Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Απώθησε ουκρανικές επιθέσεις εναντίον ναυτικής βάσης και της Κριμαίας

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι απώ­θη­σε επι­θέ­σεις με μη επαν­δρω­μέ­να σκά­φη επι­φά­νειας (USV) και μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη (UVA) ενα­ντί­ον της ναυ­τι­κής βάσης στο Νοβο­ρο­σίσκ, στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, και της προ­σαρ­τη­μέ­νης χερ­σο­νή­σου της Κριμαίας.

«Αυτή τη νύκτα οι ουκρα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις προ­σπά­θη­σαν με δύο μη επαν­δρω­μέ­να σκά­φη επι­φά­νειας να επι­τε­θούν στη ναυ­τι­κή βάση του Νοβο­ρο­σίσκ, στη νότια Ρωσία», επε­σή­μα­νε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας στο Telegram.

«Τα μη επαν­δρω­μέ­να σκά­φη επι­φά­νειας έγι­ναν αντι­λη­πτά και κατα­στρά­φη­καν από πυρά των τακτι­κών όπλων των ρωσι­κών πλοί­ων» που προ­στα­τεύ­ουν τη ναυ­τι­κή βάση, πρόσθεσε.

Στο Νοβο­ρο­σίσκ, ένα μεγά­λο ρωσι­κό λιμά­νι, κατα­λή­γει πετρε­λαια­γω­γός μήκους περί­που 1.500 χιλιο­μέ­τρων που ξεκι­νά από τις πετρε­λαιο­πη­γές που βρί­σκο­νται στο δυτι­κό Καζακ­στάν και τις ρωσι­κές περι­φέ­ρειες βόρεια της Κασπί­ας Θάλασ­σας. Το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του πετρε­λαί­ου από το Καζακ­στάν φτά­νει στο λιμά­νι του Νοβο­ρο­σίσκ για να εξαχθεί.

Όπως ανα­κοί­νω­σε η εται­ρεία που δια­χει­ρί­ζε­ται τον πετρε­λαια­γω­γό, δεν σημειώ­θη­καν ζημιές και το πετρέ­λαιο συνε­χί­ζει να φορ­τώ­νε­ται κανο­νι­κά στα πλοία που βρί­σκο­νται στο λιμάνι.

Ο ρωσι­κός στό­λος στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα έχει γίνει επα­νει­λημ­μέ­να στό­χος της Ουκρα­νί­ας μετά την έναρ­ξη του πολέ­μου τον Φεβρουά­ριο του 2022, με τις επι­θέ­σεις να έχουν αυξη­θεί τις τελευ­ταί­ες εβδομάδες.

Την Τρί­τη η Ρωσία είχε ανα­κοι­νώ­σει ότι απώ­θη­σε επί­θε­ση τριών ουκρα­νι­κών μη επαν­δρω­μέ­νων σκα­φών επι­φά­νειας ενα­ντί­ον ρωσι­κών πλοί­ων περι­πο­λί­ας στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, 340 χιλιό­με­τρα νοτιο­δυ­τι­κά της Σεβα­στού­πο­λης, βάσης του ρωσι­κού στό­λου της Μαύ­ρης Θάλασ­σας στην Κρι­μαία. Αντί­στοι­χη επί­θε­ση είχε σημειω­θεί μία εβδο­μά­δα νωρίτερα.

Εξάλ­λου οι ρωσι­κές δυνά­μεις κατέρ­ρι­ψαν στη διάρ­κεια της νύκτας 13 drones που κατευ­θύ­νο­νταν στη χερ­σό­νη­σο της Κρι­μαί­ας, σημεί­ω­σε σήμε­ρα το υπουρ­γείο Άμυ­νας, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι δεν υπήρ­ξαν θύμα­τα ή ζημιές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο