης. Χαι­ρε­τί­ζου­με την προ­σπά­θεια πολ­λών Δήμων και Δημο­τι­κών Αρχών να ενι­σχύ­σουν τη δυνα­τό­τη­τα παρα­γω­γών – κατα­να­λω­τών να σπά­σουν τα δεσμά και σε τελι­κή ανά­λυ­ση να δημιουρ­γή­σουν προ­ϋ­πο­θέ­σεις επι­βί­ω­σης για τους παρα­γω­γούς αλλά και φτη­νής πρό­σβα­σης σε προ­ϊ­ό­ντα μαζι­κής κατα­νά­λω­σης στους κατα­να­λω­τές. Ο Δήμος Ν. Ιωνί­ας και άλλοι Δήμοι έχουν πάρει αυτή την πρω­το­βου­λία. Καλού­με και άλλους δημάρ­χους και άλλες δημο­τι­κές αρχές να ενι­σχύ­σουν αυτή την προσπάθεια.

Τέλος, πιστεύ­ου­με ότι τα κόμ­μα­τα του μνη­μο­νί­ου είναι προ­φα­νές ότι έχουν τερά­στια ευθύ­νη. Διό­τι έχουν στη­ρί­ξει όλο αυτό το σάπιο κύκλω­μα των μεσα­ζό­ντων και της εκμε­τάλ­λευ­σης. Και δεν είναι τυχαίο ότι κανείς δεν νοιά­στη­κε, τη στιγ­μή που μειώ­νο­νται τα εισο­δή­μα­τα, να μειω­θούν και οι τιμές στα ράφια των σού­περ μάρ­κετ. Κανείς δεν νοιά­στη­κε γι’ αυτό. Ίσως είναι η ώρα να διεκ­δι­κή­σου­με μια πιο δίκαιη προ­ο­πτι­κή οι ίδιοι οι πολί­τες από τα κάτω, με τη βοή­θεια βέβαια της αυτο­διοί­κη­σης και όλων εκεί­νων των φορέ­ων που πρέ­πει να συν­δρά­μουν σε αυτή την προοπτική».

Απ’ τη μεριά του ο Ηρ. Γκό­τσης δήλω­σε: «Ο Δήμος μας, όπως και άλλοι Δήμοι, θεώ­ρη­σαν ότι έχου­με υπο­χρέ­ω­ση και καθή­κον να στη­ρί­ξου­με και την παρα­γω­γή των παρα­γω­γών και να βοη­θή­σου­με να έχουν οι κατα­να­λω­τές φτη­νό­τε­ρα προ­ϊ­ό­ντα. Γι’  αυτό το λόγο συμ­με­τέ­χου­με κι εμείς σε αυτό το κίνη­μα. Ήδη η αντα­πό­κρι­ση του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγά­λη, που έχει διπλή σημα­σία κατά τη γνώ­μη μου. Πρώ­τον, ότι θέλει φτη­νά προ­ϊ­ό­ντα και δεύ­τε­ρον, ότι στη­ρί­ζει τέτοιες προ­σπά­θειες που προ­σπα­θούν να αλλά­ξουν αυτό το σκη­νι­κό που μέχρι τώρα υπήρ­χε στο χώρο της αγο­ράς και του εμπο­ρί­ου. Ήδη χθες πάνω από 600 αιτή­σεις είχα­με την πρώ­τη μέρα για να αγο­ρά­σουν πατά­τα και λάδι. Ελπί­ζου­με ότι θα συνε­χί­σου­με. Θα προ­σπα­θή­σου­με σαν Δήμος να το κάνου­με σε μια μόνι­μη βάση, ώστε να υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα στους δημό­τες μας να προ­μη­θεύ­ο­νται φτη­νά προ­ϊ­ό­ντα και με αυτό τον τρό­πο να βοη­θά­με και την αγρο­τι­κή παραγωγή».

Το ξεφούσκωμα

Στο «κίνη­μα της πατά­τας» ανα­φέρ­θη­κε με δηλώ­σεις του στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό Mega, ο τότε, εκπρό­σω­πος Τύπου του ΚΚΕ –και μακα­ρί­της πιά- Μάκης Μαΐ­λης. «Το ΚΚΕ δεν λέει ότι λεγό­με­νο κίνη­μα της πατά­τας είναι ένα ανή­θι­κο κίνη­μα. Λέει ότι η ακρί­βεια δεν πρό­κει­ται να χτυ­πη­θεί με τέτοιους τρό­πους», είπε ο Μ. Μαϊ­λης που παραλ­λή­λι­σε τις πρω­το­βου­λί­ες πολι­τών και παρα­γω­γών με τον «κυβερ­νη­τι­κό εμπαιγ­μό των παρα­τη­ρη­τη­ρί­ων». Και συμπλή­ρω­σε: «Το ΚΚΕ θεω­ρεί πως ένα τέτοιο κίνη­μα είναι μοι­ραίο να ξεφου­σκώ­σει. Εχου­με εμπει­ρία και γνω­ρί­ζου­με την αιτία την του προ­βλή­μα­τος της ακρί­βειας. Την ακρί­βεια την δημιουρ­γούν οι πολυ­ε­θνι­κές. [Το κίνη­μα] εμφα­νί­ζε­ται σε ορι­σμέ­να είδη, είναι συγκυ­ρια­κό και θα ξεφου­σκώ­σει». «Είστε υπέρ ή όχι;» ρωτή­θη­κε ο Μ. Μαϊ­λης, ο οποί­ος απά­ντη­σε: «Το ΚΚΕ δεν κατα­δι­κά­ζει. Τοπο­θε­τεί­ται πάνω σε ένα κίνη­μα ως προς το απο­τέ­λε­σμα. Και γνω­ρί­ζου­με το απο­τέ­λε­σμα . Εμείς εκεί­νο το οποίο λέμε είναι ότι το κίνη­μα θα ξεφου­σκώ­σει. Και κατα­δι­κά­ζου­με την προ­σπά­θεια από τους μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες και την κυβέρ­νη­ση να φανεί ως λύση στο πρό­βλη­μα. Εμείς δεν καλ­λιερ­γού­με ψεύ­τι­κες ελπίδες».

Η πυρηνική βόμβα της τρόικα

Ο Αλέ­ξης Τσί­πρας πήγε στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνί­ας στις 11.9.2013, ενό­ψει της έναρ­ξης της σχο­λι­κής χρονιάς.

1. Ο Αλ. Τσί­πρας με μαθη­τές του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνί­ας (11.9.2013)

Μιλώ­ντας στους μαθη­τές ο Αλ. Τσί­πρας μετα­ξύ των άλλων είπε: «Θέλω να σας ευχη­θώ καλή χρο­νιά, αλλά φοβά­μαι ότι φέτος αυτό ακού­γε­ται περισ­σό­τε­ρο σαν ειρω­νεία, παρά σαν ευχή. Διό­τι φέτος έρχε­στε στο σχο­λειό και δεν βλέ­πε­τε τους καθη­γη­τές σας. Είκο­σι λιγό­τε­ροι καθη­γη­τές φέτος απ΄ ότι πέρυ­σι και δεκά­δες λιγό­τε­ροι συμ­μα­θη­τές σας που στη μέση των σπου­δών τους ανα­γκά­ζο­νται να στα­μα­τή­σουν, για­τί κάποιοι κλεί­νουν, καταρ­γούν τα μαθή­μα­τα που κάνουν.

Άρα λοι­πόν φέτος η χρο­νιά θα είναι δια­φο­ρε­τι­κή. Και το πρώ­το μάθη­μα που θα κάνε­τε θα είναι το πιο σπου­δαίο μάθη­μα της ζωής σας, να ξέρε­τε. Είναι το μάθη­μα της αλλη­λεγ­γύ­ης, της αλλη­λο­βο­ή­θειας και της βοή­θειας στο διπλα­νό, στο συμ­μα­θη­τή που έχει μεγα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα. Και το μάθη­μα του αγώ­να, της διεκδίκησης.

Ένα πράγ­μα θέλω να ξέρε­τε. Σ΄ αυτή τη ζωή τίπο­τα δεν μας χαρί­ζε­ται.. Όλα τα διεκ­δι­κού­με με αγώνα…»

Σε δηλώ­σεις του μετά τον αγια­σμό ο Αλ. Τσί­πρας, μετα­ξύ των άλλων, τόνι­σε: « Η φετι­νή σχο­λι­κή χρο­νιά δυστυ­χώς αρχί­ζει με τους χει­ρό­τε­ρους οιω­νούς. Η κυβέρ­νη­ση του μνη­μο­νί­ου έχει απο­φα­σί­σει να δια­λύ­σει ό,τι πολυ­τι­μό­τε­ρο έχει μεί­νει σ΄ αυτή τη χώρα, που είναι το δημό­σιο σχο­λείο. Η δυνα­τό­τη­τα δηλα­δή τα παι­διά μας να μορ­φώ­νο­νται, να μην πετιού­νται στο δρό­μο απ΄ αυτή την τρυ­φε­ρή ηλι­κία… Πράγ­μα που σημαί­νει ότι η τρόι­κα απο­φά­σι­σε να ρίξει πυρη­νι­κή βόμ­βα στα θεμέ­λια του οικο­δο­μή­μα­τος της ελλη­νι­κής κοι­νω­νί­ας που είναι το σχο­λείο, και να βγά­λει πλε­ο­νά­σμα­τα διώ­χνο­ντας καθη­γη­τές και παι­διά από το σχο­λείο. Είναι προ­φα­νές ότι απέ­να­ντι σ΄ αυτή την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα κανέ­νας δεν μπο­ρεί να εφη­συ­χά­ζει. Οι καθη­γη­τές και οι γονείς καλού­νται φέτος να δώσουν έναν μεγά­λο αγώ­να. Και οι μαθη­τές το ίδιο. Έναν αγώ­να για να παρα­μεί­νει το σχο­λείο μας όρθιο, ζωντα­νό και ανοι­χτό, διό­τι αυτοί που θέλουν να το κλεί­σουν είναι όσοι διώ­χνουν τους καθη­γη­τές και τους μαθη­τές, όσοι απα­ξιώ­νουν το δημό­σιο σχο­λείο. Δεν είμα­στε εμείς εδώ για να σχο­λιά­ζου­με τις μορ­φές του αγώ­να των μαθη­τών και των καθη­γη­τών και των γονιών. Όμως ένα είναι βέβαιο, ότι αυτός ο αγώ­νας δεν αφο­ρά μία απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση, δεν αφο­ρά εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, αφο­ρά το μέλ­λον αυτής της κοι­νω­νί­ας και άρα αφο­ρά 11 εκα­τομ­μύ­ρια  πολί­τες και όχι μονά­χα τους καθη­γη­τές και τους μαθη­τές. Και είμαι βέβαιος ότι απ΄ αυτό τον αγώ­να θα ξεκι­νή­σει ένα μεγά­λο κύμα αντί­στα­σης και ανα­τρο­πής, διό­τι δεν πάει άλλο».

Ανακεφαλαίωση

  1. Το υπό­δειγ­μα της ενό­τη­τας της Αρι­στε­ράς, όπως εκφρά­στη­κε με την «Ενό­τη­τα για τη Νέα Ιωνία» απο­συ­ντέ­θη­κε «εις τα εξ ων συνετέθη».

Η «Ενό­τη­τα για τη Νέα Ιωνία» ήρθε τρί­τη στις εκλο­γές του 2019 και δήμαρ­χος εξε­λέ­γη η Δέσποι­να Θωμα­ΐ­δη, πρώ­ην αντι­δή­μαρ­χος του ΠΑΣΟ­Κι­κής δημαρ­χί­ας του Γιάν­νη Χαρα­λά­μπους. Μάλι­στα στην ορκω­μο­σία της νέας δημο­τι­κής αρχής παρα­βρέ­θη­καν και βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ για να ευχη­θούν τη «συντρό­φισ­σα δήμαρ­χο». Η «Ενό­τη­τα για τη Νέα Ιωνία» αντι­κα­τέ­στη­σε τον Ηρα­κλή Γκό­τση με νέο επι­κε­φα­λής, τον Χρή­στο Κανλή.

Ο Αλ. Τσί­πρας έγι­νε κι αυτός πρω­θυ­πουρ­γός στη συγκυ­βέρ­νη­ση με τον Πανα­γιώ­τη Καμ­μέ­νο και ηττή­θη­κε στις εθνι­κές εκλο­γές του 2019. Όμως ο ευρω­λι­γου­ρι­σμός, για τον οποίο παρα­πο­νέ­θη­κε ο Αλέ­ξης Τσί­πρα στην Αλέ­κα Παπα­ρή­γα το 2012, ξεχυ­λί­ζει σε κάθε βήμα του ΣΥΡΙΖΑ καλ­λιερ­γώ­ντας την αυτα­πά­τη ότι μπο­ρεί να αλλά­ξει η Ευρώ­πη των μονο­πω­λί­ων, των πολυ­ε­θνι­κών και των τρα­πε­ζών πρός όφε­λος των λαϊ­κών στρωμάτων.

  1. Το «κίνη­μα της πατά­τας» ξεφού­σκω­σε, όπως προ­έ­βλε­ψε ο Μάκης Μαΐλης.

Σήμε­ρα πιά ούτε που το θυμού­νται στη Νέα Ιωνία. Η ακρί­βεια τσα­κί­ζει και αυτή την πόλη, όπως τσα­κί­ζει σε όλη την Ελλά­δα τα λαϊ­κά νοικοκυριά.

  1. Ως συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Αλέ­ξης Τσί­πρας υπη­ρέ­τη­σε με συνέ­πεια την τρόικα.

Το απο­κο­ρύ­φω­μα αυτής της υπό­κλι­σης ήταν το τρί­το και φαρ­μα­κε­ρό μνη­μό­νιο, με το οποίο, μετα­ξύ των άλλων, τεμα­χί­στη­καν οι συντά­ξεις με το νόμο Κατρού­γκα­λου και καταρ­γή­θη­κε το ΕΚΑΣ…

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο