Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παραδόθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ για τις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης — Τι αναφέρει

Παρα­δό­θη­κε στον υπουρ­γό Αμυ­νας, από τον Αρχη­γό ΓΕΕΘΑ, το πόρι­σμα της ΕΔΕ για την πυρ­κα­γιά που προ­κά­λε­σε τις εκρή­ξεις στην 111 Πτέ­ρυ­γα Μάχης στη Νέα Αγχί­α­λο, από το οποίο προ­κύ­πτει ότι υπάρ­χει πολύ μεγά­λος κίν­δυ­νος από την ύπαρ­ξη απο­θη­κών οπλι­σμού κοντά σε κατοι­κη­μέ­νες περιοχές.

Στο πόρι­σμα εντο­πί­ζε­ται «πλημ­με­λής καθα­ρι­σμός», «μη απο­ψι­λω­μέ­νο μέρος του Στρα­το­πέ­δου», «πολύ μικρή αντι­πυ­ρι­κή ζώνη πέριξ των απο­θη­κών» και ανα­φέ­ρει ότι «θα απο­δο­θούν οι ανα­λο­γού­σες ευθύ­νες» για τις «παρα­λεί­ψεις και αμέ­λειες στε­λε­χών της Πολε­μι­κής Αεροπορίας».

Η ανα­κοί­νω­ση:

«Για την ολο­κλή­ρω­ση της Ένορ­κης Διοι­κη­τι­κής Εξέ­τα­σης ανα­φο­ρι­κά με το συμ­βάν της 27ης Ιου­λί­ου στην Περιο­χή Πυρο­μα­χι­κών της 111 Πτέ­ρυ­γας Μάχης (111 ΠΜ), γνω­στο­ποιού­νται τα ακόλουθα:

Λόγω της πυρ­κα­γιάς στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, στο στρα­τό­πε­δο Καρά­μπα κατέ­φθα­σαν πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα της 111ΠΜ, που επι­χεί­ρη­σαν για την αντι­με­τώ­πι­σή της, σε συνερ­γα­σία με οχή­μα­τα του Πυρο­σβε­στι­κού Σώματος.

Η φωτιά ήταν έντο­νη και σε συν­δυα­σμό με τον στρο­βι­λι­σμό της και την ταχύ­τη­τα του ανέ­μου, κινή­θη­κε γρή­γο­ρα προς τον χώρο των πυρο­μα­χι­κών και ανέ­πτυ­ξε υψη­λό θερ­μι­κό φορτίο.

Οι συγκε­κρι­μέ­νες συν­θή­κες επέ­βα­λαν να δοθεί δια­τα­γή εκκέ­νω­σης της περιο­χής από τις πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις για την προ­στα­σία του προσωπικού.

Σε ό,τι αφο­ρά στα μέτρα πυρα­σφά­λειας του στρα­το­πέ­δου, δια­πι­στώ­θη­κε πλημ­με­λής καθα­ρι­σμός στο επι­κλι­νές και δύσβα­το βόρειο μέρος του, από όπου έφτα­σε η φωτιά και προ­σέγ­γι­σε στον χώρο των απο­θη­κών ανοι­κτού και κλει­στού τύπου.

Η πολύ μικρή αντι­πυ­ρι­κή ζώνη πέριξ των απο­θη­κών δεν ήταν αρκε­τή για να εμπο­δί­σει το έντο­νο θερ­μι­κό φορ­τίο εξαι­τί­ας της φωτιάς που εξα­πλώ­θη­κε στο προ­α­να­φερ­θέν μη απο­ψι­λω­μέ­νο μέρος του Στρα­το­πέ­δου και σε συν­δυα­σμό με τον στρο­βι­λι­σμό της και την ταχύ­τη­τα του ανέ­μου, κινή­θη­κε γρή­γο­ρα προς τον χώρο των πυρο­μα­χι­κών. Αυτό οδή­γη­σε στην έκρη­ξη βομ­βών των κλι­νών του βορεί­ου τομέα των αποθηκών.

Οι εν λόγω κλί­νες είναι σύμ­φω­νες με τα διε­θνή πρό­τυ­πα και περιεί­χαν απο­κλει­στι­κά Βόμ­βες Γενι­κής Χρή­σης, όπως προ­βλέ­πε­ται από τα εγχει­ρί­δια και τις προ­δια­γρα­φές του κατασκευαστή.

Για τις παρα­λεί­ψεις και αμέ­λειες στε­λε­χών της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας που κατα­γρά­φο­νται στο πόρι­σμα της ΕΔΕ θα απο­δο­θούν οι ανα­λο­γού­σες ευθύνες.»

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο